Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Δεκάδες προσλήψεις στα υπουργικά γραφεία μέσα στο καλοκαίρι

Καταιγισμός προσλήψεων ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων επικρατεί τις τελευταίες δέκα ημέρες στα γραφεία των νέων υπουργών, υφυπουργών αλλά και γενικών γραμματέων. Την ίδια ώρα που χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν τα ειδοποιητήρια της διαθεσιμότητας, στους ψηλούς ορόφους των υπουργείων υπάλληλοι, που συνήθως αποτελούν την ιδιωτική «στρατιά» των αξιωματούχων και οι περισσότεροι εξ αυτών μεταφέρονται από υπουργείο σε υπουργείο, έπιασαν στασίδι σε μια θέση μετακλητού υπαλλήλου.


Μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες (ΦΕΚ 355-29/07 έως και ΦΕΚ 381-07/08) ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που πέρασαν τις, κατά τα άλλα, ερμητικά κλειστές πόρτες του Δημοσίου, ξεπερνά τους 100. Άλλωστε ουδέν μονιμότερον του προσωρινού…

Στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, διορίστηκαν από τις 29 Ιουλίου μέχρι και σήμερα 11 υπάλληλοι, 3 μετακλητοί, 4 ειδικοί σύμβουλοι και 4 αποσπασμένοι, ενώ η αναπληρωτής υπουργός Φώφη Γεννηματά προχώρησε στην τοποθέτηση 3 υπαλλήλων σε θέσεις ειδικού συμβούλου. Στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, τοποθετήθηκαν 4 ειδικοί συνεργάτες, 3 ειδικοί σύμβουλοι, 3 μετακλητοί υπάλληλοι και 2 δημοσιογράφοι, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός, Λεωνίδας Γρηγοράκος, διόρισε στο γραφείο του 4 μετακλητούς, 1 ειδικό συνεργάτη και 1 ειδικό σύμβουλο. Στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, 11 υπαλλήλους διόρισε ο υπουργούς Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ 6 υπαλλήλους (4 μετακλητούς, 1 ειδικό σύμβουλο και 1 αποσπασμένο) προσέλαβε και ο υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 4 ειδικοί σύμβουλοι και 3 ειδικοί συνεργάτες, που προσελήφθησαν στα τέλη Ιουλίου, προστέθηκαν στους υπαλλήλους που στελεχώνουν το γραφείο του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού, Παναγιώτη Μηταράκη, διορίστηκαν 3 μετακλητοί, 2 ειδικοί σύμβουλοι και 1 ειδικός συνεργάτης. Επίσης, 6 υπάλληλοι εκλήθησαν να υπηρετήσουν –με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου– στο γραφείου του γενικού γραμματέα Εμπορίου. Στο υπουργείο Πολιτισμού, 4 ειδικοί συνεργάτες και 4 μετακλητοί προσελήφθησαν στο γραφείο του υπουργού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργείο Διοικητής Μεταρρύθμισης προσέλαβε 12 υπαλλήλους (3 ειδικούς συνεργάτες, 3 ειδικούς συμβούλους, 4 μετακλητούς και 2 ειδικούς επιστήμονες). Αλλά και η υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, τοποθέτησε 3 μετακλητούς και έναν ειδικό συνεργάτη. Στο υπουργείο Υγείας, ο Άδωνης Γεωργιάδης διόρισε στο γραφείο του 16 υπαλλήλους (7 ειδικούς συνεργάτες, 3 αποσπασμένους, 2 μετακλητούς και 4 ειδικούς συμβούλους), ενώ η υφυπουργός Ζέτα Μακρή και ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας διόρισαν στα γραφεία του από 2 υπαλλήλους (μετακλητούς και ειδικούς συνεργάτες). Από τις 5 Αυγούστου 10 επιπλέον άτομα (3 μετακλητοί, 5 ειδικοί σύμβουλοι-συνεργάτες και ένας αποσπασμένος) στελεχώνουν το γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Καλοί μισθοί

Εκτός βέβαια από το προνομιακό καθεστώς του να δουλεύεις «δίπλα στον υπουργό» με ό,τι αυτό συνεπάγεται (επιδόματα, υπερωρίες κ.λπ.), σχετικός νόμος «επιτρέπει» και τη μισθολογική διαφοροποίηση αυτών των υπαλλήλων τους από τις δυσμενείς διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου και σε πολλές περιπτώσεις οι μισθοί τους όχι απλά δεν μειώθηκαν αλλά, αντιθέτως, αυξήθηκαν. Τρανό παράδειγμα αυτό με την περίπτωση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου. Αν και πριν το Ν.4024/2011 αρχικά κατατάσσονταν στο ΜΚ1 της κατηγορίας ΠΕ με βασικό μισθό τα 1.666 ευρώ, με το ενιαίο μισθολόγιο ο υπάλληλος αυτός λαμβάνει τις αποδοχές του ΜΚ4 του Α’ βαθμού της ΠΕ κατηγορίας, δηλαδή μηνιαίο βασικό μισθό 2.271 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτήν τη θέση έχουν το δικαίωμα να διοριστούν και υπάλληλοι ΔΕ κατηγορίας. Για τους ειδικούς συμβούλους τώρα, ο μισθός κυμαίνεται από 2.146 ευρώ έως και 1.906 ευρώ, ανάλογα με την εκπαίδευση, ενώ για τους ειδικούς συνεργάτες προβλέπεται μηνιαίος βασικός μισθός που ανέρχεται σε 2.063 ευρώ ή 1.884 ευρώ (ΠΕ & ΤΕ κατηγορία).

«Ιδιαίτερη μεταχείριση

Για τους λοιπούς μετακλητούς υπαλλήλους ο μισθός υπολογίζεται ανάλογα με τους τίτλους σπουδών, αλλά και την προϋπηρεσία στο Δημόσιο, ενώ όσον αφορά τους αποσπασμένους από θέσεις του Δημοσίου, αυτοί λαμβάνουν αποδοχές με βάση το χρόνο πραγματικής υπηρεσίας στις οργανικές τους θέσεις. Όσον αφορά την «ιδιαίτερη μεταχείριση» που απολαμβάνει η «τάξη» των υπαλλήλων των πολιτικών γραφείων, νωπά παραμένουν ακόμα τα όσα συνέβησαν όταν επιχειρήθηκε «διά της πλαγίας» αυτοί να εξαιρεθούν ουσιαστικά από το καθεστώς διαθεσιμότητας με το κόλπο της πριμοδότησης, λόγω της εργασίας τους σε πολιτικά γραφεία. Ακόμα και αν η συγκεκριμένη διάταξη-πρόκληση απεσύρθη, κύκλοι του υπουργείου, επιχειρώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, τόνιζαν πως οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι λόγω της φύσης της εργασίας τους αποκτούν πρόσθετη εμπειρία σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.


Tης Ανδριάνας Ζαρακέλη




www.tokarfi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.