Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Επτά μεγέθη που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να καταρρέει

Επτά μεγέθη που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να καταρρέει – Στερούνται βάσης οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη σχολιάζουν οι αναλυτές – Δυσοίωνο το μέλλον

Τρία χρόνια μετά την διάσωση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η οικονομία συνεχίζει την κατάρρευση
. Με αυτόν τον τίτλο, ο αναλυτής Shaun Richards, επισημαίνει όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ζοφερή, παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Shaun Richards, η ανεργία στη χώρα έφτασε το 27% τον Φερβουάριο, από 21,9% τον ίδιο μήνα του 2012, ενώ σύμφωνα με την συμφωνία και τον σχεδιασμό του ΔΝΤ, η ανεργία θα έφτασε το 14,3% (!) το 2013. 

Την ώρα που ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα
υποχωρεί κατά -0,6% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Ολλανδία, για παράδειγμα, ο ίδιος δείκτης βρίσκεται στο 2,9%. Εδώ τίθεται ανοιχτά πλέον το ερώτημα το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να διαμορφώσει τη νομισματική της πολιτική με γνώμονα την ανάκαμψη της οικονομίας, όταν μάλιστα συμβαίνουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις. 

Εάν λάβουμε υπόψιν
το έτος 2005 σαν βάση αναφοράς, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 72,6%, στοιχείο σημαντικά ζοφερό για τις επενδύσεις και την οικονομική ώθηση που μπορεί να λάβει η χώρα από τον κλάδο. 

Εξαιρετικά δυσοίωνη είναι και η εικόνα από την αγορά οχημάτων.
Η αγορά συρρικνώνεται με γοργούς ρυθμούς, αφού το 2009 είχαν πουληθεί 237.118 οχήματα, το 2010 153.842, το 2011 104.682 και το 2012 μόλις 58.479 οχήματα.
Μπορεί οι ελληνικές εξαγωγές να έλαβαν κάποια ώθηση, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μοναδική κόπωση. Οι εισαγωγές μειώθηκαν τον Μάρτιο 29,6% και οι εξαγωγές υποχώρησαν 7,8%.
Παρόμοια η εικόνα και για τις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες από το 2005 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 67,8%.
Η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, οι κατασκευές υποχώρησαν κατά 47% μόνο τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.
Μπορεί να υπάρχουν αναλυτές που να θεωρούν ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας ξεκίνησε, ωστόσο δεν θα πρέπει να αγνοούν την παραπάνω εικόνα που σκιαγραφούν την κατάρρευση της οικονομίας, καθώς και τις προοπτικές που δείχνουν χρηματοδοτικά κενά, ύφεση άνοδο του χρέους, καταλήγει ο Shaun Richards.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.