Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Δήλωση Γιώργου Παπανδρέου μετά την επανεκλογή του στη Σ.Δ


Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, απευθυνόμενος προς τους Συνέδρους, είπε τα εξής: 

"Ευχαριστώ όλους σας, όλους τους Συνέδρους, για την εκλογή μου ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Η εκλογή αυτή, είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, στο έργο που έχει γίνει, αλλά και στο έργο που έχουμε μπροστά μας. Ένα έργο με το οποίο η Σοσιαλιστική Διεθνής, έχει ενεργό, παρεμβατικό λόγο και ρόλο στις εξελίξεις, σε μια κρίσιμη εποχή, που τα προβλήματα δεν περιορίζονται, δεν "χωράνε" στα όρια των εθνικών συνόρων.

Είναι προβλήματα που αφορούν την παγκόσμια οικονομία, μια κρίση οικονομική που αγγίζει τους πάντες στον κόσμο, είναι προβλήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τις μεγάλες ανισότητες, τη συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας στα χέρια λίγων, πέρα από τις δυνατότητες και τους ελέγχους των εθνικών θεσμών.

Αυτή η σύνθετη πραγματικότητα, αναδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη ισχυρότερης συνεργασίας μεταξύ όλων των προοδευτικών δυνάμεων, των προοδευτικών κομμάτων, των γυναικών, των νέων, για την αλλαγή αυτού του μοντέλου οικονομικής διαχείρισης που κυριαρχεί σήμερα παγκοσμίως. Για να μπορέσουμε απο κοινού, με αλληλεγγύη και με κατανόηση ο ένας για τον άλλον, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, να σφυρηλατήσουμε μια ισχυρή συμμαχία ώστε να προωθήσουμε τις προοδευτικές προτάσεις με δυναμισμό και αποφασιστικότητα.

Το γεγονός ότι σήμερα περισσότερα από 60 κόμματα ζητούν να γίνουν μέλη στην Οργάνωσή μας, δεν δείχνει απλώς το ενδιαφέρον τους για το έργο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά αναδεικνύει και τον δυναμικό ρόλο που διαδραματίζει όλο και περισσότερο η μεγαλύτερη πολιτική Οργάνωση της υφηλίου.

Η Οργάνωσή μας, η Σοσιαλιστική Διεθνής, παραμένοντας σταθερή στις αξίες της δημοκρατίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης, στον αγώνα για την πράσινη ανάπτυξη, θα μεταρρυθμίζεται, θα προσαρμόζεται με σταθερότητα στις αρχές της στις απαιτήσεις των καιρών, ώστε να γίνει ακόμη πιο συμμετοχική, ακόμη πιο αποτελεσματική, ενισχύοντας τις δυνάμεις της, πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητες της.

Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους Συνέδρους, γιατί πιστεύω ότι, αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης με την επανεκλογή μου στη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είναι και μια ψήφος συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον Ελληνικό λαό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται λόγω της κρίσης, αλλά βεβαίως και των αντιλήψεων που κυριαρχούν στην Ευρώπη, στη διεθνή σκηνή, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι σίγουρα μια ψήφος αλληλεγγύης στους Έλληνες, αλλά και σε όλους τους λαούς που πλήττονται από την συντηρητική πολιτική που κυριάρχησε μετά από τη μεγάλη κρίση του 2008.

Μια συντηρητική πολιτική, που ακόμη δεν έχει κατανοηθεί πόσα προβλήματα, τεράστια προβλήματα έχει προκαλέσει σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα, σε μεγάλους πληθυσμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια πολιτική που δεν "φέρνει" λύσεις, την ώρα που απαιτείται επένδυση στον άνθρωπο, απαιτούνται επενδύσεις στην ανάπτυξη και μείωση των τεράστιων ανισοτήτων. Δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα, στις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, αλλά και στα προβλήματα που προκάλεσε η ίδια η κρίση.

Σας ευχαριστώ και πάλι και δεσμεύομαι να συμβάλω ουσιαστικά στη συνεργασία μας, στην οποία και προσβλέπω."

Ο Γ. Παπανδρέου στη Harry Walker Agency

Το Harry Walker Agency (HWA) είναι ένα πρακτορείο με Κορυφαίους Ομιλητές από όλο τον κόσμο (πολιτικούς, νομπελίστες, δημοσιογράφους, συγγραφείς με εμπορική επιτυχία, πετυχημένους επιχειρηματίες, οικονομολόγους και καλλιτέχνες), όπως ο Μπιλ Κλίντον, ο Ντικ Τσένι, ο Αλ Γκορ, ο Κόφι Ανάν, ο Vicente Fox, ο Χάουαρντ Ντιν, ο Καρλ Ρόουβ, ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Steve Forbes, η Βασίλισσα Noor, ο Bono, ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Nicholas Christakis και πολλοί άλλοι.

Τελευταία προσθήκη στον παραπάνω κατάλογο ο Γιώργος Παπανδρέου… Τον Γιώργο Παπανδρέου παρουσιάζει το HWA ως εξής: «Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδα από τον Οκτώβριο του2009 έως το Νοέμβριο του2011, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τα περιοδικό Foreign Policy τον συμπεριέλαβε ως έναν από τους «100 κορυφαίους στοχαστές παγκοσμίως» το 2010, επειδή «έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε στην χειρότερη χρονιά της Ελλάδας», και ως γνώστη για την κατάσταση της Ευρωζώνης σήμερα, αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

. Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, λίγοι είναι σε καλύτερη θέση από ό, τι ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, όχι μόνο για να παρέχουν γνώσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κρίση, αλλά και για το πού βαδίζουμε.»

Aπο: http://paidis.com/2012/08/30/%CE%BF-%CE%B3-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7-harry-walker-agency/

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου


 Ο Γιώργος Παπανδρέου επανεξελέγη πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς παμψηφεί στο 24ο Συνέδριο της οργάνωσης που διεξάγεται στο Κέιπ Τάουν, στη Ν. Αφρική.

Η διαδικασία της εκλογής πραγματοποιήθηκε με ανάταση των χεριών, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία.

Λίγα νωρίτερα, κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε –από προσωπική πείρα, όπως είπε- ότι η πολιτική βούληση απουσιάζει τόσο από την Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, για να προχωρήσει σε προοδευτικές αλλαγές. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος πάλεψε για αλλαγή και πως η αδράνεια συνεχίζει να σακατεύει την παγκόσμια οικονομία.

«Είδα τον ιδεολογικό δογματισμό, τις λανθασμένες υποθέσεις και τα ειδικά συμφέροντα που αντιπροσωπεύουν οι συντηρητικές δυνάμεις», υποστήριξε, ενώ επίσης σημείωσε ότι «μια ολιγαρχία μερικών τραπεζιτών είναι σήμερα πιο ισχυρή από εκλεγμένες κυβερνήσεις, πρωθυπουργούς ή ακόμα και κράτη-έθνη».

Επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια, σε μια υπερσυντηρητική Ευρώπη, βρήκε συμπαράσταση από τις προοδευτικές, σοσιαλιστικές και δημοκρατικές δυνάμεις ανά τον κόσμο, οι οποίες κατανόησαν ότι ο αγώνας του ως πρωθυπουργού δεν ήταν για να επιβάλει την ύφεση ως σκοπό, αλλά ότι αυτή ήταν περισσότερο «μια δύσκολη αναγκαιότητα, σε ένα εχθρικό περιβάλλον, ώστε να δοθεί χρόνος και ελπίδα προκειμένου η Ελλάδα να κάνει βαθύτερες, αναγκαίες αλλαγές».

«Καθώς μια εθνική τραγωδία ξεπρόβαλε, πάλεψα για το λαό μου, μαζί με αυτόν. Απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες, παραμείναμε ζωντανοί και περήφανοι», είπε για να υπογραμμίσει ότι οι αξίες που πρεσβεύει η Σοσιαλιστική Διεθνής μπορούν να επικρατήσουν και ότι με αυτές μπορούν να δημιουργηθούν, όχι μόνο στην Ελλάδα, βιώσιμες και δίκαιες κοινωνίες.

Δεν παρέλειψε ακόμη να υπογραμμίσει ότι το παιχνίδι «απόδοσης ευθυνών» του ενός προς τον άλλο στην Ευρώπη είναι επικίνδυνο, υπονομεύει τη δημοκρατία, καλλιεργώντας εθνικισμό και φασισμό και πως, ενώ ο καθένας ευθύνεται για την κατάσταση στη χώρα του, η προκατάληψη αποκρύπτει τα πραγματικά ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά την διακυβέρνηση της Ελλάδας από τον ίδιο, είπε ότι εφαρμόστηκαν σε τρία χρόνια περισσότερες μεταρρυθμίσεις από οποιαδήποτε άλλη εξελιγμένη χώρα και πως «εμείς οι σοσιαλιστές στην Ελλάδα κληρονομήσαμε τεράστιο έλλειμμα και χρέος από τη Δεξιά».

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι ο λόγος που η προοδευτική εναλλακτική πρόταση δεν έχει καταφέρει να επικρατήσει παγκόσμια παρά τη σκληρότερη κρίση του καπιταλισμού από τη Μεγάλη Ύφεση, είναι ότι πολύ πιο δύσκολα εφαρμόζονται αυτές οι αλλαγές σε εθνικό επίπεδο σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και πρότεινε συνεργασία και συντονισμό. «Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος φτιάχνει τους κανόνες της αγοράς και ποιοι επωφελούνται από αυτούς», αναρωτήθηκε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι η φοροδιαφυγή και η μετακίνηση κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους αποτελεί ληστεία εις βάρος των πολιτών και τόνισε ότι η Ελλάδα υποφέρει από αυτή την πρακτική και πως, εάν αυτό μόνο, είχε αντιμετωπιστεί δεν θα χρειαζόταν πακέτο διάσωσης.

Πρόσθεσε δε ότι παρά τις εκκλήσεις του προς την Ευρώπη, του G8, τους G20 και το τραπεζικό σύστημα, δεν έχουν κάνει τίποτα για να το αλλάξουν.

«Χρειαζόμαστε σωστές ρυθμίσεις της αγοράς και παγκόσμια διακυβέρνηση που θα προωθήσει νέο μοντέλο βιώσιμης, υγιούς ανάπτυξης», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, παραπέμποντας στις προτάσεις που έχει παρουσιάσει κατά καιρούς η Σοσιαλιστική Διεθνής, ενώ τόνισε ότι η σημερινή δημοκρατική πρόκληση είναι η  ενδυνάμωση των πολιτών μέσω αναδιανομής δύναμης, γνώσης και δυνατοτήτων.

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

"Μπαμπά φέρε πίσω τα κλεμμένα", ή μήπως όχι;

Η κατάρρευση της αγοράς εργασίας έχει χτυπήσει τους νέους Ευρωπαίους πολύ περισσότερο από ό, τι παλαιότερες γενιές. Στην Ελλάδα και στην Ισπανία περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι - το διπλάσιο του ποσοστού των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα σε περιοχές της νότιας Ιταλίας, όπου η ανεργία των νέων αυξήθηκε πάνω από 50%. Ένας λόγος για αυτή την κατάσταση είναι οι άνισες συνθήκες απασχόλησης. Μεγαλύτερης ηλικίας Ισπανοί και Ιταλοί, για παράδειγμα, επωφελούνται από τους νόμους προστασίας των εργαζομένων που εμποδίζουν την απόλυση τους με βασικό κριτήριο της ηλικία τους, έναν προστατευτισμό εξαιρετικά ισχυρό αν τον συγκρίνουμε με το τι συμβαίνει διεθνώς.

Όμως, σχεδόν το ήμισυ των νέων Ιταλών και πάνω από το 60% των νεαρών Ισπανών είναι με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης και μπορούν εύκολα να χάσουν τη δουλειά τους. Τα βάρη και τα οικονομικά ρίσκα από τις διασώσεις χωρών της ευρωζώνης επιβαρύνουν κυρίως τους νέους, καθώς προεξοφλούν οτι η επόμενη γενιά θα πληρώσει τα σπασμένα -ή, για να ακολουθήσουμε το ελληνικά λεγόμενο, “θα πληρώνουν μέχρι και τα δισέγγονα μας!”- αφού τελικά καθώς φαίνεται τα αυξανόμενα εθνικά χρέη και τα κεφάλαια διάσωσης αξίας δισεκατομμυρίων θα χρηματοδοτούνται μέσω ομολόγων, που θα αποπληρωθούν “μελλοντικά”. Αυτά είναι τα συμπεράσματα μιας έρευνας που έγινε σε 31 χώρες από το Ίδρυμα Bertelsmann, αναφορικά με την ισότητα απέναντι στην κρίση και στις συνέπειες της των διαφορετικών γενεών. Με βάση τους δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση η Ελλάδα ήρθε στην τελευταία θέση, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία βρέθηκαν στις θέσεις 28, 24 και 22 αντίστοιχα.

Οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την κρίση. Πολλές από τις παλαιότερες γενιές ήταν συνένοχοι με το παραπαίον σύστημα. Σχεδόν κάθε οικογένεια στην Ελλάδα είχε ένα μέλος που επωφελήθηκε από το υπερτραφές κράτος ως δημόσιος υπάλληλος. Οι ισπανοί baby boomers πήραν μαζικά δάνεια στέγης που ποτέ δεν πλήρωσαν με την εγγύηση του κράτους, ωθώντας τη χώρα τους στην κρίση του χρέους. Και στην Ιταλία, πολιτικοί όπως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχουν επανεκλεγεί, επειδή επανειλημμένα κόλπα τους ευνοούσαν τους συνταξιούχους.

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Απάντηση Γιώργου Παπανδρέου για τις διακοπές του στα Χανιά


Από το γραφείο του Γιώργου Α. Παπανδρέου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Σημερινό δημοσιεύμα σύμφωνα με το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει διακοπές μέσα στη "χλιδή", ουδεμία σχέση έχει με την αλήθεια και την πραγματικότητα.   

Ο Γιώργος Παπανδρέου με την σύζυγό του πράγματι διαμένουν σε ξενοδοχείο της περιοχής των Χανίων, αλλά το τίμημα που καταβάλουν είναι απείρως μικρότερο από το αναφερόμενο στα δημοσιεύματα. 

Μάλιστα, και προκειμένου να υπάρχει όλη η αλήθεια, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να καταβάλει το σχετικό τίμημα παρά την αρχική πρόταση εκ μέρους της διεύθυνσης του ξενοδοχείου για φιλοξενία του. 

Σε ό,τι αφορά την εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ", εδώ και πολύ καιρό δεν έχει πλέον καμία σημασία το τι γράφει για τον Γιώργο Παπανδρέου. Η ανακοίνωσή μας της 5ης Αυγούστου 2012, για άλλο κατάπτυστο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, τα λέει όλα.

Αυτή τη φορά όμως, έχει σημασία η γραμμή αναπαραγωγής της δήθεν είδησης, χωρίς διασταύρωση, χωρίς καν να επιδιώξουν να μάθουν την αλήθεια, που μαρτυρά με σαφήνεια τους πρόθυμους να συμβάλλουν για τους δικούς τους γνωστούς λόγους στη λάσπη κατά του Γιώργου Παπανδρέου.  

Θα θέλαμε όμως με την ευκαιρία αυτή, να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι, είναι σε εμάς απολύτως γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους οι δήθεν υπηρέτες της αλήθειας και της δικαιοσύνης κόπτονται. 

Και γι' αυτό απαντούμε: 
Ό,τι και να λένε οι εκπρόσωποι της φαυλοκρατίας, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου, οι Έλληνες καταφέραμε επί δύο χρόνια να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια και μέσα στο ευρώ, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε λιποτακτήσει, όταν όλοι στο εξωτερικό μας είχαν τελειωμένους και όταν κανονικά η Ελλάδα, ο κάθε Έλληνας, θα είχε ζήσει την εθνική τραγωδία της βίαιης χρεοκοπίας από το Μάϊο του 2010. Και μάλιστα, τα καταφέραμε στις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Με το πρωτογενές έλλειμμα στα 25 και όχι στα 4-5 δις ευρώ, που καταφέραμε να είναι σήμερα, με πολιτική σύγκρουση στην Ελλάδα για τις μεγάλες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, την οποία πρωτίστως καλλιεργούσαν όσοι σήμερα παριστάνουν τους τιμητές, χωρίς κυβερνητική συνεργασία, χωρίς Ολάντ, χωρίς Μόντι στην ΕΕ. Χωρίς μια επιθετικά δραστήρια ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων, χωρίς την κατανόηση ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά η Ελλάδα αλλά οι αδυναμίες της ευρωζώνης. 

Είναι, λοιπόν, κατανοητοί οι φόβοι των εμπνευστών και των συγγραφέων αυτών των ρυπαρογραφημάτων, που υπερβαίνουν κατά πολύ αυτούς της επιβεβαίωσης των επιλογών του Γιώργου Παπανδρέου, που κάθε μέρα βλέπουν ότι αναδεικνύει η ίδια η πραγματικότητα. 

Και κάτι τελευταίο, που αφορά μιά άλλη δήθεν αποκάλυψη κάποιων "έγκυρων" ΜΜΕ, περί δήθεν επισκέψεως σε νεροτσουλήθρες στη Λευκάδα - την οποία, θαύμα, θαύμα, αναπαράγει πάλι η "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ". Όσο και αν κάποιοι το επιχειρούν, δεν είναι δυνατόν να μέμφονται την επίσκεψη σε ένα νησί, που αν και ο Γιώργος Παπανδρέου αγαπά ιδιαίτερα, ωστόσο δεν το επισκέφθηκε. Ας προσέξουν, λοιπόν, να μη γλιστρήσουν.

Αθήνα, 17 Αυγούστου 2012


Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Κόψτε τους τις φράουλες

Ένα κείμενο του έγκριτου δημοσιογράφου, Σταύρου Θεοδωράκη, με το οποίο προσπαθεί να "αναδείξει" την απλή λογική στην εξοικονόμηση πόρων. Όμως, η "επανάσταση του αυτονόητου" δείχνει ανέφικτη στη χώρα μας, ακόμα και έχοντας φτάσει στο χείλος της καταστροφής. Όλοι οι παροικούντς στην πλατεία Συντάγματος γνωρίζουν ότι αν ασχοληθούν με τα "νούμερα", υπάρχουν κωδικοί από τους οποίους μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα από δαπάνες στο δημόσιο. Επίσης, υπάρχει η φοροδιαφυγή και η διαφθορά, από όπου η αιμορραγία για τον κρατικό κορβανά είναι τεράστια. Αντί λοιπόν, να επικεντρώνονται στον εύκολο δρόμο των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικό κράτος, κλπ., θα έπρεπε να ....ψάξουν για τις φράουλες.....


"Πριν μερικούς μήνες συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη ένας «δημόσιος λειτουργός», κατηγορούμενος για συμμετοχή σε κύκλωμα τοκογλυφίας. Και πριν μερικές μέρες μου τηλεφώνησε ο αντικαταστάτης του (στην δημόσια υπηρεσία όχι στο κύκλωμα τοκογλυφίας) για να μου πει «εμπιστευτικά» ότι σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς ο εν λόγω αξιωματούχος είχε στοιχίσει στο ελληνικό δημόσιο την τελευταία δεκαετία πάνω από είκοσι εκατομμύρια ευρώ!

Προσέξτε. Εφτακόσιες χιλιάδες ήταν ο μισθός του στελέχους αυτή την δεκαετία. Περίπου άλλα τόσα ήταν τα έξοδα κίνησης και τα έξοδα παράστασης που χρέωνε στην υπηρεσία του. Ταξίδευε βλέπετε πολύ (για τις ανάγκες τις υπηρεσίας πάντα) και απαιτούσε οδηγό, ξενοδοχεία και εστιατόρια, ανάλογα του υψηλού του στάτους. Κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια ήταν οι «ανάγκες» του γραφείου του. Απασχολούσε πέντε μόνιμους υπαλλήλους και έξι - επτά «εποχιακούς», τους οποίους προσελάμβανε με συμβάσεις χρόνου. Άλλα δεκαπέντε εκατομμύρια ήταν  τα χρήματα που σπατάλησε σε διάφορες αναθέσεις έργων καθότι η θέση του, του επέτρεπε να αποφασίζει που θα πάνε τα χρήματα διάφορων πακέτων και «ενισχύσεων». Ποιοι έπαιρναν τα έργα; Φίλοι του, φίλοι των πολιτικών του προστατών και πού και πού καμία (εφήμερη) ερωμένη. Όλα αυτά σταμάτησαν όμως όταν τον χειμώνα ο «αξιωματούχος» έπεσε από σπόντα στα χέρια της αστυνομίας. Προσοχή όμως. Δεν τον έπιασαν επειδή είχε κατακλέψει το ελληνικό δημόσιο –οι λοβιτούρες του ήταν «νόμιμες» – τον συνέλαβαν για όσα έκανε εκτός υπηρεσίας. Αν δεν τον είχε πιάσει η Αστυνομία δηλαδή, σήμερα θα εξακολουθούσε να σπαταλά εκατομμύρια από το δημόσιο ταμείο.

Και αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα της (μη) δημοσιονομικής μας προσαρμογής. Παντού στην Ελλάδα θα βρεις «αξιωματούχους» που βάζουν το χέρι στο ταμείο και πετούν χρήματα όπως οι γιοί κάποιων εφοπλιστών πετούν αστακούς στα πάρτι της Μυκόνου. Αλλά κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί μαζί τους, κανείς δεν τους ψάχνει. Οι κυβερνητικοί κόβουν συντάξεις, επιδόματα και μισθούς και οι αντικυβερνητικοί ζητάνε να τα αφήσουμε όλα ως έχουν στο δημόσιο και να αρχίσουμε να σκάβουμε μήπως βρούμε λίρες της Κατοχής ή πετρέλαια. Σε μια επιχείρηση όμως – και το ταμείο μιας χώρας είναι επιχείρηση – το θέμα δεν είναι να κόβεις από όλους συνεχώς «κάτι» αλλά να βρεις τους κλέφτες, τους άχρηστους και τους σπάταλους.

Στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία του κόσμου, στην Delta Air Lines, έπρεπε πρόσφατα να κάνουν περικοπές. Έκατσαν λοιπόν και υπολόγισαν ότι αν άλλαζαν προμηθευτή φιστικιών θα γλύτωναν κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο δολάρια. Το έκαναν αλλά δεν έφτανε. Συνέχισαν, «αδυνατίζοντας» κατά 28 γραμμάρια κάθε μπριζόλα που πρόσφεραν στους επιβάτες τους. Και από εκεί γλύτωσαν άλλα 250.000 δολάρια ετησίως. Παράλληλα έκοψαν και από μια φράουλα σε κάθε σαλάτα που πρόσφεραν στην πρώτη θέση εξοικονομώντας έτσι, άλλα 210.000 δολάρια ετησίως.  Έτσι κάνουν λοιπόν οι επιχειρήσεις. Αν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης, ο Τσίπρας και η Παπαρήγα έπιαναν πέντε «σπάταλους αξιωματούχους» σε κάθε μια από τις 56 εκλογικές περιφέρειες, κάθε χρόνο θα γλυτώναμε 500 εκατομμύρια ευρώ. Αν έπιαναν δέκα, ένα δις ευρώ. Το ξέρω είναι μπακαλίστικος ο υπολογισμός, λιγότερο όμως μπακαλίστικος από αυτόν που κάνουν τις τελευταίες εβδομάδες οι αρχηγοί ψάχνοντας απεγνωσμένα για 11.5 δις.

Οι οριζόντιες περικοπές είναι άδικες και οδηγούν τους έντιμους και εργατικούς στο να πουν «αι σιχτίρ» αλλά και τα πετρέλαια δεν σώζουν. Δεν έσωσαν ούτε καν τον σύντροφο Χριστόφια. Τα πρώτα βαρέλια πετρέλαιο θα βγουν, λέει, σε 15 χρόνια μετά την έναρξη των γεωτρήσεων. Μέχρι τότε οι Κύπριοι αδελφοί πρέπει να κάνουν περικοπές στα ταπεινά χαλούμια.

Από το protagon.gr:  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=17404

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΠΡΩΤΑ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ


Όλοι ετοιμάζουν «τάσεις» μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά κανείς δεν μας κάνει πρόταση για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί η παράταξη και το κόμμα.
Εδώ και καιρό, έχουμε βομβαρδιστεί από μια σειρά δηλώσεων από πρωτοκλασάτους, αλλά και ανακοίνωση τάσεων και ομάδων μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Κανείς, όμως, δεν μας έχει δώσει την αίσθηση ότι μιλάει για την ίδια την παράταξη, για το πως πρέπει να λειτουργεί το κόμμα.
Τυχαίο; Όχι φυσικά, γιατί ποτέ δεν συνδέθηκαν επί της ουσίας με το κόμμα και ας ήταν αυτό, όπως και τα μέλη και οι φίλοι, που τους έδωσαν το δικαίωμα να μιλούν και να τους ακούει ένα κομμάτι της κοινωνίας.
Και αν βρεθούν αντιμέτωποι με κριτική, τότε με μια δήλωση του τύπου ότι όσοι μιλούν είναι ,,παιδιά του κομματικού σωλήνα,, θεωρούν ότι απέφυγαν την κριτική.
Άραγε, αισθάνθηκε κανείς από αυτούς την ανάγκη, όταν ασκούσε κυβερνητικά καθήκοντα, παλιότερα η πρόσφατα. να θέσει σε διάλογο μέσα στα όργανα της παράταξης τις κυβερνητικές τους επιλογές. Ή απλά χρησιμοποιούσαν ως προκάλυψη κάποιες συναντήσεις για να νομιμοποιήσουν τις προειλημμένες αποφάσεις τους και να ισχυριστούν στη συνέχεια, ότι έκαναν διάλογο με την οργάνωση;
Τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη συνεχίζουν να μην καταλαβαίνουν ότι οι προσωπικές τους πολιτικές και στρατηγικές οδήγησαν το τελευταίο 6μηνο την παράταξη στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Δηλαδή, σε ένα σημείο που είναι πολύ δύσκολη και η ανασύσταση και η ανασυγκρότηση.
Συνεχίζουν να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, όχι του ΠΑΣΟΚ, αλλά τη δική τους.
Και αναρωτιόμαστε, δεν έχουν καταλάβει ακόμη, ότι δίχως ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρχουν και αυτοί ή συνεχίζουν να πιστεύουν αυτό που πίστεψαν πριν από ένα 9μηνο, ότι αν χρεώσουν τα πάντα στον Γιώργο Παπανδρέου θα περάσουν αλώβητοι την πολιτική και κομματική κρίση.
Οι διπλές εθνικές εκλογές έστειλαν μήνυμα απάντηση και σ αυτό. Εκείνοι, μάλλον, δεν το κατάλαβαν.
Βέβαια, το μέγεθος της αντίληψής τους μας απασχολεί πολύ λίγο, το κεντρικό μας θέμα είναι ότι μαζί με αυτούς, θα είναι υποχρεωμένη να  καταποντιστεί ολόκληρη η δημοκρατική παράταξη.
Δίνοντας απάντηση σε όσους θεωρούν την παράταξη αποκλειστική υπόθεση των ιδίων και των μελλοντικών τους προσωπικών σχεδιασμών, η κίνηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις οργανώσεις μας, στον ελληνισμό της διασποράς για την οργανωτική και πολιτική ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ, καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους και στην Ελλάδα, να δώσουμε όλοι μαζί, ενόψει του συνεδρίου, το δικό μας αγώνα.
Αγώνα για την παράταξη, αγώνα για ουσιαστικό ιδεολογικό και πολιτικό διάλογο, αγώνα για την τήρηση και εφαρμογή κανόνων και λειτουργίες στην παράταξη. Αγώνα για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα.


Κίνηση στελεχών ΠΑΣΟΚ στον Ελληνισμό της Διασποράς για την οργανωτική και πολιτική ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ

Από το ΠΑΣΟΚ Του ΚΟΣΜΟΥ http://topasoktoukosmou.blogspot.gr/2012/08/blog-post_8.html

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Δήλωση Γιώργου Α. Παπανδρέου για τον θάνατο του Γιώργου Κατσιφάρα:


«Ένας καλός φίλος έφυγε σήμερα από κοντά μας. Ελεύθερος άνθρωπος, ανυπότακτος, με ανήσυχο και ευθύ πνεύμα.

Ο Γιώργος Κατσιφάρας, ακολούθησε με παρρησία την πορεία των Ελλήνων που ήταν αποφασιμένοι να αλλάξουν τη ζωή τους. Να δώσουν υπόσταση στην ύπαρξή τους. Και μαζί να αλλάξουν την πορεία του τόπου. Αγωνιστής της Δημοκρατίας, με αντιδικτατορική δράση, φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Εντάχθηκε στο ΠΑΚ και συμμετείχε ενεργά στην πορεία του ΠΑΣΟΚ από την Ίδρυσή του. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, βουλευτής, υπουργός.

Στάθηκε δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, στην οικογένειά μας, στις καλές και τις δύσκολες στιγμές. Και πάντα με τη δική του ιδιαίτερη παρουσία. Από το Καλέντζι, στον Καναδά, όπου ζήσαμε και αγωνιστήκαμε μαζί την περίοδο της χούντας, για να επιστρέψουμε σε μια πατρίδα ελεύθερη, δημοκρατική.

Η θλίψη μας από την απώλειά του είναι μεγάλη.

Σε όλους τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.»

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Δήλωση Γιώργου Παπανδρέου για τον θάνατο του Λ. Βερυβάκη


«Ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας, ένας μάχιμος πολιτικός, με πλούσια αντιδικτατορική δράση, έφυγε σήμερα από κοντά μας.
Ο Λευτέρης Βερυβάκης, από νέος ακόμη, ταύτισε την προσωπική του πορεία με αυτήν της Δημοκρατικής Παράταξης. Οι συναγωνιστές του, αναγνωρίζοντας την αγωνιστικότητα που τον χαρακτήριζε και μάλιστα σε πολύ δύσκολες στιγμές για τη χώρα, τον ανέδειξαν Πρόεδρο της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου.

Στη δικτατορία επέδειξε ιδιαίτερο σθένος και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Συμμετείχε στην οργάνωση και εκτέλεση της απόπειρας κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Για την δράση του, βασανίστηκε και φυλακίστηκε.

Υπήρξε μέλος του ΠΑΚ και μετά την Μεταπολίτευση, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και υπουργός στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.

Με το ήθος και την εντιμότητα που διέκριναν την πολιτική του δράση και την γενικότερη στάση του, ξεχώρισε στους κοινούς μας αγώνες.

Η απώλειά του μας γέμισε θλίψη.

Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.»

Ποιός φοβάται τον Γιώργο Παπανδρέου;

Σε μπαράζ διασποράς ψευδών ειδήσεων έχουν επιδοθεί συγκεκριμένα έντυπα τις τελευταίες μέρες, εξαναγκάζοντας το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου να προβεί σε σειρά διαψεύσεων. Εμείς δεν θα σχολιάσουμε επι της ουσίας, τα ψευδή δημοσιεύματα, ο Γιώργος Παπανδρέου γνωρίζει και υπερασπίζεται τον εαυτό του. Θα σχολιάσουμε όμως, την "ανάγκη" κάποιων να "κατασκευάζουν" μια πραγματικότητα και να ρίχνουν λάσπη στον πρώην πρωθυπουργό.

 Ποιόν ενοχλεί ο Γιώργος Παπανδρέου; Ο μόνος πρωθυπουργός που παρέδωσε το αξίωμά του, προκειμένου να "διευκολύνει" εξελίξεις και να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες. Επέλεξε τον μοναχικό δρόμο της ανάληψης των ευθυνών και της υποστήριξης του έργου του. Ασχολείται ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με όλα τα μεγάλα προβλήματα του σήμερα και προσπαθεί, ιδιαίτερα, να προβάλει την ιδιαιτερότητα της ελληνικής κρίσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου λοιδωρήθηκε και αμφισβητήθηκε αλλά παραμένει ακλόνητος στην υπεράσπιση των θέσεων και των αρχών του.

 Ήδη, μεγάλο μέρος της συνομωσιολογίας των ημερών του περασμένου Οκτώβρη-Νοέμβρη έχει καταρριφθεί, από τις εξελίξεις. Το Δημοψήφισμα ακούγεται όλο και πιο σωστή πρόταση, το Μνημόνιο φαίνεται ότι δεν ήταν από μόνο του το πρόβλημα. Αυτό είναι βέβαιο, ότι δεν θα αρέσει σε όσους συμβιβασμένοι με τη διαπλοκή και τα "κατεστημένα" συμφέροντα επιθυμούν να ανατρέψουν κάθε προσπαθεια μεταρρυθμιστική στη χώρα.

 Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε στη Βουλή και θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει "πεισματικά" τις μεταρρυθμισεις, μη αποδεχόμενος πισωγυρίσματα, γιατί γνωρίζει ότι αυτά θα υποβαθμίσουν την χώρα και θα την θέσουν στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτό είναι που φοβούνται; Ομως, τις πολιτικές επιλογές κάποιου, αν διαφωνείς, τις πολεμάς και τις απορρίπτεις με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με ρυπαρά δημοσιεύματα στοχεύοντας γκεμπελικά στην μείωση της προσωπικότητας του. Αυτοί που καταφεύγουν σε αυτές τις πρακτικές αποδεικνύουν την ένδοια των πολιτικών θέσεων- επιχειρημάτων τους

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Απάντηση Γραφείου Γιώργου Α. Παπανδρέου σε δημοσίευμα της εφ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Από το γραφείο του Γιώργου Α. Παπανδρέου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να αναφερθούμε σε νέα δημοσιεύματα που εμπίπτουν στον χώρο της συνωμοσιολογίας και της παραπολιτικής, και τούτο, γιατί μέσω αυτών των δημοσιευμάτων επιχειρείται να πραγματοποιηθεί μια σκόπιμη από κάθε άποψη παραπληροφόρηση και παραπλάνηση, με κοινή βάση την αθλιότητα.

Η εφημερίδα "Κυριακάτικη Δημοκρατία", στο σημερινό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, μας επιβάλλει να μην "σιωπήσουμε" μπροστά στο "παζλ" της αθλιότητας που κατασκευάζει. Μάλιστα, στην προσπάθειά της να μας πείσει για την "κατασκευασμένη" πραγματικότητα, επικαλείται προηγούμενο δημοσίευμά της, επίσης κατασκευασμένο(!), όχι γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει επικοινωνία Γιώργου Παπανδρέου - Παναγιώτη Ρουμελιώτη, αλλά γιατί τέτοια επικοινωνία απλά δεν υπήρξε με οποιοδήποτε τρόπο, μέσο ή ενδιάμεσο.

Κατά τα λοιπά, που προδήλως εμπίπτουν στον χώρο της συνωμοσιολογίας, καλά θα έκαναν οι εμπνευστές τους, να απευθυνθούν στον σημερινό Πρωθυπουργό, που και αυτός τώρα πια είναι υποχεωμένος να διαχειρίζεται τα καταστροφικά αποτελέσματα της διακυβέρνησης Καραμανλή, δηλαδή το χρέος, το έλλειμμα και την αποσάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, που κληροδότησε στον Ελληνικό λαό το 2009, τα οποία και επιχειρεί να αποκρύψει η εφημερίδα, όπως και στους ηγέτες άλλων, αρκετών ήδη Ευρωπαϊκών χωρών, που ταλανίζονται από την κρίση της ευρωζώνης αλλά δεν το αποδίδουν σε συνωμοσίες.

Το γεγονός ότι, η συγκεκριμένη εφημερίδα "ειδικεύεται" σε πάσης φύσεως "κατασκευές" εναντίον του Γιώργου Α. Παπανδρέου, μας είχε οδηγήσει καιρό τώρα στην απόφαση να μην σπαταλούμε χαρτί, μελάνι, αλλά και χώρο στο διαδίκτυο, προκειμένου να απαντούμε στα ρυπαρογραφήματά της.

Ωστόσο, επειδή γνωρίζουμε απολύτως τους στόχους των εμπνευστών αυτών των άθλιων δημοσιευμάτων, είμαστε υποχρεωμένοι να μην τους επιτρέψουμε να ομιλούν εκ του ασφαλούς.

Άλλα δημοσιεύματα, εμφανίζουν τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, να μετακινείται με πλοίο στο Αιγαίο, χωρίς εισιτήριο και με ακολουθία πέντε μελών της προσωπικής του ασφάλειας.

Τα δημοσιεύματα αυτά, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα και τούτο γατί:

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, η σύζυγός του και ένα μέλος της προσωπικής του ασφάλειας, πράγματι μετακινήθηκαν με "δελφίνι" της γραμμής στο Αιγαίο. Τα εισιτήρια είχαν εκδοθεί και πληρωθεί στο πρακτορείο ταξιδίων του Πυθαγορείου Σάμου.

Κατά την διάρκεια της προσέγγισής του στο πλοίο, του ταξιδιού αλλά και της αποχώρησής του από αυτό, δεν υπήρξε οποιοδήποτε γεγονός στο οποίο να συμμετείχε ή να υπέπεσε στην αντίληψή του και να αφορά τον ίδιο, την οικογένειά του ή το μέλος της ασφάλειάς του.

Οι προσωπικές μαρτυρίες του καπετάνιου του πλοίου σχετικά με τα συναισθήματά του είναι σεβαστές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αναληθείς ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και ουδεμία σχέση έχουν με τον Γιώργο Παπανδρέου.


Αθήνα, 5 Αυγούστου 2012

Δήλωση Γραφείου Γιώργου Α. Παπανδρέου για το δημοσίευμα της Real News


Από το γραφείο του Γιώργου Α. Παπανδρέου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Πολλοί την τελευταία περίοδο, "κατασκευάζουν" δήθεν ειδήσεις που αναφέρονται στον Γιώργο Α. Παπανδρέου. Προφανώς έχουν τους λόγους τους.
Έτσι και η εφημερίδα Realnews, που με πρωτοσέλιδο τίτλο μάλιστα, θέλει τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, να "ψάχνει εξοχικό στη Σκιάθο".
Επειδή οι υπεύθυνοι της εφημερίδας είναι δημοσιογράφοι με μακρόχρονη πορεία σε αυτόν τον χώρο και γνωρίζουν ότι αν μη τι άλλο οι πληροφορίες διασταυρώνονται, ευλόγως προκύπτει το ερώτημα:
Πρόκειται περί αθλιότητας ή απύθμενου θράσους;
Ας απαντήσουν οι ίδιοι. Για μας ισχύουν και τα δυο και πολλά ακόμη.
Έτσι κι αλλιώς όλοι γνωρίζουν ότι αυτού του είδους τα δημοσιεύματα έχουν ένα στόχο: γράψε, γράψε, γράψε, κάτι θα μείνει.
Και επειδή εδώ που έχουν οδηγήσει κάποιοι τα πράγματα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιο σχόλιο του τύπου "δεν απαντάτε όμως στην ουσία του δημοσιεύματος", σπεύδουμε να σημειώσουμε: ουδεμία σχέση έχει με την αλήθεια και την πραγματικότητα.


Αθήνα, 4 Αυγούστου 2012

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου στη συζήτηση σου Σχεδίου Νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων»


"Αγαπητοί συνάδελφοι, κ. Υπουργέ, κ. Πρόεδρε,

Κάποτε, ως Υπουργός Παιδείας, ρώτησα έναν Πρύτανη γιατί στο Πανεπιστήμιό του έπρεπε για να πάρει ένας φοιτητής το πτυχίο της Βιολογίας να κάνει 83 μαθήματα, όταν σε άλλα πολύ καλά Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, όπως στις ΗΠΑ, το μάξιμουμ ήταν 32 μαθήματα. Η απάντησή του ήταν αποκαλυπτική: "Επειδή έχουμε 83 καθηγητές".

Είναι ένα παράδειγμα, αγαπητοί συνάδελφοι, της κακοδαιμονίας του δημόσιου ελληνικού Πανεπιστημίου. Βασικό κριτήριο, για την απόκτηση ενός πανεπιστημιακού πτυχίου σ’ αυτή την περίπτωση, δεν ήταν οι ανάγκες της επιστήμης, δεν ήταν οι ανάγκες του επαγγέλματος, δεν ήταν η ανάπτυξη της Περιφέρειας, όπου θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά το Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ, ούτε οι ανάγκες της παραγωγής, τοπικής, εθνικής, ούτε της καινοτομίας, ούτε βέβαια και της ανάγκης να βρουν δουλειά οι νέοι.

Το βασικό κριτήριο ήταν το Τμήμα Βιολογίας να τακτοποιήσει τους καθηγητές, να πουλήσουν το σύγγραμμά τους, που συνήθως, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, με εξαιρέσεις βεβαίως, ήταν απλώς η ανατύπωση του διδακτορικού τους έργου.

Χωρίς να υπάρχει ένα άρτιο, οργανωμένο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο συλλογικά και με συγκεκριμένη στόχευση θα υπηρετούσε το κοινό συμφέρον.

Είναι ένα παράδειγμα, δεν είναι η μόνη κακοδαιμονία, αλλά είναι δυστυχώς ο κανόνας και όχι η εξαίρεση για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Όσοι μιλούν για το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο, αγνοούν ότι το σύστημα ως έχει, καλλιεργεί ένα πελατειακό Πανεπιστήμιο, πνίγοντας τις πραγματικές δυνάμεις που υπάρχουν, του τόπου και της ακαδημαϊκής κοινότητας, αποξενωμένο από τις πραγματικές ανάγκες των ίδιων των φοιτητών αλλά και της κοινωνίας. Ένα δείγμα του παραλογισμού ενός πελατειακού συστήματος διοίκησης, που πληρώνει όμως ο Ελληνικός λαός με τους φόρους του.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και θέλω να πω και το λέω συνέχεια, ότι αν κερδίσουμε, για παράδειγμα, στη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση με τους εταίρους μας, όσο χρόνο και όσα χρήματα αν μας δώσουν οι εταίροι μας, όσο ευνοϊκή και αν γίνει η ευρωπαϊκή πραγματικότητα, πρώτιστη ευθύνη, δική μας ευθύνη, είναι να συνεχίσουμε να αλλάζουμε ριζικά τη χώρα μας.

Πόσο μάλλον, αν η ευρωπαϊκές και παγκόσμιες συνθήκες γίνουν πιο δύσκολες. Διότι αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση σπαράσσεται από τις διαφωνίες. Κάνει ένα μετέωρο βήμα μεταξύ της μεγαλύτερης και αναγκαίας εμβάθυνσης, συνεργασίας, εποπτείας, αλλά και αλληλεγγύης και από την άλλη μεριά, ενός νέου εθνικισμού που αναπτύσσεται, και της αποδόμησης του ευρώ και της ίδιας της Ευρώπης όπως την ξέρουμε.

Γι’ αυτό πρέπει να κατανοήσουμε ότι, οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ, αν θέλετε, ώστε να γίνει η Ελλάδα ισχυρή. Να σταθεί στα δικά της πόδια - να σταθούμε στις δικές μας ελληνικές δυνάμεις.

Γιατί η εξάρτησή μας ξεκινά από τις δικές μας αδυναμίες, όχι έξωθεν.

Γ. Παπανδρέου : αποτελεί πλήγμα για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες

,,Αν κερδίσουμε στην διαπραγμάτευση, που κάνει η κυβέρνηση με τους εταίρους μας, 

Όσο χρόνο και όσα χρήματα και να δώσουνε οι εταίροι μας,

Όσο ευνοϊκή κι αν γίνει η ευρωπαϊκή πραγματικότητα,

Πρώτιστη ευθύνη, δική μας ευθύνη είναι να συνεχίσουμε να αλλάζουμε ριζικά τη χώρα μας,,
Από ομιλία του στη Βουλή για το νέο νόμο για τα ΑΕΙ

Άλλη μια φορά ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε με την λογική του ,,αυτονόητου,, και απέδειξε ότι πίστευε όλα αυτά που κατά καιρούς διακήρυττε.
Για ακόμη μια φορά ο πρώην Πρωθυπουργός απέδειξε τη συνέπειά του στις θέσεις του.


Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ο δημοσιογράφος της... συμφοράς!!!!

Από: http://nikoslagadinos.blogspot.de/2012/07/blog-post_29.html

Επανειλημμένως ο περί ου ο λόγος δημοσιογράφος έχει εκφραστεί όχι δημοσιογραφικά, αλλά με περισσή απρέπεια για τον Γιώργο Παπανδρέου. Αυτή τη φορά ξαναχτύπησε με άρθρο του στο ΕΘΝΟΣ (και απορώ πώς ο Μπόμπολας κρατάει ένα τέτοιο "φρούτο", αφού υπάρχουν δημοσιογράφοι που είναι ευπρεπείς).

Με τον επαίσχυντο τίτλο:

Οι προειδοποιήσεις δεν ακούστηκαν από το «δίδυμο της συμφοράς» (Έθνος, 29/7)

επιχειρεί να λασπώσει τον Παπανδρέου (και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου) διότι τάχα ενώ είχαν ενημερωθεί από τον Ρουμελιώτη δεν έπραξαν τα σωστά!!!

Βάζει δήθεν σε εισαγωγικά τις τρεις λέξεις για να μας πει ότι έτσι έχουν χαρακτηριστεί (από ποιον, από ποιους;;;) ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου.

Εδώ δεν κάνω τον υπερασπιστή κανενός.
Αλλά έχει όρια και η τακτική του οδοστρωτήρα.
Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται!!!

Είναι φανερό ότι ο κύριος Μιχάλης Ιγνατίου, που ακομπανιάρει τη δαιμονοπληξία του Πρετεντέρη στο Mega, δείχνει πάντα ότι ΞΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ απ' όσα λέει ή γράφει.

Το μόνο που θα μπορούσα να συμπεράνω είναι ότι είναι πολύ σπουδαίος δημοσιογράφος ή... κάτι άλλο!

Αλλά ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ δεν χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς. Αποδεικτικά στοιχεία μόνον.

Στην προκειμένη περίπτωση θέλει να μας πει ότι για όλα φταίει ο Παπανδρέου (και ο Παπακωνσταντίνου). Γράφει:

Δυστυχώς, όλες οι προ­τάσεις και εισηγήσεις -ακόμα και οι συμβουλές του Στρος-Καν, που απέδειξε ότι νοιαζόταν γνήσια, απορρίφθη­καν από το «δίδυμο της συμφο­ράς», το οποίο αντί να σιωπήσει και να «εξαφανιστεί» από την Ελλάδα, συνεχίζει και σήμερα να προκαλεί το λαϊκό αίσθημα...

Ποιος νομίζει ότι είναι ο Ιγνατίου;;;

Ανήκει στην κατηγορία των δημοσιογράφων που ο αείμνηστος Εμμανουήλ Ροϊδης έχει χαρακτηρίσει με τον πλέον καίριο τρόπο. Τι έγραφε λοιπόν ο Ροϊδης;; Διαβάστε:

Ο ποιητής Βωδελαίρος [σσ. ο Μποντλέρ], θέλων να εικονίση το ιδανικόν του σικχαμηρού, παρέστησε πτώμα χοίρου σηπόμενον υπό τα ακτίνας θερινού ηλίου. Το ψοφίμιον κείται ύπτιον επί της χλόης, ανοικτάς έχον τας αγκάλας ως εταίρα προκαλούσα τον εραστήν· η πλευρά αυτού είναι εστιατόριον σκωλήκων, η δε δυσωδία τοσαύτη, ώστε ο διαβάτης λιποθυμεί.

Την δύναμιν της εικόνος ταύτης δεν αμφισβητούμεν· νομίζομεν όμως ότι, αν εγνώριζεν ο ποιητής την Ελλάδα, ήθελε προτιμήσει του νεκρού χοίρου ζώντα και υγιαίονοντα αντιπρόσωπον τάξεώς τινος των παρ' ημίν δημοσιογράφων.

Προς αποφυγήν και σκιάς συγχύσεως πρέπει, προ παντός άλλου, να εγείρωμεν σινικόν τείχος μεταξύ των αξιοτίμων ημών συναδέλφων και των κυρίων τούτων, παρέχοντες τα ιδιαίτερα γνωρίσματα, άτινα διακρίνουσι τους δυναμένους να αμφισβητήσωσι την δάφνην της δυσωδίας εις τον ανωτέρω ήρωα του Βωδελαίρου...

Μήπως αναγνωρίσατε κάποιον;;;

Δημοκρατική Παράταξη με νέα θεμέλια

ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ*

Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, δε μπορεί παρά να σημάνουν συναγερμό για όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον του προοδευτικού χώρου. Πρέπει να οδηγήσουν στην απαρχή διεργασιών βαθιάς αναμόχλευσης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, της ανανεωμένης σοσιαλδημοκρατίας και της ευρωπαϊστικής Κεντροαριστεράς. Στην εκκίνηση μιας διαδικασίας επανιδρυτικού χαρακτήρα, ανασύστασης και ανασύνταξης των σύγχρονων προοδευτικών δυνάμεων της χώρας σε νέα βάση.

Είναι βεβαίως απαραίτητο, οι κινήσεις που θα γίνουν, να αφορούν τις δυνάμεις που σήμερα είναι οργανωμένες στο ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ αποτελεί αντικειμενικά τον «κορμό» του χώρου, έχει επισήμως αρχίσει τις σχετικές διαδικασίες και επιθυμεί ισότιμους συνομιλητές. Αλλά, αυτό δεν αρκεί. Θα ήταν χρήσιμο να αγκαλιάσει αυτές τις πρωτοβουλίες κάθε πολίτης και συλλογικό σχήμα, από το φιλελεύθερο Κέντρο ως την δημοκρατική και οικολογική Αριστερά, που ενδιαφέρεται για τους ίδιους στόχους. Επίσης είναι σημαντικό, ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα έτσι ώστε να συμβάλουν σε μια αφετηρία αναγέννησης της δημοκρατικής–προοδευτικής παράταξης.

Μέσα από αυτές τις διαδικασίες πρέπει, αφενός μεν, να αξιοποιηθούν θετικές κατακτήσεις που προήλθαν από μεταρρυθμιστική πνοή και σύγχρονες τομές και, αφετέρου, να απορριφθούν αναχρονιστικές αντιλήψεις, αλαζονικές συμπεριφορές και «καθεστωτικές» πρακτικές. Οι διεργασίες αυτές μπορούν να ωθήσουν σε ένα κίνημα ανανέωσης, ριζικών αλλαγών και νεωτερισμών, σε τολμηρές επιλογές και προγραμματική ευρηματικότητα, καθώς και στη διαμόρφωση συνεκτικού πολιτικού σχεδίου για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Κυρίως, όμως, απαιτείται να οδηγήσουν σε μια προγραμματική, ηθική και αξιακή επαναθεμελίωση του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

 Το ζήτημα δεν είναι να εφεύρουμε -μόνο- μια νέα οργανωτική φόρμα, που απλώς θα αθροίσει έτοιμες δυνάμεις. Η ανασυγκρότηση πρέπει να είναι το πείραμα μιας στρατηγικής στροφής. Μια πρωτότυπη προσπάθεια ανασύνθεσης και σύγκλισης, που απαιτεί αλλά και διευκολύνει την ιστορική αυτογνωσία και την αυτο-μεταρρύθμιση των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν. Είναι μια υπόθεση που θα απαιτήσει προσφορά χρόνου, πνευματικό μόχθο και θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες.

* Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, μέλος της Γραμματείας του Τομέα Τύπου και ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ

Θα επιστρέψει ο Γιώργος;

«Θα είσαι ο επόμενος πρωθυπουργός» λέγεται ότι ήταν το μήνυμα που έλαβε τον περασμένο Νοέμβριο από ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης Παπανδρέου ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Σύμφωνα με όσους διηγούνται την ιστορία, ο τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και παλαιός υπουργός του Ανδρέα Παπανδρέου (ο οποίος είχε τοποθετηθεί επικεφαλής του υπουργού Εθνικής Οικονομίας μετά την παραίτηση του κ. Κ. Σημίτη τον Δεκέμβριο του 1987) έγινε... πρωθυπουργός για λίγες ώρες ώσπου να μετακινηθεί η σχετική συζήτηση στο όνομα του κ. Φίλιππου Πετσάλνικου.

Ο κ. Ρουμελιώτης παραδέχθηκε προ ημερών ότι κανείς στο ΔΝΤ δεν πίστευε πως το ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης θα μπορούσε να εφαρμοστεί με επιτυχία αφού στην παγκόσμια οικονομική ιστορία δεν υπάρχει παράδειγμα χώρας που αντιμετώπισε μια τόσο σοβαρή κρίση χωρίς υποτίμηση του νομίσματος και δραστική αναδιάρθρωση του χρέους. Κατά συνέπεια ο κ. Ρουμελιώτης κατηγορεί σήμερα τον κ. Παπανδρέου επειδή αποδέχθηκε τους... ανεφάρμοστους γερμανικούς όρους, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ διατηρούσε ισχυρές επιφυλάξεις.