Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Βενιζέλος: Πλανηταρχότερος του Πλανητάρχη;

Πρωτοφανής στα ελληνικά διπλωματικά χρονικά είναι η ωμή δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, με την οποία τάσσεται -ούτε λίγο ούτε πολύ- υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.


Χωρίς να κρατήσει καν τα προσχήματα, όπως έκαναν πάντα οι προκάτοχοί του σε ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη), ο κ. Βενιζέλος δεν παίρνει καμία απόσταση από τις επιδιώξεις των γερακιών του πολέμου. Εμφανίζεται ως ένας από τους πιο ένθερμους θιασώτες της διεθνούς σταυροφορίας κατά του καθεστώτος Ασαντ.

«Εχουμε καταδικάσει με απερίφραστο τρόπο τη χρήση χημικών όπλων, που είναι απάνθρωπη και ειδεχθές έγκλημα, παραβιάζει αυστηρούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και άρα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής απάντηση στο όνομα της νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δηλώνει.

Συνεχίζοντας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «πρέπει παράλληλα, ανεξάρτητα από αυτό που αφορά την καθαρή απάντηση στο θέμα των χημικών όπλων, να διαφυλαχθεί η πολιτική διαδικασία». [enet.gr]



Epikairo: Μολονότι η είδηση είναι δύο ημερών πριν, περιμέναμε αφενός το ψήφισμα του Βρετανικού Κοινοβουλίου και αφετέρου το διάγγελμα Ομπάμα. Το μεν Βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε πανηγυρικά την πρόταση του πρωθυπουργού Κάμερον, ο δε αμερικανός Πρόεδρος ήταν απείρως ψυχραιμότερος και επιφυλακτικότερος του πολεμοχαρούς Αντιπροέδρου στο διάγγελμα του. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θυμίζοντας τις δουλοπρέπειες του μετεμφυλιακού κέντρου της δεκαετίας του 50', πήγε να προκαταβάλει και να υποκαταστήσει τη διεθνή κοινότητα, για ποιο λόγο άραγε; Θα τον δουν οι ξένοι και θα πουν ότι έχουν τον άνθρωπό τους στην Ελλάδα; Το κάνει για λόγους εθνικού συμφέροντος, θέλοντας να κερδίσει την εύνοια των συμμάχων-δανειστών; Όπως και να χει, ανακύπτει το ερώτημα ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο Βαγγέλη; Και να ξέρεις ότι στη διεθνή σκακιέρα δεν υπάρχουν Ρέλλοι, αλλά χώρες όπως η Τουρκία, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, οι οποίες δεν θα αρκεστούν να σου ρίξουν απλά έναν καφέ σε κάθε ξέσπασμα της μεγαλομανίας σου. Αλλά σ' έναν αβερωφικό Σαμαρά, που πιστεύει ότι ηγείται μιας παπαγικής δεξιάς, χρειάζεται ένας Ευάγγελος Βενιζέλος που παραπέμπει περισσότερο σε Σοφοκλή, πιστεύοντας ότι δίνει απολογία στο σύγχρονο Πιουριφόι. Και δεν μπορώ να μην θυμηθώ φυσικά, το πόσο επιτυχημένα είχε χειριστεί ο Γιώργος Παπανδρέου ως ΥΠΕΞ τον πόλεμο στο Ιράκ, την περίοδο μάλιστα που η Ελλάδα είχε την προεδρία της Ε.Ε, κρατώντας εξαιρετικές ισορροπίες.



- See more at: http://epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.