Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

«Ψυχρολουσία» στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω ΤΕΕ

Έντονη απογοήτευση επέφεραν στον ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΤΕΕ, καθώς παρά την μεγάλη κινητοποίηση και τη συμμετοχή στη διαδικασία κορυφαίων στελεχών του κόμματος, το ψηφοδέλτιο της Κουμουνδούρου ήρθε τρίτο, χωρίς να καταφέρει να αγγίξει ούτε το 11%.

Τα αποτελέσματα στο ΤΕΕ αξιολογούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση ως σημαντικά διότι αποτελούν αρνητικά δείγματα, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμπεδώσει εικόνα «κόμματος εξουσίας». «Κόμμα εξουσίας με ψηφοδέλτια που παίρνουν 10% δεν γίνεται», παραδέχεται κορυφαίος κομματικός παράγοντας, που επισείει τον κίνδυνο να επαναληφθεί αντίστοιχο σκηνικό σε πολλές περιφέρειες και δήμους της χώρας. Μ’ άλλα λόγια, η βασική ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως σε εκλογές «βάσης» δεν επιβεβαιώνεται η γενικότερη πολιτική εικόνα: ότι, δηλαδή, η Κουμουδούρου είναι κόμμα εξουσίας και διεκδικεί με αξιώσεις την κυβέρνηση.

Διπλή ανησυχία
Αν και από τις εκλογές μεταξύ των μηχανικών δεν μπορούν να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα με αναγωγή σε πανελλαδικό επίπεδο, η πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Κουμουνδούρου. Αυτό διότι το επιμελητήριο των μηχανικών αποτελούσε πάντα ένα προνομιακό πεδίο του «χώρου», καθώς ιστορικά η Ανανεωτική Αριστερά είχε ισχυρή καταγραφή (και την προεδρία παλαιότερα, με τον Γιάννη Αλαβάνο) σε όλες τις μορφές της: από την εποχή του ΚΚΕ εσωτερικού ως την εποχή του Συνασπισμού…
Ωστόσο, η ανησυχία της Κουμουνδούρου δεν εκπορεύεται μόνο από το ότι ο συνδυασμός της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών προτιμήθηκε μόνο από το 10,93% των μηχανικών, αλλά και από το γεγονός ότι ο κεντροαριστερός χώρος (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι Κεντροαριστεροί στο ψηφοδέλτιο «Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών») αποδείχθηκε ανθεκτικός, καταλαμβάνοντας το 23,05% των ψήφων. Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΚΜ Ανανέωση-Πρωτοπορία, που πρόσκειται στη ΝΔ, με 26,39%, έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια.

Μεγάλη κινητοποίηση
Σαν να μην έφταναν αυτά, η ήττα της Κουμουνδούρου καθίσταται μεγαλύτερη, αν συνυπολογιστεί η μεγάλη κινητοποίηση που είχε οργανωθεί για τις εκλογές στο ΤΕΕ. Στο ψηφοδέλτιο, που είχε ως επικεφαλής το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα, μετείχαν ακόμη και συγγενικά πρόσωπα του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις εκλογές ψήφισε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο -επίσης μηχανικός- Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Γαλάζιο» ρουσφέτι
Πάντως, υψηλόβαθμοι παράγοντες της Κουμουνδούρου που έχουν γνώση των συσχετισμών στο ΤΕΕ επικαλούνται και μία κίνηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να ισχυριστούν ότι αυτό βοήθησε την παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ να καταλάβει την πρώτη θέση. Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι μερικές μόλις ημέρες πριν τις εκλογές στο ΤΕΕ, ο Γιάννης Βρούτσης είχε συναντηθεί με στελέχη της ΔΚΜ και απάντησε θετικά στο αίτημά τους να λυθεί το ασφαλιστικό πρόβλημα για τους νέους μηχανικούς. «Θεωρώ ότι οι σημερινές οικονομικές συνθήκες καθιστούν άμεση την ανάγκη να καλυφθούν όλες οι σχετικές με το αίτημα προϋποθέσεις και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες μέχρι το τέλος του έτους για την διευθέτηση του αιτήματος, τηρουμένων πάντα των προβλεπόμενων κανόνων της ανταποδοτικότητας στις συνταξιοδοτικές τους παροχές», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, με αποτέλεσμα οι «γαλάζιοι» μηχανικοί να ισχυρίζονται λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες του ΤΕΕ ότι «έδωσαν λύση στο χρόνιο ασφαλιστικό πρόβλημα των συναδέλφων τους».

http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.