Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα στους λαούς της Ευρώπης ;

Σε μια φάση έντονης κριτικής για την ευρωπαϊκή της πολιτική, αυξάνεται η αποδοχή της Μέρκελ στη Γερμανία. Ενώ έχει δεχτεί κριτική ακόμη και από τον υπερατλαντικό για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την δημοσιονομική κρίση της ευρωζώνης, προφανώς η πλειοψηφία του γερμανικού λαού κρίνει ότι εκπροσωπεί καλύτερα τα συμφέροντά του.

Έχουν δηλαδή οι λαοί της Ευρώπης διαφορετικά συμφέροντας. Είναι διαφορετικά τα συμφέροντα των εργαζόμενων των συνταξιούχων, των επαγγελματιών της Γερμανίας από αυτά του νότου. Κι όμως, έτσι δείχνουν τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης ( διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού RTL). Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται ενισχυμένη δημοσκοπικά από την διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, και τα αποτελέσματα δημοσκόπησης δίνουν στους Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) ποσοστό 36%, κατά δύο μονάδες υψηλότερο από την μέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας.

Αντιθέτως, ο κυβερνητικός εταίρος τους, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) συρρικνώνονται περαιτέρω, στο 3%, μακριά από το 5% που είναι το όριο εισόδου στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παραμένουν στο 27%, ενώ οι Πράσινοι χάνουν μια μονάδα και πέφτουν στο 12%. Τις ίδιες απώλειες καταγράφουν και οι Πειρατές, οι οποίοι, με 9% βρίσκονται για πρώτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες σε μονοψήφιο ποσοστό.

Το κόμμα της Αριστεράς παραμένει στο 7%. Βέβαια σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ, η αύξηση της αποδοχής της Μέρκελ δεν σημαίνει οπωσδήποτε αποδοχή της πολιτικής της καθώς "οι πολίτες σε περιόδους κρίσης συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση, ακόμη και αν διαφωνούν με τα επιμέρους μέτρα που λαμβάνει".

Επιπλέον, η Μέρκελ, κατά τον ίδιο, εμφανίστηκε μόνη σε αυτή τη μάχη, με το FDP και τον αρχηγό του και αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ να είναι "ανύπαρκτοι". Αντίστοιχα, οι Σοσιαλδημοκράτες, σχολιάζει ο Γκίλνερ, βρέθηκαν στο δίλημμα, "από τη μία πλευρά να πρέπει να ασκήσουν κριτική στην καγκελάριο και από την άλλη να στηρίξουν τις θέσεις τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.