Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Αιδώς Αργείοι…

Η πολύ πρόσφατη δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κυρίου Γιώργου Μέργου, ο οποίος εκφράζοντας, κατά δήλωσή του, προσωπικές απόψεις θεώρησε πως ο ισχύων, από πέρυσι, κατώτατος μισθός των 589 ευρώ είναι «πολύ υψηλός» και θα πρέπει να μειωθεί, στον βωμό της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, είναι ενδεικτική ενός κλίματος και μιας λογικής… Μιας λογικής που θεωρεί πως η μοναδική «στρέβλωση» την εγχώρια αγορά εργασίας είναι οι υψηλότεροι μισθοί σε σύγκριση με τις χώρες της Βαλκανικής που είναι μέλη της Ε.Ε (Βουλγαρία, Ρουμανία) (σ.σ: από πέρυσι οι ισχύοντες κατώτατοι μισθοί έχουν διαμορφωθεί για τους ηλικίας 25 ετών και άνω υπαλλήλους στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κατώτερο ημερομίσθιο στα 26,18 ευρώ, ενώ για τους ηλικίας κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κατώτερο ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ).

Λάθος δήλωση ή μύχιες προθέσεις, ενόψει νέας αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής…;
Η κυβέρνηση, πανικόβλητη έσπευσε να «αδειάσει» τον κύριο Μέργο, διά του αρμόδιου υπουργού Εργασίας κυρίου Γιάννη Βρούτση ο οποίος και δήλωσε πως «ο κατώτατος μισθός είναι ήδη πολύ χαμηλός και δεν υπάρχει ούτε ίχνος σκέψης, πρόθεσης ή πρωτοβουλίας ώστε να μειωθεί και άλλο». Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ) απέρριψαν τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα χαρακτηρίζοντάς τις ως «εκτός τόπου και χρόνου» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «κυβερνητικό λαγό που αποκάλυψε μύχιες κυβερνητικές προθέσεις»… Το θέμα, ωστόσο, είναι πως ενόψει της συνεχιζόμενης αδυναμίας της κυβέρνησης να πατάξει την φοροδιαφυγή των μεγάλων εισοδημάτων και των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν εκ συστήματος, λόγω της έλλειψης σχετικής πολιτικής βούλησης και της αδυναμίας των εισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών της, και ενόψει της νέας, επικείμενης επίσκεψης της τρόικα για τον τριμηνιαίο έλεγχο της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, δοκιμάζονται πάλι τα εξουθενωμένα αντανακλαστικά και οι ισοπεδωμένες άμυνες της κοινωνίας που στενάζει και υποφέρει από τις συνεχιζόμενες φορολογικές επιδρομές και τις αλλεπάλληλες περικοπές μισθών και συντάξεων την τελευταία τριετία. Οι υπεσχημένες αποκρατικοποιήσεις και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα δεν προχωρούν, αφού ακόμη και η πολλαπλώς εξαγγελθείσα απόφαση για απομάκρυνση των επίορκων και ακατάλληλων υπαλλήλων του Δημοσίου (το πλέον προφανές και αυτονόητο μέτρο περικοπής δαπανών) δεν εφαρμόζεται, αφού ακόμη οι εν λόγω υπάλληλοι αναζητούνται και δεν έχουν καταγραφεί ανά υπηρεσία και τομέα, όπου υπάρχουν βέβαια!!!

12.000 ακατάλληλοι για εργασία στο Δημόσιο


Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς και βάσει σχετικής αναφοράς του αρμόδιου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης γίνεται λόγος για 12.000 εργαζομένους από τις κατηγορίες των ακατάλληλων για εργασία, είτε από αδικαιολογήτως απόντες ή με μεγάλα διαστήματα αναρρωτικών αδειών είτε από εκείνους με πλαστά στοιχεία στους φακέλους και από τους επίορκους, οι οποίοι είναι ήδη έτοιμοι για αποχώρηση. Οι υπάλληλοι που έχουν εντοπιστεί με ψευδή προσόντα θα παραπεμφθούν άμεσα και θα απολυθούν, υποστηρίζεται από το υπουργείο.
Από «κόσκινο» θα περάσουν και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν διαγνωσθεί με ψυχολογικά προβλήματα ή οι ίδιοι δηλώνουν ακατάλληλοι για εργασία. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περίπου 8.000 υπάλληλοι εκ των οποίων περίπου 6.000 βρίσκονται στην Εκπαίδευση. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι 4.000 υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα των επίορκων. Όμως μόνο οι 800 από αυτούς τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2013 και τώρα μπαίνει νέος στόχος να επιταχυνθεί η έκδοση αποφάσεων από τα πειθαρχικά συμβούλια και η εκδίκαση των υποθέσεων στα δικαστήρια.

Κανένα άλλο περιθώριο για αδικίες και αναλγησία σε βάρος όσων υποφέρουν, αδίκως…
Όσο η κυβέρνηση διστάζει να εξυγιάνει, με μέτρο και σχέδιο και όχι γενικευμένα και ισοπεδωτικά, τα του οίκου της, τον Δημόσιο Τομέα δηλαδή, τόσο θα επανέρχεται σε συνδυασμό με τα μειωμένα φορολογικά έσοδα λόγω της υπερφορολόγησης, των πετσοκομμένων αποδοχών και της ιλιγγιωδώς αυξανόμενης ανεργίας, ο πραγματικός εφιάλτης των νέων περικοπών ώστε να καλυφθεί η νέα υστέρηση εσόδων. Όμως, τώρα πλέον «Αιδώς Αργείοι» κύριοι και κυρίες της συγκυβέρνησης. Τα σπασμένα του λανθασμένου πολλαπλασιαστή, της αποτυχίας του υπολογισμού της ύφεσης λόγω της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης λιτότητας και των συνεπειών της «φορομπηχτικής» και ανάλγητης πολιτικής των στυγνών αριθμών στους οποίους διαρκώς πέφτετε έξω δεν θα την ξαναπληρώσουν τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί και συνταξιούχου αλλά και οι επαγγελματίες όπως και οι επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και βλέπουν τον κόσμο να χάνεται κάτω από τα πόδια τους, εξαιτίας της ανεπάρκειάς σας… Οι ευθύνες θα αποδοθούν εκεί όπου αναλογούν και ο καταλογισμός τους θα είναι ακριβοδίκαιος και αναλογικός, σε ευθεία αντίθεση με την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική της τελευταίας τριετίας…

Νίκος Γκαρόζης (Δημοσιογράφος-Επικοινωνιολόγος-τακτικό μέλος της ΕΣΠΗΤ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.