Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ποιοι θα ακολουθήσουν τον Λαυρεντιάδη στον Κορυδαλλό;


Πληθαίνουν οι επώνυμοι που κατηγορούνται για βαρύτατη διαφθορά και λεηλασία δημοσίου χρήματος που βρίσκονται πλέον έγκλειστοι στον Κορυδαλλό. Η χθεσινή μεταφορά στην πτέρυγα VIP των φυλακών του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος κατηγορείται για τέσσερα κακουργήματα μαζί με άλλα 32 άτομα για απάτες στην Τράπεζα Proton bank που στοίχισαν πάνω από 1 δισ. στο ελληνικό δημόσιο, δείχνει να είναι μόνο η αρχή σε μια σειρά παρόμοιων περιπτώσεων.
Οικονομικά εγκλήματα
Στην πτέρυγα VIP θα παραμείνει έγκλειστος ο Λαυρεντιάδης όπου βρίσκονται και άλλοι επώνυμοι, μεταξύ των οποίων ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Γιώργος Σαχπατζίδης, ο Λάκης Γαβαλάς, κατηγορούμενοι για οικονομικά εγκλήματα. Σήμερα κρίνεται και η τύχη άλλων τριών συγκατηγορουμένων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη οι οποίοι απολογούνται για τα επισφαλή δάνεια της Proton Bank στην 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη.
Οι πρώην συνεργάτες του επιχειρηματία Τρύφων Κολλίντζας, Αντώνης Αθανάσογλου και Δημήτρης Σαραμαντής κατηγορούνται με βαρύτατα αδικήματα αφού θεωρούνται ότι έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις ύποπτες εκταμιεύσεις των θαλασσοδανείων τα οποία εκταμίευαν προς εταιρείες άμεσου ή έμμεσου ενδιαφέροντος του Λαυρεντιάδη.
Προσωρινή κράτηση
Οι τρεις αυτοί κατηγορούμενοι παραμένουν κρατούμενοι στη ΓΑΔΑ από την προηγούμενη Πέμπτη και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, άμεση συνέργεια σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συνέργεια σε απάτη.
Αλλά και η στενή συνεργάτης του επιχειρηματία Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, η οποία παραδόθηκε χθες το πρωί στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων πήρε προθεσμία και θα καταθέσει στην αρμόδια εισαγγελέα την Πέμπτη το πρωί, για τα ίδια αδικήματα ενώ ως τότε κρατείται στην Ασφάλεια.
Ετσι ο μοναδικός κατηγορούμενος του οποίου έχουν χαθεί τα ίχνη και καταζητείται προκειμένου να οδηγηθεί στον Κορυδαλλό είναι ο επιχειρηματίας Πέτρος Κυριακίδης.
Πιέζουν οι δανειστές για τη διαφθορά
Για τιμωρία των φοροφυγάδων και πάταξη της διαφθοράς πιέζουν ασφυκτικά και οι δανειστές μας. Ηγέτες της ευρωζώνης και υπουργοί Οικονομικών ζητούν επίμονα από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα για την τιμωρία όσων συστηματικά φοροδιαφεύγουν και έχουν λεηλατήσει δημόσιο χρήμα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι ο ξένος Τύπος βρίθει δημοσιευμάτων για τους Ελληνες «ολιγάρχες» και καταγγέλει συστηματικά τα φαινόμενα διαφθοράς στην Ελλάδα.
Ακόμη και στην Εκθεση της Κομισιόν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δίνεται έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και γίνεται ειδική μνεία στην αναγκαιότητα να φορολογηθούν οι πλούσιοι.
Μάλιστα ο Ματίας Μόρς ο οποίος υπογράφει την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν και το αναθεωρημένο Μνημόνιο κάλεσε την κυβέρνηση να αποκρούσει πιέσεις του κατεστημένου για την ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Υπάρχει και δεύτερη έκθεση την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ η οποία καταγράφει ως μείζον πρόβλημα το ζήτημα της διαφθοράς στη χώρα μας. Ο κ. Ράιχενμπαχ υπογραμμίζει, μάλιστα, την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την πάταξή της και τον ορισμό ενός εθνικού συντονιστή με ισχυρή πολιτική στήριξη.
Οι δανειστές «βλέπουν» πιέσεις εναντίον των μεταρρυθμίσεων
Οι δύο εκθέσεις αναφέρουν επίσης ότι η Ελλάδα θα κινείται στο όρια και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και διαπιστώνουν ότι υπάρχουν ακόμη μια σειρά οικονομικών και πολιτικών κινδύνων. Η Κομισιόν και η Task Force επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο της κατάρρευσης και βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί.
Η πολιτική αστάθεια είναι ένα από τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας, σύμφωνα με τους δανειστές μας. Στην έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύει τον εύθραυστο χαρακτήρα της τριτο κομματικής κυβέρνησης όσο και τις ισχυρές πολιτικές αντιστάσεις «ομάδων οργανωμένων συμφερόντων».

Πηγή iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.