Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ώρα για Συνταγματική Αλλαγή

Γράφει ο Νικόλαος Ερμής*
Μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και το ουσιαστικό «ξήλωμα» της Χρυσής Αυγής θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία προς την Συνταγματική Αλλαγή. Μια Αλλαγή στα πλαίσια της συνεργασίας και των συναινέσεων των πολιτικών δυνάμεων. Θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στο Σύνταγμα υπέρ των πολιτών. Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να ενισχυθεί και να γίνεται η εκλογή του μέσω Προεδρικών εκλογών. Θα πρέπει να θεσπιστούν χρονικά όρια ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών.

Θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα ασυμβίβαστου μεταξύ του υπουργικού και του βουλευτικού αξιώματος, καθώς και ο αριθμός των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής με πλαφόν το 1% θα πρέπει να επιτευχθεί, έτσι ώστε να ξεκινήσει να υπάρχει το πνεύμα της συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Θα πρέπει να εξεταστεί ο περιορισμός της αποζημίωσης για συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο περιορισμός της κρατικής επιχορήγησης και το άνοιγμα υπέρ της ιδιωτικής χρηματοδότησης με τρόπους διαφάνειας και ο περιορισμός των προνομίων των πρώην πρωθυπουργών. Θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σε κάθε υπηρεσία και να μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση στις κρατικές αποφάσεις και στα αρχεία.

Το κοινοβούλιο θα πρέπει να ενισχυθεί τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.Θα πρέπει να ιδρυθεί Συνταγματικό Δικαστήριο, να γίνει αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος “Περί Ευθύνης των Υπουργών”, η παραγραφή του όποιου αδικήματος των υπουργών να είναι ίδια με την παραγραφή αδικήματος όλων των άλλων πολιτών και να εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις εντός τριμήνου.Το νέο Σύνταγμα θα πρέπει να προβλέπει ρητά την προστασία των ανέργων, ενώ θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το άρθρο 16, που μιλάει για την ίδρυση μη κρατικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων. Επίσης, θα πρέπει να μειωθεί η ατελείωτη ελληνική γραφειοκρατία και να προβλεφθούν συνταγματικές πρόνοιες για την ανάπτυξη της χώρας μέσω συνταγματοποίησης του επενδυτικού νομου και πιστή εφαρμογή και τήρηση του προϋπολογισμού του κάθε έτους.

 Τέλος,στο Σύνταγμα θα πρέπει να υπάρχει άρθρο περί προστασίας των πολιτών από κάθε είδους ρατσιστική και φασιστική βία.

*Νικόλαος Ερμής,φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος)

http://rethemnosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.