Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Τελικά «όλοι μαζί τα φάγαμε»;

Γράφει ο Νικόλαος Ερμής*

Διάφορα περιστατικά που συμβαίνουν γύρω μας μου αποδεικνύουν ότι όντως «όλοι μαζί τα φάγαμε». Είναι όμως έτσι; Πρόσφατα, λοιπόν, συνελήφθη με 50.000 ευρώ στα χέρια ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

 Η διοίκηση μάλιστα κατήγγειλε ότι ο εν λόγω κύριος εκβίαζε ζητώντας χρήματα για να μην κάνουν απεργία οι εργαζόμενοι. Πρόσφατα, επίσης, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος για μια σειρά κατηγοριών ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, διαφθορά και μίζες. Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν τη μία πλευρά του νομίσματος.

 Όντως, πολλοί πολιτικοί καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα. Όντως, πολλοί επιχειρηματίες κατέτρωγαν δημόσιο πλούτο χωρίς παραγωγικό αντίκρισμα. Όντως, κρατικοδίαιτοι και διαπλεκόμενοι συνδικαλιστές «βολεύονταν» από την ίδια κατάσταση και έτρωγαν και εκείνοι τα χρήματα του λαού. Η άλλη πλευρά όμως του νομίσματος είναι οι απλοί μεροκαματιάρηδες πολίτες, που καθημερινά ιδρώνουν για να επιβιώσει η οικογένεια τους. Τι φταίνε εκείνοι για την σημερινή κατάσταση; Έφαγαν εκείνοι δημόσια χρήματα; 

Η απάντηση είναι καταφατική; Όχι! Όμως για κάποιον εξωπραγματικό λόγο ανέχονταν συμπεριφορές, καταστάσεις και στάσεις των συνδικαλιστών και των πολιτικών. Ό, τι έκαναν, γινότανε για οικογενειακούς λόγους. Για να εξασφαλίσουν μια δουλειά στα παιδιά τους με αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς, η φράση του Θεόδωρου Πάγκαλου: «όλοι μαζί τα φάγαμε» λίγο ή πολύ ισχύει. Όλοι κάπως επωφελήθηκαν από τις συντεχνιακές, πελατειακές πολιτικές και στάσεις διαπλοκής. Τώρα πρέπει οι ίδιοι οι απλοί εργαζόμενοι μέσω των επιλογών τους να τοποθετήσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις καταστάσεις, που φέρανε σε αυτήν την θέση την χώρα μας.

*Νικόλαος Ερμής,φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.