Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Απούσα η Χ.Α. από την ψήφιση συμφωνίας για τα θύματα του ναζισμού

Από όλα τα κόμματα -εκτός της Χρυσής Αυγής που απουσίαζε από την αίθουσα της Ολομέλειας τη συγκεκριμένη στιγμή- ψηφίστηκε η συμφωνία για τη Διεθνή Υπηρεσία Αναζητήσεων
Πρόκειται για τη δυνατότητα πρόσβασης σε αρχεία και έγγραφα, δυνατότητα έρευνας ουσιαστικά, για τα θύματα του ναζιστικού καθεστώτος της Γερμανίας.

Ο ομοφωνία που διαπιστώθηκε στη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στη Βουλή οδήγησε τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα να εκφράσει τη χαρά της κυβέρνησης, διότι όλα τα κόμματα, τα οποία δέχονται την ιστορική αλήθεια του Ολοκαυτώματος και δεν προσπαθούν να πλαστογραφήσουν την ιστορία, ψηφίζουν την επικύρωση της Συμφωνίας. «Νομίζω ότι είναι μια ψήφος τιμής στη μνήμη των θυμάτων» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία που κυρώθηκε σήμερα από τη Βουλή ουσιαστικά αφορά την πρόσβαση σε αρχεία και έγγραφα που αφορούν τα θύματα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκεντρώσεως. Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η Διεθνής Υπηρεσία Αναζητήσεων παρέχει όλες τις πληροφορίες από τα αρχεία της που μπορεί να βοηθήσουν και να έχουν άμεσο ενδιαφέρον για το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που ζητούν τις πληροφορίες αυτές, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες και στους εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής αλλά και σε κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που τις ζητούν.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου δήλωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει τη σύμβαση, διότι θεωρεί τα αρχεία αυτά πολύτιμη πηγή ιστορίας και γνώσης. Υπογράμμισε όμως ότι διατηρεί το δικαίωμα και της σύνθεσης και της σύνδεσης των ιστορικών γεγονότων και των αιτίων τους. Η κ. Τριανταφύλλου είπε ακόμη ότι θα αποτελούσε κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού να αρνηθεί η Ελλάδα την καταβολή συμμετοχής, τιμώντας τη μνήμη των αδικοχαμένων και βασανισθέντων μέχρι θανάτου.

Υπέρ της σύμβασης δήλωσε και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, ζήτησε όμως διαβεβαιώσεις από την κυβέρνησης ότι η κύρωση της σύμβασης δεν θα δημιουργήσει νομικό, θεσμικό ή πολιτικό πρόβλημα στη διεκδίκηση όλων των γερμανικών αποζημιώσεων. «Η κύρωση αυτής της συμφωνίας δεν έχει καμία σχέση και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, δεν εμπλέκεται καθόλου με το ζήτημα των αποζημιώσεων» τόνισε.

«Έχουμε ορισμένες επιφυλάξεις γι' αυτήν τη σύμβαση. Ωστόσο, θα δώσουμε θετική ψήφο, γιατί διαμορφώνονται κάποιες προϋποθέσεις για μια καλύτερη γνωριμία με την ιστορία» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Επισήμανε ωστόσο ότι «γίνεται πλέον θεσμικός εταίρος το Ομοσπονδιακό Αρχείο της Γερμανίας, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης των γερμανικών υπηρεσιών, οι οποίες δεν φημίζονται για την αμεροληψία τους».


(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.