Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Επίθεση στη Συρία ανακοίνωσε ο Ομπάμα

Θα ζητήσει έγκριση από το Κογκρέσο, αγοράζοντας χρόνο για διεύρυνση του μετώπου

Την πρόθεσή του να επιτεθεί στη Συρία ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμ, επισημαίνοντας ότι αν και διαθέτει την απαραίτητη νομιμοποίηση να αποφασίσει πλήγμα εν τουτοις θα ζητήσει την έγκριση του Κονγκρέσου. «Είμαι έτοιμος να δώσω εντολή» είπε δύο φορές κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του ο B. Omama, ο οποίος ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης περιορισμένης διάρκειας στη Συρία.
Η ρητορική του Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμά του δείχνει ότι κρατά ανοιχτές τις πόρτες για συναινέσεις με Ευωπαϊκές χώρες και με τη Ρωσία, όπου ο Βλάντιμιρ Πούτιν ζητά επισήμως στοιχεία για να δώσει τη συγκατάθεσή του, κίνηση που δείχνει ότι επανξετάζει υπό προϋποθέσεις τη μέχρι τώρα πλήρως αρνητική στάση του.

Ο αμερικανός πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μιας επιχείρησης περιορισμένης διάρκειας χωρίς τη χρήση χερσαίων δυνάμεων, παρότι ο ίδιος εμφανίστηκε να μην έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Υποστήριξε πως η απουσία αντίδρασης στέλνει το μήνυμα ότι οι διεθνείς κανόνες δεν έχουν κανένα νόημα και υπογράμμισε πως πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να γίνει για την κατάσταση στη Συρία, αλλά «κανείς δεν θέλει να το κάνει».

Στο διάγγελμά του προς τον Αμερικανικό λαό ο Ομπάμα επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από το ηθικό μήνυμα που θα στείλει αν δεν επέμβουν οι ΗΠΑ στη Συρία και επιτρέψουν σε ένα δικτάτορα να ρίχνει χημικά οδηγώντας χιλιάδες παιδιά στο θάνατο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ομπάμα έκανε επίκληση και στο διεθνή ρόλο των ΗΠΑ επιχειρώντας να δικαιολογήσει την ενέργεια του υπό το πρίσμα ότι αυτή είναι επιβεβλημένη από τη θέση των ΗΠΑ στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δεχθεί επικρίσεις για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της NSA και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τον πόλεμο στη Συρία επιχειρεί να ξεπεράσει τα εσωτερικά του προβλήματα, κάνοντας για ακόμη μια φορά εξαγωγή της κρίσης,

Στην Ευρώπη η άρνηση της πάντα πρόθυμης Βρετανίας και η πολιτική αποστάσεων που τηρεί η Γερμανία αφήνει τις ΗΠΑ με μόνο ισχυρό σύμμαχο τη Γαλλία, η οποία όμως βρίσκεται σε περίοδο περικοπών και λιτότητας.

http://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.