Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Η απόφαση για την «ανασυγκρότηση» του ΠΑΣΟΚ και η νέα αντίληψη περί συλλογικότητας


Μόλις πριν λίγες μέρες, σε άρθρο μας καταλήγαμε : Αν αποφασιστεί, όμως, να εφαρμοστεί η απόλυτη δημοκρατία στο κόμμα, αν τα όργανα και οι θεσμοί του κόμματος αρχίσουν να λειτουργούν θεσμικά, αν λειτουργήσουν πάνω από πρόσωπα, αν τεθούν ασφαλιστικές δικλίδες στις προσωπικές πολιτικές των στελεχών, αν ξεκαθαρίσει τη θέση του, σε ότι αφορά την ιδεολογική του ταυτότητα και τους στόχους, τότε ίσως πετύχει την "επανίδρυσή" του.

Χθες, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  ανακοίνωσε την κατάργηση των οργάνων του κόμματος.
Η αναγκαιότητα μιας ριζικής οργανωτικής και πρωτίστως, πολιτικής και ιδεολογικής  αναζήτησης, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.
Ο τρόπος. όμως, με τον οποίο αναγγέλθηκε και η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν, τουλάχιστον, αντιδημοκρατική.
Στον αντίλογο, ότι ο «τρόπος» αποτελεί απλά μια τυπική διαδικασία, απαντάμε ότι μας βρίσκει τελείως αντίθετους, γιατί αν το «ξεκίνημα» γίνεται με όρους που δεν συνάδουν στην δημοκρατική πρακτική για τη λειτουργία ενός σύγχρονου κόμματος, θα πυροδοτηθούν έντονες επιφυλάξεις για τους χειρισμούς στο μέλλον.

Τυπικά, η διαδικασία δεν μπορεί να προσβληθεί καταστατικά, διότι ο Βενιζέλος προχώρησε στην κατάργηση ζητώντας τις παραιτήσεις.

Όμως, σε ένα δημοκρατικό κόμμα, μια δημοκρατική διαδικασία θα προέβλεπε τα ακόλουθα  πολύ απλά:
Ο Πρόεδρος κάνει εισήγηση στο Πολιτικό Συμβούλιο. Το ΠΣ συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο, στο οποίο τίθεται η πρόταση του ΠΣ προς έγκριση. Ταυτόχρονα, εισηγείται  τη στελέχωση της ΚΟΕΣ, την οποία εγκρίνει, επίσης, το ΕΣ. Δεν είναι δυνατόν επί μήνες να γίνεται συζήτηση για την ανάγκη συλλογικών ηγεσιών και στην πρώτη δοκιμασία να λειτουργεί ο πρόεδρος του κόμματος ως ο απόλυτος μέτοχος μιας ανώνυμης εταιρείας ή ως ένας παλαιοκομματικός αρχηγός κόμματος του μεσοπολέμου.

Αυτό, φυσικά, είναι το τυπικό μέρος. Υπάρχει και το ουσιαστικό, που ειπώθηκε από τη νέα ηγεσία. Είναι το ΠΑΣΟΚ σάπιο; Μας όλοι εσείς, οι πρωτοκλασάτοι δεν καταλάβατε ακόμη τίποτε; Μα τίποτε;

Εσείς ήσασταν που δεν θελήσατε ποτέ ένα κόμμα δημοκρατικό, γιατί δεν θα μπορούσατε να παίξετε τα προσωπικά παιχνιδάκια σας. Εσείς οι πρωτοκλασάτοι έπρεπε να αποφασίζετε ποιος θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος ή υποψήφιος Βουλευτής, που θα σας βόλευε για την επανεκλογή σας και δεν επιτρέψατε την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού, εκτός αυτών που εσείς επιλέγατε.

Εσείς δεν επιτρέψατε να προχωρήσει το νέο εκλογικό σύστημα που πρότεινε ο Παπανδρέου γιατί δεν εξασφάλιζε με σιγουριά, τη δική σας προσωπική συνέχεια. Εσείς σαπίσατε, κυρίες και κύριοι, και εσάς βαρέθηκε η κοινωνία, όχι εμάς που αγωνιούσαμε την περασμένη Κυριακή για το μέλλον της χώρας και της παράταξης και όχι αν θα έχουμε πολιτική καριέρα αύριο.

Εσείς βγαίνατε στα δελτία ειδήσεων και αναιρούσατε ο ένας Υπουργός τον άλλον και όχι εμείς. Εσείς δεν θέσατε στα όργανα ποτέ ένα θέμα ουσιαστικής απόφασης αλλά απλά, θέλατε το κόμμα ως μηχανισμό υποστήριξης των δικών σας προσωπικών επιλογών και φιλοδοξιών.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, έκανε ένα λάθος. Μας έμαθε να πιστεύουμε στο «όλον ΠΑΣΟΚ». Αλλά τι σχέση έχουμε εμείς, με τις πρακτικές και τις λειτουργίες των Λιτζέρηδων, των Χροσοχοίδων, της Καιλή, της Αποστολάκη, της Βάσως  και όλων αυτών των μόνιμων της εξουσίας. που έχουν επί 40 χρόνια ανακηρυχθεί ως απαραίτητοι για την ενότητα του κόμματος. Ποια ενότητα σύντροφοι;  Συμβιβασμό των επιλογών μας για να βολευτούν-ικανοποιηθούν οι προσωπικές σας επιδιώξεις-φιλοδοξίες κάναμε τα τελευταία χρόνια.

Να αναφερθούμε στην διαπλοκή; Τυχαία καλούσαν τους συγκεκριμένους που παρουσιάζονταν στα κανάλια. Δεν ήταν και οι καλύτεροι στην εμφάνιση ή τον λόγο που να δικαιολογεί την αποκλειστικότητά τους! Τυχαία ο Χρυσοχοίδης πήγε στο Προστασίας του Πολίτη, λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές; Ποιος το ζήτησε;

Εμείς ήμασταν που παίζαμε παιχνίδια με τα ΜΜΕ και τα συμφέροντα που υπηρετούν με μόνο αντάλλαγμα την προσωπική ανέλιξη μέσα από αυτά; Εμείς δίναμε πληροφορίες μέσω sms από τις συνεδριάσεις των οργάνων πριν ακόμη καν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση;

Βγείτε όλοι σας να μας πείτε τα περιουσιακά στοιχεία όταν πρωτομπήκατε στην πολιτική και τα σημερινά σας περουσιακά στοιχεία. Το πραγματικό «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» όχι αυτό που συγκαλυμμένα καταθέτετε στη Βουλή.

Για να δούμε, λοιπόν, ποιος σάπισε; Εμείς που μας έπληξαν τα μέτρα, που χάσαμε ή εσείς που ακόμη δεν καταλάβατε τίποτε απολύτως.  Και σαν μην έγινε τίποτε, ο Βενιζέλος το μόνο που νομιμοποιεί είναι την ΚΟ. Εξακολουθεί δηλαδή, να υπάρχει ως ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Εμάς τη Βάση, τι μας θέλετε; Εσάς οι φράσεις «συμμετοχική δημοκρατία», «ανοιχτό κόμμα» σας προκαλούσαν αλλεργία. Γιατί απλά, δεν θέλετε κόμμα, δεν θέλετε παράταξη. Θέλετε προσωπικές στρατιές.

Επιμένουμε σε κάτι ακόμη. Κάνατε ως Υπουργοί και Υφυπουργοί (δεν ήσασταν και λίγοι) έργο; Αν κάνατε, γιατί μιλάτε με αυτόν τον τρόπο, απαξιώνοντας  την διετία; Αν δεν κάνατε, καλύτερα να εξηγήσετε στο λαό τι σας εμπόδισε, αντί να περιφέρεστε και να κατηγορείτε πότε το «σύστημα», πότε τα «συμφέροντα» αόριστα και πρώτα από όλα, βέβαια, τον Παπανδρέου.

Σύντροφε Βενιζέλο, μετά τη συνέντευξή σου στο ΜΕΓΑ, αμέσως κατάλαβες ότι η επίθεση στον Παπανδρέου δεν θα φέρει ψήφους, αλλά θα χάσεις. Γι αυτό, προφανώς, στη συνέχεια τα μαζέψες. Κάποιοι όμως, ανεγκέφαλοι πολιτικά, μιλούν ακόμη και σήμερα, για ποινικές ευθύνες του Παπανδρέου.

Συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι δεν καταλάβατε τίποτε.

Αναδείξαμε όλους εσάς τους πρωτοκλασάτους, «διαχρονικά» εκπροσώπους μας στα οράματά μας, στα όνειρά μας, στις ελπίδες για την πατρίδα και την παράταξη. Αποτύχατε όλοι μαζί γιατί έχετε γίνει ένα κλαμπ προσωπικών συμφερόντων στο όνομα των δικών μας ονείρων.

Σαπίσατε εσείς, όλοι μαζί, και όχι η οργάνωση, τα μέλη και οι φίλοι που συνεχίζουν ακόμη να έχουμε οράματα και ελπίδες.

Ο Βενιζέλος και η παρέα του έχουν μια τελευταία ευκαιρία. Αν η ΚΟΕΣ είναι απλά μια επιλογή στρατών, τότε εμείς θα πρέπει να κάνουμε τις δικές μας επιλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.