Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Αλλάζει μωρέ ο άνθρωπος;

Του Γιάννη Κολοκυθά

Αλλάζει ο άνθρωπος; Δύσκολα αλλά αλλάζει.

Ο πολιτικός αλλάζει; Μωρέ αλλάζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πολλές διαφορετικές απόψεις για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Πρωταγωνιστές σε αυτό το σήριαλ Αλέξης Τσίπρας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Πάνος Σκουρλέτης και πολλοί άλλοι.

«Το ευρώ δεν είναι φετίχ» είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά στη ΝΕΤ.

«Για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την ανόητη και επικίνδυνη συζήτηση, εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε. Μπορεί να γίνει κριτική στο πώς μπήκαμε στο ευρώ, τώρα είμαστε όμως στο 2013 και εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Και η λύση είναι να αλλάξει στρατηγική η Ευρώπη για να γίνει βιώσιμο το ευρώ. Και δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από δύο μήνες περίπου στις ΗΠΑ.
«Όχι πάση θυσία με τίποτα για το τίποτα, προφανώς ούτε για το ευρώ» είπε χθες με άνεση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης (Real FM). Έρχεται σε αντίθεση με αυτά που λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Λίγο έρχεται αλλά είναι και εκπρόσωπος του κόμματος. Αρα τα συμπεράσματα δικά σας…

Την ίδια ώρα βέβαια κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωνε: πώς «Ουδέποτε το κόμμα είχε θέση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το αντίθετο. Θα έλεγα ότι η επιλογή και του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να μη φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Ήταν πάντοτε – πλειοψηφικά ομιλώ – σταθερά προσηλωμένο σε αυτή την άποψη και διεκδικούσε μια διαφορετική ευρωζώνη και Ευρώπη».

«Υποστηρίζω τη στάση πληρωμών επί του χρέους και την έξοδο από το ευρώ ως αφετηριακά σημεία μιας αριστερής κυβέρνησης, για την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος σοσιαλιστικής προοπτικής στην Ελλάδα» είχε πει ο ίδιος κύριος στην «Αυγή» στις 27 Νοεμβρίου 2011. Σίγουρα κάτι έχει αλλάξει ή κάτι τον έχει αλλάξει.

Επίσης ο κ. Λαφαζάνης ερωτάται από την «Αυγή» στις 24 Μαρτίου, αν πρέπει, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, να επανεξετάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση του για την Ευρωζώνη; Και αν ναι, σε ποια κατεύθυνση και ποια ήταν η απάντηση; «Ασφαλώς η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωζώνη αλλά και την Ε.Ε. χρειάζεται επανεξέταση» τονίζει ο κ. Λαφαζάνης.

«Η απάντηση στο ερώτημα: ευρώ ή νέα δραχμή, είναι ότι προτιμώ μια ευρωπαϊκή λύση. Μια υπερεθνική αντιμετώπιση για ένα υπερεθνικό πρόβλημα. Προτιμώ οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι να απαιτήσουν αλλαγή της ατζέντας. Προτιμώ να αναπτυχθεί ένα δημοκρατικό κοινωνικό κίνημα που να απαιτεί μια διαφορετική κατεύθυνση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες, με χρηματοπιστωτικό έλεγχο» είχει πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Νίκος Βούτσης είχε δηλώσει επίσης (ΝΕΤ) «Τώρα λέμε ότι το ευρώ είναι το νόμισμα της ΕΕ και πως αν είναι να καταστραφεί, να αλλάξει, δεν θα γίνει από εμάς. Δεν έχουμε μονομερή διάθεση, διότι δεν οδηγεί στη σωτηρία η αποχώρηση από το ευρώ. Το ίδιο λέγαμε και προεκλογικά».

«Δεν αποτελεί πολιτική επιλογή η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Το νόμισμα δεν είναι εικόνισμα, να το λατρεύουν οι λαοί. Είναι χρήσιμο εργαλείο, που το χρησιμοποιείς όσο σε βοηθάει» πρόσθεσε σε μια στιγμή ειλικρίνειας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης (Real FM).

Σε αυτές τις δηλώσεις έρχονται να προστεθούν αυτές του υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μηλιού για λύση στην Κύπρο εκτός ευρωζώνης και η δήλωση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τόλιου για επιστροφή των ευρωπαϊκών χωρών στα πρώην εθνικά τους νομίσματα.

Θέλουν δεν θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει η χώρα στο ευρώ αυτό μάλλον δεν μπορεί κανένας να το απαντήσει με σιγουριά. Τι να πιστέψουμε όμως;
Ένα κόμμα που θέλει αύριο να κυβερνήσει, πρέπει να έχει καθαρές απαντήσεις για τέτοιου είδους ζητήματα. Αν υπάρχουν τέτοια ζητήματα βέβαια για τη χώρα μας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι επειδή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να κυβερνήσουν πάση θυσία, δικαίωμά τους, αυτό όμως σημαίνει ότι και κάποιοι «σκληροί» πρέπει να αλλάξουν κάποιες απόψεις. Αν δεν έχουν αλλάξει ήδη βέβαια…

Το ευρώ ταλαιπωρεί πολύ όλους τους Έλληνες αλλά περισσότερο τους Συριζαίους. Το θέμα όμως είναι τι θα απαντήσουν στους πολίτες που τους εμπιστεύονται και έχουν τη διάθεση και την πρόθεση να τους ξαναψηφίσουν. Να πιστέψουν δηλαδή σ’ αυτό που λέτε αλλά τι ακριβώς λέτε; Ιδού η Ρόδος λοιπόν…

http://www.koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.