Τρίτη 28 Μαΐου 2013

‘ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ.
Του Κώστα Καλλιπολίτη, ΜΔΕ Νομικής ΔΠΘ.

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ έγινε επί τόπου, με πηγές μου διάφορα μέλη της ΚΠΕ και συναδέλφους-δημοσιογράφους, που μου «αποκάλυψαν» και μου «εξομολογήθηκαν».
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΗΧΗΡΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ….

-Η ώρα Πασοκ δεν έλειψε. Η προγραμματισμένη για τις 11.00 συνεδρίαση του οργάνου άρχισε στις 12.20……….
-Πάνω από το 1/3 του οργάνου έλλειπε.
Πολλές και ηχηρές απουσίες, με μηνύματα προς πολλαπλούς αποδέκτες. Ενδεικτικά, Γιώργος Παπανδρέου, Πεταλωτής, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Τζάκρη, Χατζημιχάλης, Παναγιωτακόπουλος, Κορμάς, Σπίρτζης (ΤΕΕ),Τσικρικάς (ΑΔΕΔΥ), Παναγόπουλος (ΓΣΣΕ), Σγουρός (ΕΝ.ΠΕ) Ρέππας, Τσιόκας, Γατσέλης, Γιακαλής , Δάλλα, Ασλανίδης, Τάτσης, Γαρυφαλής,Κρεμαστινος κλπ. ήταν απόντες.
-Για πρώτη φορά σε σύνοδο ΚΠΕ το προεδρείο ήταν μονοτασικό. Δεν προτάθηκε κανείς, πλην βενιζελικών.
-Ο Βενιζέλος, μίλησε περίπου μια ώρα και κάτι.Μετά την πρωτομιλία του αποχώρησαν κι άλλα μέλη της ΚΠΕ, με αποτέλεσμα στην αίθουσα να μείνει περίπου η μισή ΚΠΕ.
Τα κενά καθίσματα τα κάλυπταν επιλεγμένοι υπάλληλοι του κόμματος και αρκετοί δημοσιογράφοι (Ιορδάνης Χασαπόπουλος, Βούλα Κεχαγιά, Διονύσης Μποτώνης, κλπ.)

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΩΣ «ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΥ»
…Μέσα σε εμφανώς «βαρύ» κλίμα,
Στην ομιλία του ο Βενι ουσιαστικά επανέλαβε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στις ΗΠΑ (κέντρο Γουντρόου Ουίλσον) και υπερασπίστηκε τις διαχρονικές θέσεις του υπέρ της πολιτικής των μνημονίων.
Ούτε χαραμάδα πιθανής αλλαγής πλεύσης δεν φάνηκε. Επικεντρώθηκε «στα δημοφιλή θέματα» του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, της λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης και της γκρίνιας κατά των υπουργών που «μας αιφνιδιάζουν».

Καμιά ουσιαστική νύξη για τα οικονομικά του κόμματος (το κρατάει για αργότερα),καμιά νύξη για τη δημοσκοπική κατάρευση,ούτε λόγος για τις πρόσφατες αποχωρήσεις και διασπάσεις,με πολιτικά επιχειρήματα και όχι επικοινωνιακά τρικ του τύπου «αυτοταπείνωση σε σπηλιές» για την Αννούλα, «δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα» για το Λοβέρδο, «όχι πόζες-όχι άλλες πόζες» για Πάγκαλο και Αλέκο Παπαδόπουλο.
Φυσικά, ούτε κουβέντα για το δριμύτατο κατηγορώ του Παναγιωτακόπουλου!
Στον Βενι ήταν διακριτή η αγωνία και ο προβληματισμός.

Φαινόταν «σα τερματοφύλακας πριν από το πέναλτι»
, ήταν χαμένη και η άνεση και η ευφράδεια και η αυτοπεποίθηση.
Ένα-δυο χειροκροτήματα, λόγος επίπεδος χωρίς εξάρσεις, κούρασε το ακροατήριο, απογοήτεψε τους Ανδρουλάκηδες, ενώ οι «άλλοι βενιζέλοι» (Τώνια Αντωνίου-Σπαθής-Καμάς,κλπ.),παρακολουθούσαν απαθείς.

Γενικά το κλίμα της πρώτης ουσιαστικά συνόδου της νέας ΚΠΕ,
που υποτίθεται θα επανακινήσει το κόμμα και θα δώσει πνοή στο ξέπνοο και τραυματισμένο Πασοκ δεν είχε τα χαρακτηριστικά της επιτυχημένης συνόδου και της αναγκαίας νέας πορείας.
Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία στη δευτερολογία του σήκωσε τόνους, υποσχόμενος να θέσει θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης στη συνάντηση της Δευτέρας και δήλωσε ανυποχώρητος για το αντιρατσιστικό!Για να δούμε!

ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ……

Η αγωνία των στελεχών αποτυπώθηκε στον αριθμό των ομιλητών, περί τους 50 (άλλο πόσοι μίλησαν-λόγω χρόνου).
Πρώτος ο Πρόεδρος Κακλαμάνης που σε υψηλούς τόνους επιτέθηκε στα εξωθεσμικά κέντρα υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ-ασκώντας έμμεσα κριτική στην ηγεσία για την περίεργη σιωπή της στο θέμα αυτό. Στα 25 λεπτά της ομιλίας του υπερασπίστηκε την τιμή και την υπόληψη της παράταξης ζητώντας πολιτικές πρωτοβουλίες ανάκαμψης του ηθικού της.Στο στόχαστρο του Αποστόλη και ο Ανδρουλάκης για το ασύντακτο της συνόδου, την προχειρότητα σύγκλισης του οργάνου, την έλλειψη ημερήσιας διάταξης και ο Παρασκευάς Αυγερινός για το πρόσφατο βιβλίο του.

Ακολούθησε η μεγαλύτερη σε χρόνο ομιλία του Χρυσοχοίδη
(32 λεπτά),που αναλώθηκε σε εκτιμήσεις για την παγκοσμιοποίηση, την ευρωπαική ολοκλήρωση, την επιτυχία της τρικομματικής, την αλλαγή κλίματος. Μόνο «ζήτω στο Σαμαρά» δεν μας είπε! Ουσιαστικά, πετώντας τον προσωπικό του χαρταετό δήλωσε παρών στον ανασχηματισμό για μεγάλο υπουργείο-προσφέροντας προσωρινή στήριξη στον Βενι, αλλιώς-όπως λίγοι κατάλαβαν-πάει Σαμαρά……Τέλος, μίλησε για «δειλούς που φεύγουν» (Αννούλα) αφήνοντας αιχμές για τον «ατυχέστατο» χειρισμό του θέματος των οικονομικών του (Ανδρουλάκης).

Ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις του Σκανδαλίδη και του Οικονόμου.
Ο πρώτος με πολιτική επιχειρηματολογία και υπευθυνότητα και ο δεύτερος σε ψηλούς τόνους, ουσιαστιά άσκησαν κριτική στην πορεία, βάζοντας κόκκινες γραμμές στην συμμετοχή του Πασοκ στην τρικομματική και ζητώντας άμεσα πολιτικές λειτουργίες για τη διαμόρφωση σχεδίου εξόδου από την κρίση.
Ο Σκανδαλίδης έθεσε ωμά θέμα χρόνου για τη νέα πορεία, την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και το αντιρατσιστικό και ήταν λάβρος κατά της ΝΔ κάνοντας λόγο για «κράτος της Δεξιάς» που ξαναχτίζεται και παράλληλα «σκοτεινά σχέδια αποδιοργάνωσης του ΠΑΣΟΚ» στο εσωτερικό του. Όσο για την κυβέρνηση, ζήτησε άμεση επικαιροποίηση της συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που την απαρτίζουν.

Ο Παντελής μίλησε ευθέως για διαδικασίες πολιτικής και οργανωτικής διάλυσης, θέτοντας ζήτημα μιας μεγάλης συγγνώμης για την κατάντια. Και οι δυο έθεσαν ευθέως θέμα μιας νέας σχέσης με την κυβέρνηση μιλώντας σκληρά για το κράτος της δεξιάς που επανέρχεται.

Η Φώφη Γεννηματά σε μια ομιλία πάθους υπερασπίστηκε το Πασοκ διαχρονικά, ζήτησε συσπείρωση και πολιτικές πρωτοβουλίες και είχε έμμεσες αποστάσεις από το γνωστό επιχείρημα του Βενι «το Πασοκ θα ανεβαίνει, όσο η χώρα θα ανεβαίνει»

Η Ασπα Παπαηλιού, επιτέθηκε στη ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζοντάς την δεξιό μόρφωμα, άσκησε κριτική στην ηγεσία για έλλειψη αντανακλαστικών, ζήτησε πολιτικοποίηση και συνθέσεις.,ενώ τόνισε τον κίνδυνο το ΠΑΣΟΚ να γίνει η «Ιφιγένεια της Μεταπολίτευσης» εξυπηρετώντας το διπολισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Για πρώτη φορά ο Καρχιμάκης είχε κάποια κλικ για την αλλαγή πολιτικής, επισημαίνοντας τα αδιέξοδα της τρικομματικής κυβέρνησης. Ζήτησε κεντροαριστερή κατεύθυνση για το κόμμα καλώντας να ανοίξει νέο κύκλο σχέσης με την κοινωνία. «Φτάσαμε στο σημείο ό,τι καλό γίνεται να το χρεώνεται ο Σαμαράς και ό,τι κακό το ΠΑΣΟΚ», είπε, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «σκληρό, δεξιό πολιτικό» και παρατηρώντας όμως ότι «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται καύσιμα, χρειάζεται ψυχή και συναίσθημα».

Μίλησαν ακόμη, ο βουλευτής Ρήγας
(υπερασπιστής του Βενιζέλου), ο Κεγκέρογλου (με ποιον είναι;) , η Μπατζελή (άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…) και αρκετοί άλλοι (Αξαρλής, Παπαστεργίου, Σαουλίδης, κλπ.).

Η ΕΝΔΟ-ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΜΑΣ VS ANΔΡΟΥΛΑΚΗΣΜΕ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΙΣ ΕΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ……

Παλιές καλές εποχές θύμισε η κόντρα Καμά και Ανδρουλάκη.Με αφορμή τα οργανωτικά του κόμματος, από το μητρώο ως τη διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη περιφερειακών οργάνων, μέχρι τους αποκλεισμούς μη αρεστών στον Ανδρουλάκη στελεχών από τα κλιμάκια, ο Καμάς (κατ΄εντολή της Τώνιας Αντωνίου;) «έσυρε τα εξ αμάξης» στο νέο γραμματέα, ουσιαστικά κατηγορώντας τον ότι ξέμεινε στο παλιό σύνθημα «σεισμός-σεισμός-εκσυγχρονισμός!» θυμίζοντας την παλιά ιδεολογική καταβολή του ως σημιτάνθρωπου»!
Ο Ανδρουλάκης δεν άντεξε και ξέσπασε! «μιλάς εσύ για αποκλεισμούς, εσύ που έστησες τρία συνέδρια νεολαίας;»
Ωραία φάση, που μάλλον θα έχει συνέχεια, αφού το διακύβευμα είναι ο έλεγχος των ΝΕ που θα εκλεγούν από τη μια ή την άλλη τάση των Βενιζέλων που δεν μιλιούνται!

Και ΤΕΛΟΣ (για λίγη αισιοδοξία και για να ξεφύγετε από τη μιζέρια)-ΟΙ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΠΕ‘ ‘ΟΙ ΩΡΑΙΕΣ” ΤΗΣ ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

Η ανεπανάληπτη-η πρώτη Άντζελα Γκερέκου

Η Πένυ Δαλαμπούρα

Η Αγνή Σμπόνια

Η Κατερίνα Διαμαντοπούλου

Η Αφροδίτη Αλ Σαλέχ

Κι η Θεοδώρα Τζάκρη …που μας έλειψε‘

http://politikiautonomia.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.