Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

"Δίκαιος ο τρόμος για τις ιταλικές εκλογές"

Τον "κώδωνα του κινδύνου" που κρύβουν οι ιταλικές εκλογές για την ΕΕ κρούει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαντονίζοντας ότι όσοι φοβούνται το αποτέλεσμά τους λόγω Μπερλουσκόνι και Γκρίλο, κάνουν πολύ καλά...

Ο Κρούγκμαν αφιερώνει την στήλη του στουςΝΥΤ στις ιταλικές εκλογές και γιατί αγορές και πολιτικοί κύκλοι τις παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα.

Όπως αναφέρει οι εκλογές στην Ιταλία είναι "το πρώτο δημοψήφισμα για τη λιτότητα". H Ιταλία έχει κινηθεί στα πλαίσια των απαιτήσεων της γερμανικής "γραμμής" υπέρ της λιτότητας εφαρμόζοντας περικοπές και προχωρώντας σε βαθιές μεταρρυθμίσεις πριν χρειαστεί να της το επιβάλλουν.

Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Εξασθένηση της οικονομίας και πολιτική αστάθεια με "κίνδυνο" ανάδειξης "πολύχρωμων" προσωπικοτήτων όπως ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος έχει αφήσει πίσω του τον τεχνοκράτη Μόντι που χειρίστηκε τις μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία.

"Οι εξωτερικοί παρατηρητές τρέμουν τις ιταλικές εκλογές και έχουν δίκιο. Ακόμη και αν ο εφιάλτης της επιστροφής τουΜπερλουσκόνι δεν γίνει πραγματικότητα, τότε ο κ. Γκρίλο θα αναλάβει να αποσταθεροποιήσει όχι μόνο την Ιταλία αλλά όλη την Ευρώπη" αναφέρει.

Προσθέτει δε ότι η περίπτωση της Ιταλίας δεν είναι μοναδική καθώς "αναξιόπιστες" πολιτικές δυνάμεις ενδυναμώνονται όλο και περισσότερο στον ευρωπαϊκό νότο. Και θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται όσο οι ηγέτες της ΕΕ δεν παραδεχτούν ότι η πολιτική λιτότητας έχει αποδειχτεί "τραγική αποτυχία" καταλήγει.

www.nooz.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.