Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δίνει “αβατζο” στην κυβέρνηση;

Του Θοδωρή Καλούδη

Σε πρώτη ανάγνωση, η πρόταση μομφής στην κυβέρνηση που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας είναι μια θεμιτή επιθετική κοινοβουλευτική κίνηση με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης στη Βουλή. ´Εχει κάθε δικαίωμα να το πράξει ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον κρίνει πως η περαιτέρω παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία είναι επιζήμια για τον τόπο. Και εφόσον θεωρεί ότι η πτώση της πρέπει να είναι άμεση, για να ανοίξει ο δρόμος για μια αλλαγή που, κατά την πεποίθησή του, θα είναι περισσότερο ωφέλιμη για το λαό.

Δεν θα σταθώ στον αν ο κ.Τσίπρας έχει δίκιο στην ανάγνωση της Ελληνικής πραγματικότητας. Ούτε αν έχει διαγνώσει σωστά την πραγματική αρρώστια της χώρας και θεωρεί πως ο ίδιος και το κόμμα του έχουν το σωστο γιατρικό – συνεπώς, πιστεύει πως πρέπει επειγόντως να φύγουν οι “κακοί” που “κυβερνούν” για να έρθει το καλό “ιππικό”. Ετσι δεν στέκομαι και στο αν είναι εθνικά χρήσιμη, υπό τις σημερινές συνθήκες, η κίνησή του – μια και ο καθένας μας έχει τις απόψεις του επί του θέματος.

´Εχω όμως αδυναμία να κατανοήσω πως θα τελεσφορήσει αυτή η πρόταση μομφής και έτσι να παρακολουθήσω τον τρόπο που σκέφτηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το στενό επιτελείο του και κατέληξαν σε αυτήν την απόφαση. Αναρωτιέμαι δηλαδή ποιά η σκοπιμότητα της πρότασης σήμερα και αν πράγματι αποτελεί απόπειρα δημιουργίας μείζονος πολιτικού γεγονότος (πτώση κυβέρνησης και εκλογές) ή πρόκειται απλα για έναν άνευ εθνικής σημασίας κομματικό τακτικισμό (συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, αποσυντονισμό της κυβέρνησης, αποσταθεροποίηση των κομμάτων της συμπολίτευσης, αλλά και της ΔΗΜΑΡ).

- Για να πέσει η κυβέρνηση στη Βουλη, με τη διαδικασία της μομφής, απαιτούνται 151 ψήφοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις ψήφους των 72 βουλευτών του. Χρειάζεται λοιπόν άλλες 79. Που θα τις βρει; ´Ηδη προσφέρουν τις 18 ψήφους τους, συμφωνώντας με τη μομφή, οι Ανεξάρτητοι ´Ελληνες του κ. Καμμένου και οι 15 Χρυσαυγίτες του κ. Μιχαλολιάκου (οι 3 έγκλειστοι της Χ.Α. δεν ψηφίζουν). Πρώτο σύνολο: 72+18+15 = 105. Οι υπόλοιποι 46;

- Το ΚΚΕ δεν γνωρίζουμε αν θα μπεί στο “παιχνίδι” της μομφής. ´Ηδη χαρακτήρισε την πρόταση Τσίπρα “αποπροσανατολιστική”. Η ΔΗΜΑΡ μάλλον θα κινηθεί προς το “παρών”. ´Εχει την περίοδο αυτη σοβαρα εσωτερικά ζητήματα “διπολισμού” για να διακινδυνεύσει μια διάσπαση. ´Αλλωστε η δήλωση Κουβέλη ” την ώρα που η χώρα διαπραγματεύεται με τους δανειστές, μια πρόταση μομφής θα δημιουργήσει προβλήματα” δίνει και το στίγμα της στάσης της ΔΗΜΑΡ. Συνεπως, ο κ. Τσίπρας δεν θα πρέπει να υπολογίζει στους 26 βουλευτές του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ . Που θα βρεί τα 46 κουκιά που χρειάζεται; Πιστεύει πως οι 11 ανεξάρτητοι θα πάνε μαζί του; Και έστω πως πήγαν όλοι, πραγμα δύσκολο: 46 – 11= 35. Θεωρει πως θα βρει 35 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που θα στασιάσουν και θα ρίξουν την κυβέρνηση; Μα θα πρόκειται για μοναδική περίπτωση πτώσης κυβέρνησης από μαζική αποστασία κατά τη διάρκεια πρότασης μομφής στην ιστορία της χώρας.

Εκτός και αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει για τις προθέσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης κάτι που εμείς δεν ξέρουμε, η πρόταση μομφής του δεν πρόκειται να δημιουργήσει πολιτικό γεγονός. ( Ενδεχόμενη διαφοροποίηση, με απουσίες ή λευκη ψήφο 5-6 συμπολιτευόμενων βουλευτων θα δημιουργήσει ίσως πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλα όχι μείζον πολιτικό γεγονός ).

- Γιατί, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας προσφέρει μια εύκολη κοινοβουλευτική νίκη στον κ. Σαμαρά και στον κ. Βενιζέλο; Γιατί δίνει “αβάτζο” στην κυβέρνηση να βγάλει ήσυχη την Ευρωπαϊκή Προεδρία και να πάει στις Ευρωεκλογές έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων;

Μετά την Κυριακή ίσως έχουμε τις απαντήσεις…

Υ.Γ Το άρθρο αυτό γράφτηκε το βράδυ της Πέμπτης 7/11. Το πρωί της Παρασκευής το ΚΚΕ εμφανίστηκε δια του εκπροσώπου Τύπου του να ψηφίσει την πρόταση μομφής, ακολουθώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ουσία των σκέψεων του σχολίου πάντως, δεν αλλάζει.

http://7imeres.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.