Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Δελτίο Τύπου Πρωτοβουλίας για πολεμική επίθεση στη Συρία.

29 Αυγούστου 2013
Δελτίο Τύπου Πρωτοβουλίας για την Ίδρυση Σοσιαλιστικού κόμματος, σχετικά με τις προπαρασκευαστικές ενέργειες των Η.Π.Α., ΝΑΤΟ και χωρών της Ε.Ε. για πολεμική επίθεση στη Συρία.

Η επιχειρούμενη πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας χωρίς την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι πράξη αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Επιπλέον, δε συμβάλλει σε μια βιώσιμη πολιτική λύση αλλά αντιθέτως, στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και στην αύξηση του κινδύνου συνολικά για τη διεθνή ασφάλεια.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να αναμιχθεί σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που σχεδιάζουν οι πλέον πολεμοκάπηλοι κύκλοι διεθνώς, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κατάφωρα. Και γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να διαθέσει βάσεις διέλευσης της πολεμικής μηχανής από ελληνικό έδαφος.

Η κυβέρνηση Α. Σαμαρά-Β. Βενιζέλου προβαίνει σε απαράδεκτες εμπλοκές τη χώρα και εμφανίζεται πλήρως ευθυγραμμισμένη στην εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών συμφερόντων των Ντ. Κάμερον, Α. Νταβούτογλου και φυσικά των ΗΠΑ. Αποσιωπούν ότι η δρομολογούμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι μια κατεξοχήν ιμπεριαλιστική, τυχοδιωκτική και νέο- αποικιοκρατικού χαρακτήρα εκστρατεία.

Ακολουθούν δε, αυτή την πολιτική εμπλοκής της Ελλάδας σε μια πολεμική επιχείρηση χωρίς το Κοινοβούλιο να έχει λάβει γνώση και σαφή ενημέρωση και σε πλήρη αναντιστοιχία με τη βούληση του ελληνικού λαού. Για άλλη μια φορά πλήττουν τα συμφέροντα της χώρας

Ειδικότερα, οι κυνικές, προσχηματικές και ευθυγραμμισμένες με τις επιταγές και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και ορισμένων χωρών της Ε.Ε., δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Β. Βενιζέλου και δι' αυτού, της ελληνικής Κυβέρνησης, αξίζουν την περιφρόνηση κάθε δημοκρατικού και προοδευτικού πολίτη.

Οι ενέργειες αυτές αποτελούν πρακτικές των μεταλλαγμένων και πολιτικά και κοινωνικά έκπτωτων παραγόντων σε αγαστή συνεργασία με κύκλους της διαπλοκής που τους στηρίζουν με κάθε μέσο προκειμένου να διατηρηθούν στις θέσεις τους. Η πολιτική προθυμία και οι διασυνδέσεις του ευτελίζουν και απαξιώνουν περαιτέρω την ιστορική πορεία της ανεξάρτητης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεων υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου που τάχθηκε σταθερά απέναντι στον ιμπεριαλισμό ενώ αποτελούσε πάγια θέση του, η καλλιέργεια της πολιτικής συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου και το αραβικό έθνος.

Βασικές επιδιώξεις της επικείμενης επίθεσης είναι η βίαιη αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, η δρομολόγηση επέμβασης στο Ιράν στο άμεσο μέλλον, η προώθηση πολιτικών αλλαγών στα καθεστώτα της περιοχής, η ποδηγέτηση και όχι η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, ο πλήρης έλεγχος των πετρελαϊκών αποθεμάτων και εν τέλει ο βίαιος επανασχεδιασμός του χάρτη της Μ. Ανατολής.

Το κυρίαρχο θέμα στην παρούσα απειλή τόσο για τον Συριακό λαό όσο και για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί η ειρηνική, πολιτική λύση.
Η ενδεδειγμένη πολιτική λύση για την αιματοκυλισμένη Συρία θα πρέπει να βασίζεται στη Συμφωνία της Γενεύης και να περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία:

1) Καμιά εξωτερική στρατιωτική επέμβαση 2) ένταση των διπλωματικών προσπαθειών για άμεση κατάπαυση του πυρός από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές και δημοκρατική διέξοδο 3) εμπεριστατωμένη και ανεξάρτητη έρευνα του Ο.Η.Ε. σχετικά με τη χρήση ή μη χημικών όπλων 4) διενέργεια εκλογών για εκλογή συντακτικής συνέλευσης για τη δημιουργία Συντάγματος που θα τεθεί σε δημοψήφισμα 5) διενέργεια εκλογών για εκλογής Κοινοβουλίου και Προεδρικών εκλογών.

Site: www.socialistparty.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.