Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Δραματικές οι εξελίξεις στην τράπεζα Κύπρου

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμη αλλά η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου δεν απεδέχθη τις παραιτήσεις του Προέδρου και τεσσάρων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου. Ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρει πως σήμερα υπέβαλαν τις παραιτήσεις του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμης και τα μέλη του Βασίλης Γ. Ρολόγης, Κώστας Ζ. Σεβέρης, Άννα Διογένους και Τάκης Αράπογλου.
"Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν απεδέχθη τις παραιτήσεις. Σύμφωνα με το Καταστατικό της εταιρείας οι παραιτήσεις θα ισχύουν μόνο εφ’ όσον δεν αποσυρθούν εντός μίας εβδομάδας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα..
Νέες σοβαρές εξελίξεις σημειώνονται στην Τράπεζα Κύπρου μετά το χθεσινό διάταγμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με το οποίο ακυρώνει τις εξουσίες του Διοικητικού Συμβουλίου και των μετόχων και διορίζει διαχειριστή για την εκτέλεση των μέτρων εξυγίανσης στην τράπεζα. H Κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της, σε μια προσπάθεια να ρίξει φως στις εξελίξεις ανέφερε ότι «με βάση την απόφαση του Eurogroup, η διαδικασία που αφορά στην Τράπεζα Κύπρου είναι εντελώς διαφορετική από τη διαδικασία που αφορά στη Λαϊκή Τράπεζα» και συμπλήρωσε πως «ομάδες τεχνοκρατών στην Κεντρική Τράπεζα και στο Υπουργείο Οικονομικών εργάζονται εντατικά για να δώσουν τις καλύτερες των λύσεων με στόχο την ταχεία εξομάλυνση της κατάστασης. Και ελπίζουμε, αυτό να συμβεί και πρέπει να συμβεί μέχρι το πρωί της Πέμπτης που θα λειτουργήσουν ξανά οι τράπεζες».

Καθησυχάζουν Σαρρής, Δημητριάδης και Σταυρινάκης
Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις η Τράπεζα Κύπρου όχι μόνο να επιβιώσει για να πάει στα 200 χρόνια λειτουργίας, αλλά να ενδυναμωθεί και να εξυπηρετήσει τον Κύπριο καταθέτη και τον Κύπριο επιχειρηματία, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στην παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη και του Υποδιοικητή της ΚΤ Σπύρου Σταυρινάκη, τόσο ο ΥΠΟΙΚ όσο και ο Διοικητής της ΚΤ ανέφεραν ότι ο διορισμός διαχειριστή είναι μια ξεχωριστή διαδικασία που ακολουθείται στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα.

Ο κ. Σταυρινάκης είπε ότι ο διορισμός έχει ισχύ στην Τράπεζα Κύπρου και συνίσταται πρώτιστος στην διεκπεραίωση ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας και στην απορρόφηση των εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία της εξυγίανσης είναι πολύ διαφορετική από τη διαδικασία της εκκαθάρισης που ακολουθείται στην Λαϊκή Τράπεζα, πρόσθεσε.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να ανοίξουν οι τράπεζες την Πέμπτη και υπενθύμισε ότι το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι γύρω στο 40% ενώ οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων αναμένεται να είναι προσωρινοί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν θα υποβάλει την παραίτησή του, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι δεν προτίθεται σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή να δυσκολέψει τη χώρα του και να παραιτηθεί.

Παραιτήθηκε ο Ανδρέας Αρτέμη

Υπό το βάρος των εξελίξεων ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη υπέβαλε την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το διορισμό διαχειριστή για την τράπεζα χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί η Διοίκηση του Συγκροτήματος.

Σε επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Αρτέμη προτάσσει επίσης ως λόγους παραίτησής του την πώληση των παραρτημάτων της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα και την αναγκαστική ανάληψη από την Τράπεζα Κύπρου χρέους ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ της Λαϊκής χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση με το ΔΣ του Συγκροτήματος.

Έξω από την Κεντρική οι υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου
Εκατοντάδες εργαζόμενοι στην Τράπεζα Κύπρου σε μία αυθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής και καλώντας τον πρόεδρο Αναστασιάδη να τον παύσει.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και ζήτησε από τα μέλη του να παραμείνουν στις θέσεις τους, ώστε να δώσουν μαζί τον αγώνα για διάσωση της τράπεζας.

Ακολούθως οι διαδηλωτές κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Ντροπή» και «Διοικητή παραιτήσου» πορεύτηκαν προς την Κεντρική Τράπεζα όπου πραγματοποίησαν καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλωτές εκφράζουν φόβους ότι μετά το διορισμό διαχειριστή για την Τράπεζα Κύπρου θα ακολουθήσει ο διορισμός εκκαθαριστή και αξιώνουν κατάργηση του διατάγματος.

Αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Κύπρου, μετά από παράκληση του Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Γιάννη Κυπρή, ο οποίος τους μίλησε έξω από το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας, μετακινούνται στα παρακείμενα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου.

Εκεί ο κ. Κυπρής θα τους ενημερώσει για το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε πριν λίγη ώρα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον Υπουργό Οικονομικών.

Διευκρινιστική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση αναγκάστηκε να προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα μετά την αναταραχή που προκλήθηκε γύρω από το θέμα της Τράπεζας Κύπρου.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι σε κάθε περίπτωση η διαδικασία εξυγίανσης δεν είναι συνώνυμη της διαδικασίας εκκαθάρισης και ότι ο διορισμός προσωρινού διαχειριστή συνίσταται πρωτίστως στη διεκπεραίωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, ώστε να μην επηρεαστεί από τη μεταφορά του ποσού έκτακτης παροχής ρευστότητας της Λαϊκής.


Κυβέρνηση: Εξυγίανση όχι διάλυση η απόφαση για την Τράπεζα Κύπρου
Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι η απόφαση του Eurogroup για την Τράπεζα Κύπρου είναι εντελώς διαφορετική από την απόφαση για τη Λαϊκή.

Ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ακόμη ότι το προσωρινό διάταγμα εκδόθηκε για μία με δύο ημέρες βάσει του νόμου που ψήφισε η Βουλή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ειδικά αυτή την περίοδο που είναι κλειστές οι τράπεζες.

Ο κόσμος, είπε ο κ. Στυλιανίδης, πρέπει να γνωρίζει ότι η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου είναι δύο διαφορετικές περιπτώσει και ότι στην περίπτωση της Λαϊκής θα δημιουργηθούν μία καλή και μία κακή τράπεζα, ενώ στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει εξυγίανση με στόχο οι αποκοπές από τις καταθέσεις να μετατραπούν σε μετοχές και έτσι να λυθεί το πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης από τους ίδιους τους καταθέτες.

Το διάταγμα που προκάλεσε ανησυχία στους εργαζόμενους στην Τράπεζα Κύπρου

Διατάγματα για πώληση των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών εξέδωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα, με τη χρήση του πρόσφατου νόμου πλαίσιο για εξυγίανση των τραπεζών.

Τα διατάγματα είναι τα ίδια και για τις δύο τράπεζες, την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή.
«Η Αρχή Εξυγίανσης, ασκώντας τις εξουσίες που της παρέχονται από τα άρθρα 3, 5, 6, 7, 9 και 13 του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013, μετά από κοινού απόφαση με τον υπουργό Οικονομικών για λήψη μέτρων εξυγίανσης και έχοντας λάβει υπόψη τη γνώμη του υπουργού Οικονομικών για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου εξυγίανσης, την έκθεση της αρμόδιας εποπτικής αρχής και το σχέδιο εξυγίανσης και έχοντας διαπιστώσει ότι ισχύουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 6, εκδίδει το ακόλουθο διάταγμα:

1. Το παρόν διάταγμα θ’ αναφέρεται ως το περί της Πώλησης της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας Λτδ/Cyprus Popular Bank Ltd διάταγμα του 2013.

2. Σκοπός του παρόντος διατάγματος είναι η πώληση των εργασιών της Τρ. Κύπρου/Cyprus Popular.
3. Τα διαλαμβανόμενα στο παρόν διάταγμα μέτρα νοούνται ως μέτρα που σκοπό έχουν να διαφυλάξουν την οικονομική κατάσταση του πωλητή και τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 33(1) των περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμων του 1997 έως 2013.

4. Δυνάμει του παρόντος διατάγματος η Αρχή Εξυγίανσης εφαρμόζει το μέτρο της πώλησης των εργασιών της Τρ. Κύπρου/Cyprus Popular.

5. Α. Η αρχή εξυγίανσης δύναται να εφαρμόσει οποιοδήποτε άλλο μέτρο εξυγίανσης προνοείται στον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και άλλων Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμο του 2013.

Β. Η αρχή εξυγίανσης δύναται να εφαρμόσει οποιαδήποτε άλλη εξουσία της παρέχεται από τον περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων Νόμο του 2013.

6. Το παρόν διάταγμα ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης του στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.