Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Κείμενο διαμαρτυρίας κατά Βενιζέλου από σύσσωμο τον Απόδημο Ελληνισμό

Κείμενο διαμαρτυρίας εξέδωσαν οι οργανώσεις ΠΑΣΟΚ του Απόδημου Ελληνισμού, με αφορμή τη διευκρινιστική εγκύκλιο εκλογικών διαδικασιών συνεδρίου της διορισμένης Επιτροπής Τήρησης Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ρητά ο αριθμός των συνέδρων που δικαιούται η κάθε τοπική οργάνωση και φυσικά, αντίστοιχα η κάθε χώρα...

Η απόφαση αυτή ακυρώνει το μέτρο αλλά και τις ίδιες τις οργανώσεις, καθώς ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών, ο αριθμός των συνέδρων θα είναι προκαθορισμένος! Ακόμη, στις περιπτώσεις 2 διαφορετικών οργανώσεων από 2 διαφορετικούς δήμους, θα υπάρχει η δυνατότητα εκλογής μόνο ενός συνέδρου, κάτι το οποίο αποκλείει την εκπροσώπηση μίας τοπικής οργάνωσης, ακόμη και αν παραστούν και ψηφίσουν μέλη πολλαπλάσια του μέτρου.

Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο διαμαρτυρίας, το οποίο προσυπογράφουν ονομαστικά οι γραμματείς και κάποια επώνυμα μέλη όλων των οργανώσεων του Απόδημου Ελληνισμού:

Οι Οργανώσεις ΠΑΣΟΚ στη Διασπορά έλαβαν από την ΕΚΑΠ, την Πέμπτη το βράδυ, 13 Φεβρουαρίου και 4 μόλις μέρες πριν την εκλογή συνέδρων, μια εγκύκλιο που αναφερόταν αποκλειστικά και μόνο σε έναν «αυθαίρετο» αριθμό συνέδρων που δικαιούται κάθε χώρα.

Δικαίως οι Οργανώσεις εξέλαβαν την εγκύκλιο ως πρόχειρη καθώς και οργανωτικά – πολιτικά μη εφαρμόσιμη, και δικαίως διαπιστώνουν ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν έχει ως στόχο την συμμετοχή αλλά τον αποκλεισμό των Αποδήμων από το Συνέδριο.

Γι’ αυτό το λόγο κατέθεσαν προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και προς την ΕΚΑΠ συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να υπάρξει αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των αποδήμων, όπως επίσης να λυθούν κάποια επίσης σημαντικά ζητήματα.

Μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση από την ΕΚΑΠ, δηλαδή, μια μέρα πριν τις εκλογές, ούτε ο αυθαίρετος αριθμός συνέδρων ανά χώρα άλλαξε αλλά ούτε δόθηκαν γραπτώς οι απαραίτητες διευκρινίσεις όπως πχ μέχρι πότε θα πρέπει να κατατεθούν οι αιτήσεις υποψηφιότητας ή πως θα γίνει η εκλογή εφορευτικής επιτροπής κλπ.

Το πολιτικό όμως ζητούμενο που προκύπτει από τη εγκύκλιο, είναι η επιλεκτική «επίθεση» εναντίον των Οργανώσεων συνολικά της Γερμανίας και της Ιταλίας καθώς και δύο συγκεκριμένων Οργανώσεων της Σουηδία (Στοκχόλμη και Σόλνα).

Ενώ οι προαναφερθείσες χώρες και οι δυο οργανώσεις της Σουηδίας «εντέλλονται» από την ΕΚΑΠ να εκλέξουν συνέδρους ανά κρατίδιο, οι υπόλοιπες χώρες «δικαιούνται» να κάνουν εκλογές ανά Τοπική Οργάνωση με αποτέλεσμα, χώρες με μικρότερο αριθμό Οργανώσεων να εκλέγουν περισσότερους σύνεδρους σε σχέση με ένα πχ κρατίδιο της Γερμανίας με μεγαλύτερο αριθμό Οργανώσεων.
Επίσης διερωτόμαστε ποιος τάχατες ιθύνων νους περιορίζει την Ιταλία σε Βόρεια και Κεντρική; Ο Νότος έσβησε από δικό του χάρτη όπως έσβησε και η σημειολογική σημασία ύπαρξης Οργανώσεων ΠΑΣΟΚ στο Εξωτερικό;

Στο παρά πέντε των εκλογών η ΕΚΑΠ ορίζει εκλογές σε «Νομαρχιακό Επίπεδο» δηλ. μια Νομαρχιακή Επιτροπή ανά κρατίδιο. Ωστόσο όφειλε να γνωρίζει την οργανωτική διάρθρωση του Αποδήμου, ότι στην Γερμανία λ.χ δεν υπάρχουν 5 ΝΕ αλλά μόνο μια για ολόκληρη τη Γερμανία. Επιπλέον τίθεται το ερώτημα για το ποιος θα οργανώσει τις εκλογικές διαδικασίες μέσα σε ένα διήμερο και πώς;

Με ποιο κριτήριο η Γραμματεία της ΚΟΕΣ και η ΕΚΑΠ σύμπτυξαν συγκεκριμένες οργανώσεις στη Σουηδία ώστε να εκλέγουν έναν μόνο αντιπρόσωπο; Ποια τα κριτήρια; Μην μας απαντήσουν ότι ευθύνονται οι χιλιομετρικές αποστάσεις που είναι όντως μικρές γιατί στην περίπτωση της Γερμανίας και με παράδειγμα το κρατίδιο της Ρηνανίας υπάρχει οργάνωση που απέχει σχεδόν 400 χλμ από μια άλλη. Άρα ας αποφασίσουν κατά πόσο το κριτήριο είναι οι κοντινές ή οι μακρινές αποστάσεις μεταξύ δυο Τοπικών Οργανώσεων.
Γιατί το εκλογικό μέτρο στην Ελλάδα είναι βασισμένο στις εθνικές εκλογές ενώ στον απόδημο στην εκλογή Προέδρου; Και αν η απάντηση είναι ότι δεν ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στον τόπο κατοικίας τους οι απόδημοι, τότε γιατί δεν δίνεται μια προσαύξηση στο μέτρο;

Η «ηχηρή» σιωπή από μεριάς της ΕΚΑΠ και η «απροκάλυπτη» απουσία του Γραμματέα του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού, ο οποίος όφειλε να εκπροσωπήσει ή έστω να προωθήσει τα ανοιχτά ζητήματα των Οργανώσεων που έχει την πολιτική και οργανωτική ευθύνη, μόνο ως άρνηση συνεργασίας μπορεί να χαρακτηριστεί και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι τους τελευταίους 9 μήνες, οι Οργανώσεις του Απόδημου Ελληνισμού είναι περιττές για τη σημερινή ηγεσία του Κινήματος. Επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι ο υπεύθυνος της ΕΚΑΠ για τον Απόδημο Ελληνισμό όχι μόνο δε λειτούργησε τουλάχιστον ως μέλος ενός οργάνου που διαφυλάττει τη διαφάνεια και την θεσμική λειτουργία αλλά θεωρούμε πως στην καλύτερη περίπτωση αντιμετώπισε 66 Οργανώσεις της Διασποράς με πλήρη αδιαφορία και απαξία και στη χειρότερη περίπτωση λειτούργησε με ένα μικρόψυχο «συντεχνιακό» σχέδιο που θα εξυπηρετήσει ποιόν αλήθεια; Σίγουρα όχι το Κίνημα, σαφέστατα όχι την συσπείρωση, πιθανώς όμως τον «έλεγχο» σε ένα μικρό αριθμό συνέδρων. Κρίμα!

Γνωρίζει αλήθεια ο Πρόεδρος του Κινήματος, ότι οι εκλεκτοί του στην ΕΚΑΠ, με τον υπερβάλλοντα ζήλο που τους διακατέχει, θα του φορτώσουν συν όλα τα άλλα και ως προίκα τον πρωτοφανή στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ αποκλεισμό των οργανώσεων του Απόδημου;

Η θεσμική λειτουργία επέβαλλε να αποστείλουμε πρώτα εσωτερική επιστολή προς όλους τους αρμόδιους και αυτό πράξαμε. Η αλαζονεία τους όμως δεν τους επέτρεψε να καταπιαστούν και να απαντήσουν έστω και σε ένα από τα ερωτήματα που τους απηύθυναν οι θεσμικοί εκπρόσωποι των Οργανώσεων Εξωτερικού, γι’ αυτό και υποχρεωνόμαστε να δημοσιοποιήσουμε την διαφωνία και την ένστασή μας στον αποκλεισμό του Απόδημου Ελληνισμού από το 9ο -και κατά τ’ άλλα συντακτικό- συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Συντροφικά

Αρβανίτη Μέλπη Γραμματέας ΤΟ Μόντρεαλ
Ανδρεάδη Στέλλα Γραμματέας ΤΟ Ρώμης
Τσιγάλογλου Νικολέτα Γραμματέας ΤΟ Μονάχου
Μαυροειδάκος Ηλίας Γραμματέας ΝΕ Γερμανίας
Μπάρκας Νίκος Γραμματέας ΝΕ Ιταλίας
Ηλιοπούλου Καλλιόπη Γραμματέας ΤΟ Βερολίνου
Τσουκνάκης Αντώνης Γραμματέας ΤΟ Νταχάου
Πέτσιου Χριστίνα Μέλος ΝΕ Γερμανίας
Νασκάμης Γιάννης Γραμματέας ΤΟ Tuebingen
Καρεπίδου Χαϊδούλα Γραμματέας ΤΟ Leonberg
Κωνσταντάτος Διονύσσης Γραμματέας ΤΟ Νυρεμβέργης
Χριστάκης Μανώλης Γραμματέας ΤΟ Μέντεν
Τσαχπίνης Χρήστος Γραμματέας ΤΟ Bielefeld
Κίτσιος Γιώργος Mέλος ΝΕ Γερμανίας
Παπαδόπουλος Κώστας Μέλος ΕΣ Σουηδία
Λουδάρου Μαρία Γραμματέας ΤΟ Luedwigsburg
Λαζανδρέα Μαρία Γραμματέας ΤΟ Stuttgart
Κατσιούλας Μανόλης Γραμματέας ΤΟ Villingen
Κυρανάκης Γιώργος Γραμματέας ΤΟ Sindelfingen
Τάτσης Κώστας Μέλος ΕΣ Γερμανία
Μπάσιος Ηλίας Γραμματέας ΤΟ Νάπολη
Αμανατίδου Μαρία Γραμματέας ΤΟ Μπολόνια
Ζάρρα Δήμητρα Γραμματέας ΤΟ Σαρδηνία
Φράγκος Νίκος Γραμματέας ΤΟ Λομβαρδία
Κουτσουπάκη Χρυσάνθη Μέλος ΝΕ Γερμανίας
Βαργιακάκης Μανώλης Γραμματέας ΝΕ Βελγίου
Καραλής Θεόδωρος Γραμματεία ΤΟ Οφφενμπαχ
Χατζηιωαννίδης Κοσμάς Γραμματέας ΤΟ Φρανκφούρτης
Παπανδρέου Σοφία Γραμματέας ΤΟ Τορόντο
Μακρίδης Λάζαρος Γραμματέας ΤΟ Ντίσελντορφ
Τζεχελίδου Χρυσούλα Μέλος ΕΣ Ιταλία
Αλεπιδάς Γιάννης Γραμματέας ΤΟ Ρόιτλινγκεn
Xαλκίδου Σοφία, Γραμματεία Λύτενσάιτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.