Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Χ.Τσιόκας :Δεν εχει σχέση αυτή η πολιτική της κυβέρνησης με την πρόοδο !χρειαζεται αλλαγη πολιτικης !

ΧΑΡΗ ΤΣΙΟΚΑ

Αντι για νεα μετρα!!“Μεταρρύθμιση”! Ήταν η λέξη –μήνυμα του Σόιμπλε ,του Χατζηδάκη και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων ως το δήθεν αναγκαίο “εργαλείο” με το οποίο θα διαμορφωθούν οι όροι υπέρβασής της κρίσης με δόλωμα…την. ..μετά μνημόνιο εποχή!(σημ:ενω οι ενδείξεις πληθαίνουν περί του αντιθέτου)

Οι «μεταρρυθμίσεις» δεν είναι ουδέτερες και το περιεχόμενο με το οποίο φορτίζονται, άρα και οι αλλαγές που επιδιώκονται από τον έχοντα ΤΗΝ εξουσιοδοτιση για τη χρήση τους εκφράζουν διαφορετικές ανάγκες, ανάλογα δηλαδή με αυτόν που έχει τη δύναμη να τις εφαρμόσει σε ασκούμενες πολιτικές.

Στην πολιτική επιστήμη αναφέρεται, ότι σε περιόδους κρίσης ή αλλαγής των παραγωγικών σχέσεων ,η βασική επιδίωξη των ομάδων που ανταγωνίζονται να κυβερνήσουν είναι η στόχευση τους να διευρύνουν την οικονομική και την πολιτική επιρροή προς όφελος τούς! οι "μεταρρυθμίσεις τους" έχουν άμεσα ωφελημενους αποδεκτες!

Η πολύπλευρη κρίση στη χώρα μας και τα νέα μνημόνια, εχουν προσφερθει πλέον ευθέως για επιδιώξεις ανακατανομής της διοικητικής, οικονομικής και πολιτικής εξουσίας …. !
Για παράδειγμα δεν αρκεί κανείς να διαπιστώνει την παθογένεια της δημόσιας διοίκησης, την άδικη και στρεβλή λειτουργία της οικονομίας, την απαξίωση του κοινωνικού κράτους, την κρίση αντιπροσώπευσης,την ανεργία η τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης με εξαφάνιση της μεσαίας τάξης κτλ. και να επικαλείται…» μεταρρυθμίσεις»

Το ερωτήματα είναι: Ποιών μεταρρυθμίσεων; Για ποιούς οι μεταρρυθμίσεις;

ή Υπάρχει ή όχι πρόσημο στη μεταρρυθμιστική πολιτική; Προοδευτικό ή συντηρητικό πρόσημο

ή Είναι ίδιες οι μεταρρυθμίσεις των νεοφιλελεύθερων κομμάτων με αυτές των σοσιαλιστικών;
υπαρχει για παραδειγμα προοδευτικος πολιτης, επιστημονας,νεος, που θεωρει οτι είναι μεταρρύθμιση ο καθορισμός του κόστους εργασίας από την Κυβέρνηση και την τροικα;
Είναι μεταρρύθμιση η κατάργηση του δικαίου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας;
Είναι μεταρρύθμιση η διακυβέρνηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου; η εκχωρηση υποδομων με μπονους δημοσιου πλουτου χωρις καμια επενδυτικη δεσμευση υποχρέωση,

ή η εμπορευματικοποιηση της υγείας ,του κοινωνικού κράτους, της παιδείας ,της ασφάλειας ,η εκποίηση του νερού κτλ;

ή Είναι μεταρρύθμιση η ανακεφαλαιοποιηση , με εγγύηση του Έλληνα φορολογούμενου ,όταν η ρευστότητα αφήνεται στον αυτόματο πιλότο τους αγοράς? η μήπως για παραδειγμα η εκχωρηση των υπηρεσιών πρόσβασης του πολίτη στην αχαλίνωτη αγορά,?

ή Είναι μεταρρύθμιση η Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων ,η η απόκλιση της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό Μ.?

Ποιος εξουσιοδότησε ποιον, γι αυτές τις «μεταρρυθμίσεις» που η εφαρμογή τους παραπέμπει την αντιμετώπιση της ανεργίας σε χρονικο ορίζοντα τουλάχιστον τριών γενεών μετά!

Δεν εχει σχέση αυτή η πολιτική της κυβέρνησης με την πρόοδο !χρειαζεται αλλαγη πολιτικης !
Το ερώτημα είναι οι αναγκαίες αλλαγές-μεταρρυθμίσεις θα αφορούν τους πολλούς ή τους λίγους. Θα σχετίζονται με την πραγματική οικονομία ή με τον παρασιτισμό ! Θα αξιοποιούν ή θα εκποιούν τον δημόσιο πλούτο, θα εμπορευματοποιούν δημόσια αγαθά και υπηρεσίες ή θα τολμούν επιτελικές και αξιολογημένες λειτουργίες για όλους.

Ανακατανομές/αλλαγές/μεταρρυθμίσεις ναι αλλά για ποιους και με ποιους;

Το βέβαιο είναι ότι το εκλογικό-κοινωνικο σώμα, πολιτικά, κονιορτοποίησε την κεντρώα εκδοχή της "ουδέτερης" διαχείρισης της κρίσης και των «μεταρρυθμισεων της» και προσδιορίστηκε ανάμεσα σε δύο δρόμους.

Ο ένας σχετίζεται με την ταύτιση της ‘μεταρρύθμισης’ δήθεν με δημοσιονομικούς στόχους ,ενώ η πραγματική στόχευση είναι η παράδοση της οικονομίας στην αχαλίνωτη κερδοσκοπική-χρηματιστηριακή αγορά.

Ο άλλος είναι ο δρόμος που εμπεριέχει μεν την δημοσιονομική εξυγίανση αλλά στοχεύει στην ανάπτυξη με ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης και δίκαιη συμμετοχή στους κινδύνους και τις ευκαιρίες των δυνάμεων που παράγει η κρίση και το μνημόνιο.

Το συμπέρασμα είναι απλό :
Είναι άλλο η συντηρητική παλινόρθωση και άλλο η κοινωνική και παραγωγική αλλαγή με μεταρρυθμίσεις!


Η μεταρρύθμιση στην σοσιαλιστική -προοδευτική εκδοχή έχει οικονομικό , ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ όφελος ταυτόχρονα!
Και στηρίζεται για ευνόητους λόγους σε άλλο κοινωνικο πολιτικό συσχετισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.