Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Κρίτων Αρσένης: Η Όλγα Κεφαλογιάννη δίνει στους εργολάβους τον τουρισμό μας

Αιχμές κατά της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84».

Σχολιάζοντας την επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέλη της τρόικας που είχαν σχέσεις με δικηγορικά γραφεία και εταιρείες στην Αθήνα, ο κ. Αρσένης τόνισε ότι σοκαρίστηκε όταν διάβασε τις δηλώσεις του τότε εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του κ. Ντερούζ, ο οποίος ευθαρσώς έλεγε ότι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στην Ελλάδα, οι οποίοι δεν βρίσκονται στην πολιτική, ζητάνε -και ο ίδιος συμφωνεί-, να ιδιωτικοποιηθεί όλη η δημόσια γη και να χτιστούν παραθεριστικές κατοικίες.

«Ήταν πριν αρχίσει η συζήτηση για τη δημόσια γη, που ακολούθησε... Δεν έχω κάποια στοιχεία, παρά μόνο την ομολογία του ίδιου του κ. Ντερούζ, ο οποίος μας ανέφερε ότι έχει επαφές με αυτούς τους ανθρώπους, του μεταφέρουν αυτά τα νέα, τα συζητάει μαζί τους και ο ίδιος συμφωνεί. Στη συνέχεια, είδαμε φέτος τα Χριστούγεννα, σε εφημερίδες και σε περιοδικά, άρθρα που αναφέρονται σε πηγές του υπουργείου Οικονομικών και λένε ότι υπάρχουν ειδικά γραφεία δικηγορικά και συμβούλων επενδύσεων, που έρχονται σε επαφή με την τρόικα και την “λομπάρουνε”, για να πάρει συγκεκριμένα μέτρα που στη συνέχεια η Τρόικα έρχεται και τα περνάει και πιέζει... Πιέζουν ή πείθουν την Τρόικα να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία στην συνέχεια η Τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να τα λάβει» είπε.

Λέγοντάς του ο δημοσιογράφος του σταθμού, ότι δείχνετε την υπουργό Τουρισμού, την κ. Κεφαλογιάννη για ευθυγράμμιση με τις επιδιώξεις των κερδοσκοπικών συμφερόντων, ο κ. Αρσένης απάντησε πως «με το ρυθμιστικό πλαίσιο ευνοούνται αυτοί οι οποίοι θα μπορούν να χτίζουν πόλεις, χωρίς πολεοδομικό σχέδιο, γιατί μιλάμε για μικρές πόλεις -τέτοιας έκτασης είναι αυτές οι εγκαταστάσεις-, τα τουριστικά χωριά, χωρίς δημόσια πρόσβαση, που σημαίνει ότι αν θέλει να χτίσει ο οποιοσδήποτε ένα καινούριο χωριό, το 40% που πρέπει να πάει στο δημόσιο, σε αυτή την περίπτωση δεν πηγαίνει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο στο δημόσιο. Είναι κλειστοί οι χώροι αυτοί και ακριβώς, στις πιο ωραίες περιοχές της Ελλάδας, κάνουν ζημιά στο τουριστικό μας προϊόν. Δίνουμε στους εργολάβους οριστικά τον τουρισμό μας».

Ρωτηθείς εάν ο ίδιος ανησυχεί ότι η κ. Κεφαλογιάννη ευθυγραμμίζεται απολύτως με τα συμφέροντα αυτά, ο κ. Αρσένης απάντησε ότι η ίδια το ανακοίνωσε στο νομοσχέδιο του Τουρισμού, είδαμε και τα Condo Hotels που ήταν και η αρχική πρόταση του κ. Σουφλιά τότε, που απορρίφθηκε από την κοινωνία. «Ήταν και η περαιτέρω απελευθέρωση αυτών των εργολάβων και κτηματομεσιτών, να χτίζουν με αστείους κανόνες και διαδικασίες αδειοδότησης. Αυτό που βιώνουμε είναι αυτό που ήταν παράνομο έως πριν από λίγο καιρό και γίνεται σήμερα νόμιμο για πολύ λίγους. Και αν αυτό έφερνε ανάπτυξη, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Είναι αυτό, όμως, το αποτυχημένο μοντέλο που έφερε την ύφεση και την καταστροφή της ισπανικής οικονομίας, που έφερε τα τρομερά δεινά της ιρλανδικής οικονομίας κι αυτό το αποτυχημένο μοντέλο προσπαθούν να μας φέρουν... Και αν κάποιος επιχειρηματίας έχει μια ιδέα, όσο τυχοδιωκτική και αν είναι αυτή και υπάρχει κάποιος νόμος για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος που εμποδίζει, αλλάζουμε αυτό το νόμο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί αυτός ο επιχειρηματίας, άσχετα αν η πρότασή του είναι βιώσιμη οικονομικά. Είναι αδιάφορο αν η πρότασή του θα φέρει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.