Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Τι ρόλο έπαιξε ο άνθρωπος της Ντόρας;

Ο ίδιος πρέσβης πίσω από λίστα Λαγκάρντ και Siemens

Πρέσβης Κ. Χαλαστάνης: Ένα πρόσωπο συνδέει δύο σκοτεινές υποθέσεις

Ο πρώην διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη, Κ. Χαλαστάνης, βρίσκεται πίσω από την απώλεια εγγράφων στις δύο υποθέσεις-φωτιά
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε δύο υποθέσεις που απασχόλησαν έντονα την πολιτική σκηνή φαίνεται ότι έχει ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Κωνσταντίνος Χαλαστάνης. Οι παραλείψεις του πρώην διευθυντή του διπλωματικού γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη -ενώ εκείνη ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών- στη λίστα Λαγκάρντ και στη διαφυγή του εμπλεκόμενου στην υπόθεση της Siemens Χρ.Καραβέλα έρχονται στο φως με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

Ο Κωνσταντίνος Χαλαστάνης είναι ο άνθρωπος που παρέλαβε το αρχικό CD με τα ονόματα των καταθετών στην HSBC από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών το Σεπτέμβριο του 2010. Στην κατάθεσή τουστην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο πρώην πρέσβης υποστήριξε ότι προώθησε στην Αθήνα το φάκελο με τα επίμαχα στοιχεία αλλά έχασε τα έγγραφαπαράδοσης-παραλαβής. Ωστόσο, από την Τρίτη πλέον έχει γίνει γνωστό- βάσει εγγράφου που απέστειλε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή- ότι το επίμαχο CD έφτασε νομότυπα στην Ελλάδα άρα τα στοιχεία του μπορούσαν να αξιοποιηθούν για φορολογικές υποθέσεις (όπως προβλέπει σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας που ισχύει από το 1977). 

Υπόθεση Siemens

Το 2009, ο Κ.Χαλαστάνης ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη
. Στις 22 Μαϊου 2009 έφτασε τηλεγράφημα από την ελληνική πρεσβεία στην Ουρουγουάη στο υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο αναφερόταν ότι οι αρχές της χώρας της Λατινικής Αμερικής είχαν εντοπίσει το φυγά και εμπλεκόμενο στην υπόθεση της Siemens Χρήστο Καραβέλα και υπήρχε η δυνατότητα σύλληψης και παράδοσής του στις ελληνικές αρχές.
Ο κ.Χαλαστάνης είχε καταθέσει ότι το επίμαχο τηλεγράφημα έφτασε στις 25 Μαϊου και πως λόγω βεβαρυμένου προγράμματος, ενημέρωσε την υπουργό την επομένη για το ζήτημα. Ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν ότι το τηλεγράφημα είχε παραληθεί τουλάχιστον από το Σάββατο 23 Μαϊου και είχε την ένδειξη "εξαιρετικώς επείγον-άκρως απόρρητο". Η εντολή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από τις αρχές της Ουρουγουάης για τη σύλληψη Καραβέλα δόθηκε τελικώς τέσσερις ημέρες μετά την αρχική ενημέρωση και όπως αποδείχθηκε, ήταν πλέον πολύ αργά.
**
Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Χρ. Μαρκογιαννάκης, αρνήθηκε την Πέμπτη να παραλάβει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για νέα κλήτευση του έλληνα πρέσβη στο Παρίσι κ. Χαλαστάνη και «διέκοψε βίαια τη συνεδρίαση, παρεμποδίζοντας την προφορική ανάπτυξη του αιτήματος», όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του κόμματος Θ. Δρίτσας και Ζ. Κωνσταντοπούλου. Υποστηρίζουν ότι περισσότερα του ενός πρόσωπα και κόμματα συνήργησαν στη συσκότιση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.
Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Προανακριτικής, σε γραπτή δήλωσή τους, τονίζουν ότι κατέθεσαν στη Γραμματεία της Επιτροπής και στον πρόεδρο της Βουλής αίτημα κλήτευσης του κ. Χαλαστάνη, στον οποίο διαβιβάστηκε, τον Σεπτέμβριο 2010 το cd της λίστας Λαγκάρντ, με επίσημο έγγραφο και με ρητές οδηγίες φορολογικής χρήσης, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, που ισχύει επί δεκαετίες.

Επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία η επανεξέταση του κ. Χαλαστάνη, μετά την αποκάλυψη του σχετικού εγγράφου, που - όπως αναφέρουν - «επιμελώς αποκρύπτονταν». Κατηγορούν τον έλληνα πρέσβη στο Παρίσι ότι στην κατάθεσή του ως πρώτος εξετασθείς μάρτυρας στην Προανακριτική απέκρυψε το γεγονός της επίσημης διαβίβασης του εγγράφου, αλλά και «την εκ μέρους του προηγηθείσα αποστολή εγγράφου αιτήματος, στις 13/09/2010, δηλαδή σε χρόνο κατά τον οποίο ισχυρίσθηκε ότι δεν είχε καμμία γνώση περί της ύπαρξης της λίστας».

Επαναλαμβάνουν ότι καταρρίπτονται όσα υποστήριξε ο κ. Χαλαστάνης στην Επιτροπή, τα οποία, σημειώνουν, «εξυπηρετούν εμπλεκόμενα πρόσωπα» και προσθέτουν: «Κανείς δεν μπορεί να κρύψει πια ότι ακόμη και μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης συνήργησαν στη συσκότισή της και στον αποπροσανατολισμό περισσότερα του ενός πρόσωπα και κόμματα».

Καλούν τον πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μαρκογιαννάκη, τη ΝΔ και τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό:
«α) Γιατί η ύπαρξη και το περιεχόμενο των επισήμων εγγράφων αποκρύφθηκε επιμελώς επί τόσους μήνες και χρειάστηκε η παρέμβαση των Οικονομικών Εισαγγελέων και η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για να αναζητηθούν;

β) Γιατί η παράδοση του εγγράφου του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών έγινε από τον κ. Στουρνάρα στον κ. Μαρκογιαννάκη προσωπικά την 15.5.2013 και γιατί ο τελευταίος δεν το ανακοίνωσε παρά μόνο κατόπιν επιμονής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το βράδυ της 21.5.2013, ακριβώς πριν λήξει η συνεδρίαση; Γιατί επιχείρησε ακόμη και να εμποδίσει την διανομή του εγγράφου από τους υπαλλήλους της Επιτροπής;

ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ
γ) Γιατί σήμερα ο κ. Μαρκογιαννάκης αρνήθηκε να παραλάβει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για κλήτευση του κ. Χαλαστάνη και διέκοψε βίαια τη συνεδρίαση, παρεμποδίζοντας την προφορική ανάπτυξή του αιτήματος;»

Ο Θεόδωρος Δρίτσας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζουν εξαιρετικά σοβαρή την εξέλιξη αυτή. Σχολιάζουν ότι επιβεβαιώνει την επιμονή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει η διερεύνηση της υπόθεσης μέχρι τέλους.
http://www.i-reportergr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.