Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Αλαλούμ με τις κάλπες της Προανακριτικής:Δείτε live τη συνεδρίαση.

Mε ένταση και αντεγκλήσεις ξεκίνησε η κοινοβουλευτική συζήτηση επί του αιτήματος για προανακριτική διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων για τη λίστα Λαγκάρντ, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί η διαδικασία με την οποία θα γίνει η ψηφοφορία.

Ένταση δημιουργήθηκε όταν ο Ευ. Βενιζέλος πήρε το λόγο για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξυφαίνει "σκευωρία" σε βάρος του όπως ανέφερε καθώς και όταν ο Π. Καμμένος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει την ελεύθερη βούληση των βουλευτών.

Εντύπωση προκάλεσε έγκληση του Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής, με τα λόγια "τί μιλάς εσύ ρε", σε βουλευτή άλλου κόμματος που μίλησε κατά την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χ.Α.

Ο προεδρεύων της διαδικασίας Β. Μεϊμαράκης εισηγήθηκε στην Ολομέλεια τρεις ξεχωριστές ψηφοφορίες και με κάλπη ανά πρόσωπο σε κάθε μία από αυτές. Όπως είπε, η εισήγηση αυτή γίνεται μετά από την απόφαση στην οποία κατέληξε η Διάσκεψη των Προέδρων κατά πλειοψηφία.


Δείτε live τη συνεδρίαση.



Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα θέσει αίτημα για μία ψηφοφορία που θα είναι ονομαστικήσύμφωνα με όσα δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος - θέλοντας να απαντήσει σε φημολογία για αποχώρηση του κόμματος - ανέφερε ότι "δεν θα κάνουν τέτοιο δώρο στον πρωθυπουργό" παρότι σήμερα γιορτάζει και ότι "θα μείνουν να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία".

Η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να συμμετέχει στην πρώτη ψηφοφορία για τον Γ. Παπακωνσταντίνουαλλά και στη δεύτερη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, για τυχόν ευθύνες του Ευ. Βενιζέλου. Όσον αφορά την τρίτη ψηφοφορία, την πρόταση των ΑΝΕΛ που προσυπογράφει η Χρυσή Αυγή, θα μείνουν στην αίθουσα αλλά δεν θα μετέχουν.

Όσον αφορά τις θέσεις των κομμάτων υπενθυμίζεται ότι:


Στην πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προτείνεται η παραπομπή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου για νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος.


Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται παραπομπή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου για υπεξαγωγή και νόθευση εγγράφου, για παράβαση καθήκοντος, απιστία στην υπηρεσία και πλαστογραφία. Προτείνεται, επίσης, παραπομπή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για υπεξαγωγή εγγράφου, παράβαση καθήκοντος και απιστία στην υπηρεσία.

Στην πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που στηρίζεται από τη Χρυσή Αυγή, προτείνεται παραπομπή των πρώην υπουργών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελου Βενιζέλου και των πρώην πρωθυπουργώνΓιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου για υπεξαγωγή και νόθευση εγγράφου, παράβαση καθήκοντος, απιστία στην υπηρεσία, άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή.

Η πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία

Την Τετάρτη, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις εμφανίστηκε το σενάριο να διενεργηθούν τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες, όσες και οι προτάσεις παραπομπής που έχουν κατατεθεί και να στηθούν επτά κάλπες, βάσει του αριθμού των προσώπων και των τριών προτάσεων αθροιστικά.


Ειδικότερα, η εκδοχή που προκρίθηκε και θα τεθεί προς τελική έγκριση στην Ολομέλεια είναι να γίνουν διαδοχικές ψηφοφορίες με την εξής σειρά:

Η πρώτη για την τρικομματική πρόταση με μια κάλπη για τον παραπεμπόμενο πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Αφού γίνει η καταμέτρηση και η ανακοίνωση του αποτελέσματος, θα γίνει η δεύτερη ψηφοφορία επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, με δυο κάλπες, όσα και τα πρόσωπα που παραπέμπονται σε προανακριτική επιτροπή, δηλαδή οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλος.

Αφού ανακοινωθεί και αυτό το αποτέλεσμα θα γίνει η τρίτη ψηφοφορία με τέσσερις κάλπες, όσα και τα πρόσωπα (Παπανδρέου, Παπαδήμος, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος) που επιδιώκουν να παραπέμψουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με την στήριξη της «Χρυσής Αυγής».

Διαβουλεύσεις και αντεγκλήσεις


Στην λύση αυτή κατέληξαν τα τρία κόμματα μετά και από έναν ακόμη γύρο διαβουλεύσεων που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, με τους γραμματείς των Κ.Ο.

Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε αποτελεί το γεγονός ότι αρχικώς οι πληροφορίες έφεραν ως επικρατέστερη τη λύση των τριών καλπών, όσες και οι προτάσεις των κομμάτων για την Προανακριτική, με τρία ψηφοδέλτια, ένα για κάθε κάλπη, με τα ονόματα και τα υπό διερεύνηση αδικήματα των πολιτικών προσώπων υπό παραπομπή, δίχως μάλιστα να προβλέπεται η υποχρέωση των βουλευτών να προσέλθουν και στις τρεις κάλπες.

Ωστόσο, από νωρίς στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, η εικόνα που μεταφέρθηκε ήταν ότι η διαδικασία που είχε επιλεγεί προέβλεπε συζήτηση κάθε πρότασης και κατόπιν να γίνονται ξεχωριστές ψηφοφορίες με το σχήμα που τελικώς και επιλέχθηκε.

Διαβάστε: Τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες επί των προτάσεων των κομμάτων η θέση του ΠΑΣΟΚ

Μάλιστα, πληροφορίες έφεραν τους βουλευτές των τριών κομμάτων να προσανατολίζονται στην αποχώρησή τους μετά την ψηφοφορία επί της δικής τους κοινής πρότασης ώστε αφενός να αποφευχθούν τυχόν διαρροές και αφετέρου να διαχωρίσουν με τον τρόπο αυτό την θέση τους από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.

Αργότερα, πηγές από τη ΝΔ ανέφεραν ότι "δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία για αποχώρηση" μεταξύ των τριών κομμάτων, ενώ έλεγαν χαρακτηριστικά ότι "θέμα αποχώρησης της ΝΔ δεν υπάρχει".


Έτοιμο για αποκαλύψεις το ΠΑΣΟΚ
Η συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται εξαιρετικά θερμή, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο βήμα της Βουλής θα ανέβει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος έχει υποσχεθεί αποκαλύψεις για την υπόθεση.

Σφοδρή επίθεση κατά Τσίπρα εξαπέλυσε ο Ευ. Βενιζέλος,
μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ηθικό αυτουργό της σκευωρίας εναντίον του, με αφορμή τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Αντίδραση από Κακλαμάνη και Μητσοτάκη
Αντιδράσεις υπήρξαν και στο εσωτερικό των κομμάτων. "Η γνώμη μου είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Πρέπει να είναι τόσες κάλπες όσα και τα υπό παραπομπή πρόσωπα, διότι μόνο αυτή η διαδικασία διασφαλίζει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας", δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε μέσω Twitter: "Και αν δεν μπορείς να κανείς τη ψηφοφορία σου όπως τη θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελιζεις..."

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σε ανακοίνωσή του, ο Πάνος Καμμένος χαρακτηρίζει "πραξικόπημα" τυχόν απόφαση για τρεις κάλπες. Τόνισε ότι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως "η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι μυστική" και πως "σε αυτήν δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, αν είναι βουλευτής".

"Η συγκυβέρνηση κουκουλώνει την υπόθεση Λαγκάρντ και συγκαλύπτει τους διεφθαρμένους και τους απατεώνες. Πρέπει οπωσδήποτε να στηθούν 4 κάλπες για να λάμψει η αλήθεια και να επέλθει πολιτική κάθαρση. Οι κλέφτες να πάνε στη φυλακή και να δημευθούν οι περιουσίες τους", τονίζει η Χρυσή Αυγή.

"Πραξικοπηματική απόφαση, εντασσόμενη στη μεθόδευση για κουκούλωμα της υπόθεσης", χαρακτηρίζει την πρόταση για τρεις κάλπες το ΚΚΕ.

http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.