Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Καρχιμάκης στο nocomments: Η λίστα Λαγκάρντ είναι παρωνυχίδα μπροστά στα στοιχεία που έχει αποκρύψει ο Προβόπουλος

Σε νέες αποκαλύψεις προχωρά οΜιχάλης Καρχιμάκης μιλώντας στο nocomments μία ημέρα μετά την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέαςΓρηγόρης Πεπόνης για την έρευνα των καταγγελιών του σχετικά με παρεμβάσεις τoυ υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη σε δεσμευμένες καταθέσεις μεγαλοφοροπαραβατών.

Πιό συγκεκριμένα ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επιτίθεται με σφοδρότητα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «απολαμβάνει ιδιότυπης ασυλίας από τα ΜΜΕ» και χαρακτηρίζει την Τράπεζα της Ελλάδος «άβατο». Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η «λίστα Λαγκάρντ είναι παρωνυχίδα μπροστά στα στοιχεία που έχει αποκρύψει ο Προβόπουλος».

Διαβάστε τι είπε στο nocomments:

Περιήλθαν στα χέρια μου κάποια στοιχεία όπου στην ουσία τι διαπίστωνα; Ότι ο κ. Μαυραγάνης μεθόδευε αποδεσμεύοντας δεσμευμένες καταθέσεις από τις ΔΟΥ μεγαλοφοροπαραβατών οι οποίοι ήτανε μπλεγμένοι σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια και δεν πλήρωναν ούτε την εφορία, ούτε τους εργαζόμενους, ούτε τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία και στη συνέχεια αυτές τις δεσμεύσεις ερχόταν ο υπουργός και τις αποδέσμευε και υπήρχαν και βάσιμες υπόνοιες ότι αυτά τα λεφτά πήγαιναν στο εξωτερικό.

Εγώ λοιπόν από όλη αυτή την φαυλοσυμπεριφορά του Μαυραγάνη ήμουν υποχρεωμένος να αναδείξω όλα αυτά τα φαινόμενα και να ζητήσω την ευαισθητοποίηση των οικονομικών εισαγγελέων. Ζήτησα λοιπόν να γίνει έλεγχος σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας προκειμένου να δούμε ποιές καταθέσεις μεγαλοφοροπαραβατών είναι δεσμευμένες και ταυτόχρονα να ερευνηθεί αν αυτές οι δεσμευμένες καταθέσεις έχουν δεσμευθεί από τον αρμόδιο υπουργό. Και ταυτόχρονα να γίνουν οι διασταυρώσεις μέσω τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος αν αυτά τα λεφτά έφυγαν στο εξωτερικό ή αν πραγματικά διοχετεύθηκαν για τον σκοπό που αποδεσμεύθηκαν.
Διότι οι πληροφορίες τις οποίες είχα είναι ότι τα λεφτά φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό. Δεν έχει ευθύνη ο αρμόδιος υπουργός που τον διόρισε ο κ. Σαμαράς; Έχει απόλυτη ευθύνη. Γιατί κάποιοι ενώ έπρεπε να έχουν υγιείς επιχειρήσεις και να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, έπαιρναν το χρήμα, χρεοκοπούσαν τις επιχειρήσεις τους κι ήταν φτωχές επιχειρήσεις και πλούσιοι επιχειρηματίες. Πρέπει να τελειώνει αυτή η πλάκα.

-Ναι αλλά εδώ κάνετε λόγο για μεθόδευση.

- Βεβαίως κάνω λόγο για μεθόδευση. Κι έχω καλέσει και τον πρωθυπουργό να πάρει θέση απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Και βεβαίως έχω καλέσει και τον κ. Πεπόνη διότι δεν είναι μόνο αυτό.Η μεγάλη φαυλότητα συντελείται στην Τράπεζα Ελλάδος. Να ελέγξει και εκεί ο κ. Πεπόνης γιατί δεν έγινε ο έλεγχος υγείας των χαρτοφυλακίων των off-shore εταιρειών των τραπεζών. Των ανωνύμων και των θυγατρικών τους εταιρειών γιατί εκεί έγινε όλο το παιχνίδι.Εκεί ακριβώς διοχετεύθηκε το μεγάλο ποσοστό του χρήματος των καταθετών τα οποία χάθηκαν σε άγνωστες κατευθύνσεις και σήμερα έρχεται το κράτος και τι κάνει με την ανακεφαλαιοποίηση; Ουσιαστικά «μπαζώνει» το κενό ανάμεσα στις καταθέσεις και στις χορηγήσεις.

-Αυτά που μας λέτε σε ποιά περίοδο αφορούν;

-Αφορούν τα τελευταία 10 χρόνια. Διότι μην ξεχνάτε ότι κι ο Καραμανλής είχε δώσει 28 δισ. ρευστό στις τράπεζες τα οποία που πήγανε; Κανένας δεν ξέρει που πήγανε. Τώρα από τα 9 δισ που θα έρθουν, τα 7 θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και η αγορά δεν βλέπει ρευστότητα. Να κάνει λοιπόν ο κ. Πεπόνης έλεγχο και στην Τράπεζα Ελλάδος. Δεν μπορεί η Τράπεζα Ελλάδος να είναι άβατο. Δεν μπορεί ο κ, Προβόπουλος να μετέρχεται διάφορες μεθόδους επειδή ακριβώς γνωρίζει ότι υπάρχει ανεξέλεγκτο και άβατο.

-Δηλαδή για να επιστρέψω στις καταγγελίες σας για τον Μαυραγάνη λέτε ότι ενώ γίνεται τόση φασαρία με τη λίστα Λαγκάρντ και τα λεφτά που έφυγαν στο εξωτερικό, την ίδια ώρα συμβαίνει το ίδιο πράγμα.

-Ακριβώς. Την ίδια ώρα συμβαίνει το ίδιο πράγμα σε εσωτερικό επίπεδο. Εν πάσει περιπτώσει, να σας πω κάτι επειδή αναφερθήκατε στη λίστα Λαγκάρντ. Η λίστα Λαγκάρντ είναι μία παρωνυχίδα μπροστά σε όλα τα στοιχεία τα οποία έχει υποθάλψει κι έχει αποκρύψει ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας. Όλα αυτά τα χρήματα της λίστας Λαγκάρντ πέρασαν από την Τράπεζα Ελλάδος. Γιατί η Τράπεζα Ελλάδος δεν συνεργάζεται με τις ελεγκτικές αρχές; Να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις αν το χρήμα είναι «καθαρό» και δεύτερον αν είναι φορολογημένο; Και σε αυτό καλώ τον κ. Πεπόνη να επέμβει.

-Πάντως έγινε το πρώτο βήμα…

-Νομίζω ότι ο κ. Πεπόνης πρέπει να τολμήσει και το επόμενο βήμα. Να επέμβει στην Τράπεζα Ελλάδος και να συλλέξει τα στοιχεία που έχουν βγεί στο διαδίκτυο κυρίως γιατί ο κ. Προβόπουλος απολαμβάνει μιάς ιδιότυπης ασυλίας από τα ΜΜΕ. Καλώ λοιπόν τον κ. Πεπόνη να επέμβει και να τα ελέγξει όλα. Θα τρίβει και εκεί τα μάτια του.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Δεμεσούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.