Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Γραμματέα και Πολιτικό Συμβούλιο εκλέγει το ΠΑΣΟΚ

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εσωτερικές διαδικασίες

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εσωτερικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ με την εκλογή Πολιτικού Συμβουλίου και γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που αναδείχθηκε από το 9ο-Συνακτικό Συνέδριο του Κινήματος, ενός Συνεδρίου το οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει να καταγραφεί ως η αρχή της ανασύστασης και της ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ.

Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα από τα παλιά, γνωστά και ιστορικά στελέχη του Κινήματος, είτε δεν εξελέγησαν στην ΚΠΕ, είτε δεν έθεσαν υποψηφιότητα, με αποτέλεσμα το νέο καθοδηγητικό όργανο να αποτελείται, στη μεγάλη του πλειοψηφία από νέα πρόσωπα. Κι ενώ η ανανέωση επιτεύχθηκε, η ανασύσταση παραμένει ζητούμενο και βασική αποστολή των νέων οργάνων και της ηγετικής ομάδας.

Η ανανέωση που επιχειρήθηκε και έγινε, δεν ενθουσιάζει τους πάντες στο ΠΑΣΟΚ. Οι επιφυλάξεις σχετίζονται με την απειρία των νεοεκλεγέντων στελεχών. Επιφυλάξεις εκφράζονται και σχετικά με τον τρόπο εκλογής πολλών μελών της ΚΠΕ, κυρίως όσων προέρχονται από τη νεολαία και ανήκουν στην «ομάδα Ανδρουλάκη», η οποία λέγεται ότι επιστράτευσε ασυνήθιστες μεθόδους, οι οποίες αναμένεται να καταγγελθούν στη σημερινή συνεδρίαση από την «Αριστερή Πρωτοβουλία».

Στη σημερινή διαδικασία δεν προβλέπεται διάλογος, παρά μόνο ομιλία του προέδρου του Κινήματος και οι δύο ψηφοφορίες που προαναφέρθηκαν, ενώ θα εκλεγούν και οι γραμματείς των Τομέων, καθώς και ο Συνήγορος του μέλους και του φίλου του ΠΑΣΟΚ.

Ελλείψει πολιτικού διαλόγου, όλο το ενδιαφέρον έχει στραφεί στην εκλογή προσώπων και κυρίως στην εκλογή του γραμματέα της ΚΠΕ και δευτερευόντως του Πολιτικού Συμβουλίου.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες έγιναν πολλές συζητήσεις και ζυμώσεις στο παρασκήνιο, σχετικά με το αν και ποιόν θα προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τη θέση του γραμματέα και αν θα «κατεβάσει» πρόταση για το Πολιτικό Συμβούλιο.

Το βασικό ερώτημα που τέθηκε από την πρώτη στιγμή ήταν αν ο κ. Βενιζέλος θα αναζητούσε μια λύση, ένα πρόσωπο που θα ήταν κοινά αποδεκτό ή αν όπως έλεγε η υποτυπώδης «εσωκομματική αντιπολίτευση», θα επιχειρήσει μια επίδειξη δύναμης προτείνοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη, με το σκεπτικό ότι, πρώτον, εξελέγη πρώτος στην ΚΠΕ και, δεύτερον, με την πρόταση για τον Ν. Ανδρουλάκη θα δείξει ότι η απόφασή του για ανανέωση είναι οριστική και αμετάκλητη.

Όλα δείχνουν ότι ο κ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει οριστικά να προτείνει τον κ. Ανδρουλάκη για τη θέση του γραμματέα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι και από τους λεγόμενους «βενιζελικούς» οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι από αυτή την επιλογή, είτε για προσωπικούς λόγους, είτε διότι θεωρούν ότι όλοι οι άλλοι θα είναι απέναντι, με αποτέλεσμα η ΚΠΕ να είναι, εξ αρχής διχασμένη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης έχει έρθει σε ρήξη με τους στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Πάρι Κουκουλόπουλο και Στέλιο Αγγελούδη, με τον δεύτερο να θεωρεί ότι η πρόταση Ανδρουλάκη στο Συνέδριο να μην έχουν δικαίωμα υποψηφιότητας για την ΚΠΕ, αφορούσε αποκλειστικά εκείνον. Κατά της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη τάσσονται και οι Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Τόνια Αντωνίου και Παντελής Καμάς.

Παρά τις έντονες διαφωνίες, πάντως, η εκλογή του κ. Ανδρουλάκη θεωρείται δεδομένη, καθώς ο κ. Βενιζέλος έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να στηρίξουν την επιλογή του. Το θέμα είναι ποιο θα είναι το ποσοστό που θα λάβει ο κ. Ανδρουλάκης και αν θα υπάρξουν διαρροές και πόσες, από το λεγόμενο «βενιζελικό στρατόπεδο».

Σε ό,τι αφορά στην εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «βενιζελικοί» θα είναι ικανοποιημένοι αν αναδείξουν τα οκτώ από τα δεκατρία μέλη του οργάνου.

Η «άλλη πλευρά» επιθυμούσε μια «ενωτική λύση» και θεωρούν ότι η πρόταση για τον κ. Ανδρουλάκη είναι ενδεικτική της απόφασης του κ. Βενιζέλου «να τελειώσει με τους παλιούς» και υπενθυμίζουν παλαιότερη δήλωση του προέδρου του Κινήματος, ότι όλα τα κορυφαία στελέχη, πλην του ιδίου, θα έπρεπε να είναι «τριαντάρηδες».

Ως «ενωτικές λύσεις» προβλήθηκαν, τις προηγούμενες ημέρες, ο Δημήτρης Ρέππας και η Φώφη Γεννηματά. Η μεν κ. Γεννηματά δέχθηκε πρόταση από τον κ. Βενιζέλο να είναι υποψήφια για το Πολιτικό Συμβούλιο και να παραμείνει εκπρόσωπος Τύπου, πρόταση την οποία αποδέχθηκε.

Ο κ. Ρέππας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα έθετε υποψηφιότητα μόνο αν του το ζητούσε ο κ. Βενιζέλος, κάτι που δεν έγινε. Όπως λέγεται στους κύκλους των μη «βενιζελικών», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα πρότεινε «κάποιον που είναι σε άλλη πολιτική» διότι δεν επιθυμούσε να δώσει «αρχηγό» στην «εσωκομματική αντιπολίτευση».

Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν είχε ξεκαθαρίσει τι θα κάνει. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη, προωθώντας, παράλληλα, την υποψηφιότητα του συνεργάτη του Μιχάλη- Άγγελου Βουράκη για το Πολιτικό Συμβούλιο.

Η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση «φλέρταρε» τις προηγούμενες ημέρες με την ιδέα να μην διεκδικήσει ούτε τη θέση του γραμματέα με δική της υποψηφιότητα ούτε θέσεις στο Πολιτικό Συμβούλιο, αλλά τελικά η στάση αυτή υιοθετήθηκε μόνο από την «Αριστερή Πρωτοβουλία», όπως ανέφεραν οι πληροφορίες μέχρι αργά χθες το βράδυ, με τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο να είναι κατηγορηματικός σε αυτό.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, πάντως, δεν αποκλείεται να επανεκτιμηθεί η στάση που θα τηρηθεί σχετικά με το ενδεχόμενο να κατατεθούν υποψηφιότητες στην περίπτωση που από την πλευρά Βενιζέλου προταθούν μόνο οκτώ πρόσωπα που θα σημαίνει ότι οι άλλες πέντε θέσεις θα καλυφθούν από πρόσωπα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Για τη θέση του γραμματέα, πάντως, η απόφαση είναι η «Αριστερή Πρωτοβουλία» να ψηφίσει «λευκό».

Λευκή ψήφο για τον γραμματέα αναμένεται να δώσει και η «ομάδα των 75», όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ. Σε ό,τι αφορά στις υποψηφιότητες στο Πολιτικό Συμβούλιο, υπάρχουν σκέψεις να υποβληθούν δύο υποψηφιότητες, αυτή του Μιχάλη Καρχιμάκη και μιας γυναίκας, πιθανόν της Άσπας Παπαηλιού, η οποία, όμως φερόταν να διαφωνεί με τη διεκδίκηση θέσεων στο ΠΣ. Αν επιμείνει στη θέση της, τότε θα προταθεί πιθανότατα η Ελίζα Πολίτη.

Ο Παντελής Οικονόμου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα, ούτε και να αποδεχτεί σχετική πρόταση.

Η τελική στάση της «ομάδας των 75», πάντως, αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη σημερινή σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί στις 10 το πρωί (η ΚΠΕ συνεδριάζει στις 12.30).

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση θα παίξει η επιλογή των «βενιζελικών», αν δηλαδή θα διεκδικήσουν περισσότερες από οκτώ θέσεις, όπως και το αν θα διασφαλίζεται η αυτονομία της κίνησης.

Επίσης απασχολεί και το θέμα της συνεργασίας με την «Αριστερή Πρωτοβουλία» και η υποστήριξη των υποψηφίων που θα προταθούν. Πάντως, όπως έλεγαν στελέχη που πήραν μέρος στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να μη κατατεθούν υποψηφιότητες.

http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.