Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Τέλος στην εποχή των καταλήψεων

Η εκκένωση της Bίλας Αμαλία αποτελεί μήνυμα προς πάσης φύσεως ομάδες που είναι εγκατεστημένες σε διάφορα κτίρια

Το κεφάλαιο «καταλήψεις» στη χώρα μας άνοιξε με εμφατικό τρόπο από τη γωνία των οδών Αχαρνών και Χέυδεν, από όπου η κυβέρνηση έστειλε μήνυμα «επανακατάληψης» δεκάδων κτιρίων, που τώρα λειτουργούν ως «αυτόνομα στέκια» από διάφορες ομάδες που αυτοδιαχειρίζονται ποικιλοτρόπως εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα οποία ανήκουν κυρίως στο Δημόσιο. Το μήνυμα από τη «Βίλα Αμαλία», ιστορικό οίκημα που τελούσε υπό κατάληψη εδώ και είκοσι χρόνια, με τη δεύτερη επιχείρηση «επανακατάληψης» από την Αστυνομία, την περασμένη Τετάρτη, ήταν ότι εφεξής δεν αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα η αυθαίρετη εγκατάσταση σε χώρους που μπορεί να αξιοποιηθούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και που σήμερα αποτελούν κατά περίπτωση εστίες εκκόλαψης έκνομων πράξεων. Υπογραμμίζεται ότι «στέκια»-άβατα αυτοαποκαλούμενων αναρχικών λειτουργούν εδώ και χρόνια σε πολλά πανεπιστήμια, με τη σιωπηλή ανοχή των αρχών των Ιδρυμάτων.

Στη «Βίλα Αμαλία» πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου εκκένωση του κτιρίου παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και εισαγγελέα, με τις αρχές να κοινοποιούν κατάλογο και φωτογραφίες ευρημάτων, ως ισχυρές ενδείξεις ότι το κτίριο είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως ορμητήριο ταραξιών κατά τη διάρκεια επεισοδίων. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός άδειων μπουκαλιών, δοχείο με εύφλεκτο υγρό, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κροτίδες, κλομπ, μαχαίρια, σφεντόνες, μικροποσότητα κάνναβης κ.ά., σίγουρα υλικό που δεν θα χαρακτήριζε κανείς ως τμήμα «οικοσυσκευής».

Το γεγονός ότι υπήρχε πάντα έντονη «κινητικότητα» στη «Βίλα Αμαλία» πριν και ύστερα από διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αθήνα προέκυπτε από μαρτυρίες γειτόνων. Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ιδιωτικό συνεργείο ξεκίνησε τη διαδικασία απομάκρυνσης των υλικών που βρέθηκαν στον χώρο. Ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνεται και μια δίχρωμη εκτυπωτική μηχανή όφσετ μαζί με μελάνια, τσίγκους και χαρτί προς εκτύπωση. Στη «Βίλα» λειτουργούσε, δηλαδή, μεταξύ άλλων, και ένα τυπογραφείο που χρησιμοποιούσαν διάφορες ομάδες. Τέτοια φυλλάδια -κυρίως αντιρατσιστικού περιεχομένου- διανέμονταν στις πολυκατοικίες του Αγίου Παντελεήμονα μετά την έξαρση των ρατσιστικών επιθέσεων στην περιοχή από το 2007 και ύστερα.

Θα ξαναγίνει σχολείο

Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την ΕΛ.ΑΣ. η εκκένωση της «Βίλας» εμπεριείχε ισχυρό συμβολισμό, καθώς επρόκειτο, από τις αρχές της δεκαετίας του '90, για το πλέον εμβληματικό κτίριο στα μάτια των αντιεξουσιαστών. Ετσι ενώ υπάρχει έντονη πίεση από ιδιοκτήτες άλλων κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη (κυρίως δημόσιοι φορείς) επελέγη να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση στη «Βίλα Αμαλίας». Ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ευθύς ότι το κτίριο θα ξαναγίνει σχολείο, και στέλεχος του δήμου μιλώντας στην «Κ» έλεγε ότι «θα ξαναγίνει σχολείο γιατί έτσι όπως είναι η κατασκευή του κτιρίου μόνο σχολείο θα μπορούσε να γίνει». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο δήμος δεν ήθελε να εμπλακεί σε αντιπαράθεση με τις ομάδες αναρχικών, μάλιστα, μία ημέρα μετά την επιχείρηση, στέλεχος του δήμου δέχθηκε άμεσες απειλές μέσω μηνύματος σε τοίχο απέναντι από το σπίτι του.

«Βλέπαμε άτομα με κοντάρια να μπαινοβγαίνουν», επαναβεβαιώνουν κάτοικοι της περιοχής, ενώ άλλοι είπαν στην «Κ» ότι η «συμβίωση» με τους καταληψίες ενοίκους δεν τους δημιουργούσε πρόβλημα εκτός από τις ημέρες που το κτίριο φιλοξενούσε συναυλίες ή όταν υπήρχαν διαδηλώσεις. «Μερικά από αυτά τα παιδιά τα ήξερα από μικρά, ήταν συμμαθητές των δικών μου παιδιών. Δεν μπορώ να πω ότι επικροτώ τον τρόπο ζωής που έχουν επιλέξει αλλά δεν θα τα χαρακτήριζα επικίνδυνα», ήταν το σχόλιο επιχειρηματία της περιοχής. Αλλος κάτοικος, που κι αυτός ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να γίνει αναφορά στο όνομά του, συμπλήρωσε με νόημα: «Μετά την εκκένωση της Βίλας περιμένουμε να ανοίξει και η παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμονα που παραμένει κλειστή εξαιτίας ακραίων στοιχείων».

Και όσοι πέρασαν από τα θρανία του περίφημου «Β' Γυμνασίου Αρρένων», που στεγαζόταν παλαιότερα στο ιστορικό κτίριο, θυμούνται πολλά. Τότε που στις τάξεις στοιβάζονταν εκατό μαθητές. Τον αυστηρό αλλά δίκαιο γυμνασιάρχη Πάνο Πάτρα, τον αποκαλούμενο «εξαδάχτυλο» για τα... ηχηρά χαστούκια που μοίραζε στους πολύ άτακτους. Τον σπουδαίο φιλόλογο Θρασύβουλο Σταύρου, κορυφαίο μεταφραστή του Ευριπίδη. Ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος, θυμάται και αξιολογεί: «Ηταν καλύτεροι οι δάσκαλοι τότε, χωρίς αυτούς δεν θα γινόμασταν αυτό που γίναμε, τα άγρια παιδιά της Χέυδεν, θα είχαμε γίνει κάτι άλλο. Ισως εντελώς διαφορετικό»...

Κτίριο με παρελθόν ενάμιση αιώνα
Η «Βίλα Αμαλία» ξεκίνησε να χτίζεται πάνω σε προσχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ το 1860, και μέχρι να ολοκληρωθεί το 1862, δεν υπήρχε ακόμα ούτε οδός Χέυδεν, αλλά ούτε και το κοντινό κτίριο του Πολυτεχνείου. Το κανονικό της όνομα, ήταν «Επαυλις Αργυρόπουλου», αφού υπήρξε οικία του διπλωμάτη Π. Αργυρόπουλου. Για κάποιο διάστημα χρησιμοποιήθηκε σαν σχολαρχείο, αλλά από το 1932 στεγάστηκε εκεί το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων. Στην Κατοχή έγινε διοικητήριο των κατακτητών, και μετά την απελευθέρωση συνέχισε σαν σχολείο αρρένων. Εκείνη την εποχή βέβαια, η περιοχή δεν ήταν όπως σήμερα.

Αρκεί να πει κανείς πως το κτίριο που μοιράζεται την αυλή της Χέυδεν με τη «βίλα Αμαλία» είναι η «Επαυλις Ράλλη», δηλαδή το σπίτι του πρωθυπουργού επί κατοχής Ιωάννη Ράλλη.

Χρειάστηκε καιρός για να χάσει η ευρύτερη περιοχή της πλατείας Βικτωρίας την αίγλη της. Ως τα τέλη του '60, στην Αγίου Μελετίου πλήρωνες πολλά λεφτά «αέρα» για να νοικιάσεις μαγαζί. Απ' το 1973, το Β΄ Γυμνάσιο έφυγε για την πλατεία Βάθης και η «βίλα Αμαλία» άδειασε, κι άρχισε σιγά - σιγά να καταρρέει...

Απο:news.kathimerini.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.