Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Τελικά, ποιοι υπονόμευσαν τον Ανδρέα και χαντάκωσαν την "Αλλαγή";;;

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, παρουσιάζοντας το βιβλίο "Η αλλαγή τελείωσε νωρίς" τουΠαρασκευά Αυγερινού, είπε ότι σήμερα έχουν εξαφανιστεί λέξεις όπως πολιτική αρετή. Στην ομιλία του συμφώνησε με τον Παρασκευά Αυγερινό ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν γεμάτο αντιφάσεις. Εξέφρασε τους δραπέτες από την φτώχεια που αστικοποιήθηκαν και ήθελαν συμμετοχή στην εξουσία. Αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να τα βάλει όλα αυτά σε ένα σωστό δρόμο, ήθελε να εξισορροπήσει αντίθετες δυνάμεις ή όπως χαρακτηριστικά ανέφερε να δώσει «και στον κλέφτη ψωμί και στον χωροφύλακα χαμπέρι»...

Και τον Παρασκευά Αυγερινό γνωρίζω προσωπικά και τον Αλέκο Παπαδόπουλο και μπορώ να πω ότι κάποτε έτρεφα κάποια εκτίμηση για το πρόσωπό τους. Κι ούτε φυσικά μ' ενόχλησε ποτέ το γεγονός ότι και οι δυο είχαν κομματικά, κυβερνητικά και κρατικά αξιώματα. Εγώ είχα μια συμμετοχή μέσα στο Κίνημα, σε διάφορες επιτροπές, από την ημέρα της ίδρυσής του και πίστευα ότι κυρίως με τη δημοσιογραφική μου δραστηριότητα θα το στήριζα. Εν πάση περιπτώσει έφυγα όταν ο Τσουκάτος με τον Σημίτη έκλεισαν την εφημερίδα "Εξόρμηση", στην οποία ήμουν διευθυντής και δούλευα σ' αυτήν από την ημέρα της έκδοσής της.

Τον Ανδρέα Παπανδρέου τον γνώριζα πριν τη δικτατορία όταν ήμουν μέλος της ΕΔΗΝ στα Πατήσια. Κι όταν επέστρεψε, μετά τη δικτατορία, θεώρησα ότι αυτός ήταν ο φυσικός μας ηγέτης. Και ήταν ο ηγέτης που μας έδειξε το δρόμο της Αλλαγής. Κοντά του και κάτω από τη δική του καθοδήγηση ανδρωθήκαμε, πολιτικοποιηθήκαμε, αποκτήσαμε πολιτική ταυτότητα, μάθαμε τι είναι σοσιαλισμός, τι είναι σοσιαλδημοκρατία, τι είναι και πού μας χρησιμεύει ο μαρξισμός και προσπαθήσαμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να κάνουμε πράξη τις επαγγελίες του ΠΑΣΟΚ. Είναι αλήθεια ότι μέσα στο ΠΑΣΟΚ μπήκαν πολλοί και διάφοροι, αγαθοί και πονηροί, πολιτικά άστεγοι, που πίστεψαν ορισμένοι από αυτούς ότι θα σταδιοδρομήσουν.

Εδώ δεν θα κάνω ανατομία της πολιτικής ιστορίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά κάνω κάποιες νύξεις για να φτάσω και στον Παρασκευά Αυγερινό και στον Αλέκο Παπαδόπουλο, οι οποίοι μιλούν πλέον λες και δεν συμμετείχαν στα όργανα του Κινήματος ή στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η αναφορά τους γίνεται αορίστως ότι "το ΠΑΣΟΚ έκανε, ή δεν έκανε ή δεν ήθελε..." κ.λπ. Ενδεχομένως να θεωρούν ότι έτσι κάνουν την αυτοκριτική τους, αλλά δεν είναι έτσι. Διότι σήμερα οι πάντες καιροφυλακτούν για να εξαφανίσουν ό,τι έγινε στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και να απαξιώσουν και στα μάτια του μελλοντικού ιστορικού την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου.
Και όχι μονάχα τον Παπανδρέου αλλά και άλλους που υπήρξαν συνεργάτες του. Όπως, λόγου χάρη, τον Κουτσόγιωργα, ο οποίος κατά μία έννοια έβαλε τον Αλέκο Παπαδόπουλο στην πολιτική. Δεν φαντάζομαι να ξέχασε ο Αλέκος ότι εργάστηκε ως σύμβουλος του Κουτσόγιωργα στο υπουργείο Προεδρίας ή Εσωτερικών [δεν θυμάμαι καλά]. Στη συνέχεια έγινε πρόεδρος του "Άρματος Θέσπιδος", γραμματέας του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, πρόεδρος του Δ.Σ. στην ΕΤ-2 και μετά εκλέγεται βουλευτής από το 1989 μέχρι το 2004 στη Θεσπρωτία, οπότε και "μετακόμισε" στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών. Το 1993 ορκίστηκε υφυπουργός Οικονομικών, το 1994 υπουργός Οικονομικών, και υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης από το 1996 μέχρι το 1999. Και το 2000 υπουργός Υγείας και Πρόνοιας.

Ο Παρασκευάς Αυγερινός υπήρξε ευρωβουλευτής (1984, 1989 και 1994), βουλευτής Επικρατείας (2000). Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1994). Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επανεξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.λπ. Διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών υπηρεσιών (1981-1982), Yγείας- Πρόνοιας (1982 - 17.1.1984), άνευ Χαρτοφυλακίου (17.1.1984 έως 17.7.1984). Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου για πολλά χρόνια.

Και τα αναφέρω αυτα τα βιογραφικά στοιχεία τους για να καταλάβει κανείς ότι συμμετείχαν μέχρι τα μπούνια και στο κόμμα και στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που τώρα το απαξιώνουν.

Θεώρησαν ότι με την τωρινή στάση τους θα προσφέρουν στοιχεία στον μελλοντικό ιστορικό. Αυτό είναι κάτι που ελέγχεται. Διότι αυτά που λένε, πέρα από κάποιες εντελώς προσωπικές καταθέσεις, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατό μετά από τέτοια κομματική και κυβερνητική δραστηριότητα και οι δυο τους, να βλέπουν πλέον ότι η αλλαγή που επαγγέλθηκε το ΠΑΣΟΚ [προς Θεού δεν αναφέρομαι σ’ αυτό το έκτρωμα του Βενιζέλου] τελείωσε νωρίς, δηλαδή το 1981!! Αιωρείται ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ τότε συμμετείχαν έχοντας διάφορα αξιώματα;;;

Είπε ο κ. Αυγερινός ότι όλα αυτά τα χρόνια κράταγε σημειώσεις! Και ποιες ήσαν αυτές οι σημειώσεις; Ότι του τηλεφώνησε ένα βράδυ η Μαργαρίτα και του είπε ότι ο Ανδρέας δεν ήταν καλά και τελικά τον πήγε ο ίδιος στον ψυχίατρο ή ότι αργότερα πήγαινε κάθε μέρα ο καθηγητής Στεφανής στο Καστρί για να του χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή;;;; Αυτά είναι παιδαριώδεις σημειώσεις. Είναι ανοησίες. Και τώρα ντρέπομαι που το αναφέρω, όπως επίσης και τους υπαινιγμούς για την Μαργαρίτα και τον Γιώργο Παπανδρέου.
Για τις αλλαγές που επαγγέλθηκε το ΠΑΣΟΚ, όπως π.χ. το ΕΣΥ ο συγγραφέας τόνισε ότι «καταφέραμε να μην ολοκληρωθούν. Βέβαια οι αλλαγές φοβίζουν αλλά αυτοί που τις πολέμησαν ήταν μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Απέναντι από το ΕΣΥ ήταν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Γίναμε τελικά, πολέμιοι των μεταρρυθμίσεων που υποσχεθήκαμε».

Κι εμείς οι απέξω νομίζαμε ότι για το ΕΣΥ φταίνε οι μεγαλογιατροί, οι κλινικάρχες, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες, κι όλο εκείνο το σκυλολόι που είχε συμφέροντα.

Στην παρουσίαση του βιβλίου ο Παπαδόπουλος είπε το εξωφρενικό ότι το ΠΑΣΟΚ «εξέφρασε τους δραπέτες από την φτώχεια που αστικοποιήθηκαν και ήθελαν συμμετοχή στην εξουσία»!!! Ο τρόπος που το είπε μπορεί να ερμηνευτεί πολλαπλώς, αλλά για μένα έχει μια και μόνη σημασία κι αυτή είναι ότι ο φίλτατος Αλέκος σα να οικτίρει τους ανθρώπους του λαού που ήθελαν να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Και βέβαια ήθελαν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και βέβαια ήθελαν συμμετοχή στην εξουσία!!! Δεν κατάλαβα καλά… Δηλαδή ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να είναι στην εξουσία;;; Υπάρχει μια ιδιαίτερη ομάδα, υπάρχουν κάποιοι προνομιούχοι που πρέπει να κυβερνάνε κι από κάτω η πλέμπα να το βουλώνει;;;

Μα το ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό ακριβώς ήρθε στην εξουσία, για να φέρει στο προσκήνιο της πολιτικής τον λαό, διότι από αυτόν πηγάζουν τα πάντα και γι’ αυτόν γίνονται όλα!
Αν το ΠΑΣΟΚ «δεν μπόρεσε να τα βάλει όλα αυτά σε ένα σωστό δρόμο», φταίει το ΠΑΣΟΚ στα ηγετικά κλιμάκια του οποίου συμμετείχαν και οι δυο αγαπητοί σύντροφοι;;; Τι έπραξαν ώστε να τα βάλει … σε σωστό δρόμο;;; Κατόπιν εορτής;;; Είναι κρίμα πάντως που μετά από τόσα χρόνια η κατάθεση του αγαπητού Παρασκευά μιλάει κυρίως για την «κατάθλιψη» του ΑΝΔΡΕΑ και το λέω αυτό διότι όλα τα παλιοτόμαρα της παραδημοσιογραφίας σ’ αυτό το σημείο θα σταθούν…

Ν.ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΣ
http://nikoslagadinos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.