Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Να μην λαβωθεί και η Δικαιοσύνη από το φιάσκο της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ

Δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου που σχετίζονται με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, σύμφωνα με την πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου

Ο ανώτατος εισαγγελέας αναφέρει ότι η διπλή εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2012 δεν έχει προκαλέσει παραγραφή των αδικημάτων του πρώην υπουργού, καθώς η Βουλή συνεδρίασε μόνο για μια ημέρα και ήταν αδύνατον αντικειμενικά να ασκήσει τις αρμοδιότητες της.


Πηγή: Iωάννα Μάνδρου/ ΣΚΑΙ


Σχόλιο Παραπολιτικής: Το να ερμηνεύουν όπως γουστάρουν το Σύνταγμα οι διάφοροι πανελίστες και οι κομπογιαννίτες συνταγματολόγοι των τηλεοπτικών παραθύρων είναι σχεδόν φυσιολογικό σε αυτή τη χώρα κι έχουμε πια μάθει να το ανεχόμαστε.

Το να το ερμηνεύουν όμως έτσι οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, κυρίως γιατί είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία και κυρίως για έναν βασικό της πυλώνα, την ίδια τη Δικαιοσύνη.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η έρευνα για τη διαχείριση της λίστα Λαγκάρντ, ένα πράγμα ήταν απόλυτα σαφές: ότι οι όποιες ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είχαν παραγραφεί. Το πολιτικό σύστημα γνώριζε την παραγραφή αλλά παρ' όλα αυτά έστησε ένα τεράστιο επικοινωνιακό show τηλεοπτικής «κάθαρασης» το οποίο όμως όχι μόνο δεν κατέληξε πουθενά αλλά παραλίγο να διαλυθεί στο τέλος εκ των έσω!

Σε τι αναφέρομαι; Στην τελική ψηφοφορία για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου, για το κακούργημα της νόθευσης εγγράφου, βρέθηκαν μόνο 166 βουλευτές να ψηφίσουν «υπέρ» παρόλο που θεωρητικά και οι 300 και όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής του. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι βουλευτές από σχεδόν όλα τα κόμματα κατάλαβαν, έστω και την τελευταία στιγμή, ότι με την ψήφο τους συμμετέχουν σε ένα θεσμικό και νομικό έκτρωμα που στο τέλος μπορεί να γυρίσει κι εναντίον τους.

Χθες, με τεράστια καθυστέρηση την οποία και θα πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει, ήρθε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ερμηνεύσει το Σύνταγμα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, επικαλούμενος κριτήρια που το ίδιο το συνταγματικό κείμενο δεν θέτει.

Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός αγνοεί τη βούληση της Βουλής του Μαΐου όπως αυτή εκφράστηκε μέχρι και με την εκλογή προέδρου για 1 μέρα και υποστηρίζει ότι αυτή «αντικειμενικά» δε μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντα της.

Είναι τόσο σαθρό νομικά το επιχείρημα που αρχίζω να πιστεύω ότι έχει διατυπωθεί έτσι, μόνο και μόνο για να παραπέμψει ο αντιεισαγγελέας την ευθύνη της παραγραφής στο δικαστικό συμβούλιο, έχοντας ο ίδιος γίνει ήρωας λόγω της απροθυμίας των ΜΜΕ να εξηγήσουν τι ακριβώς πάει να συμβεί.

Μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι θα βρεθούν κι άλλοι καλά καταρτισμένοι ανώτατοι δικαστικοί που θα δεχθούν να παίξουν ένα παιχνίδι το οποίο δεν τους αφορά κι από το οποίο, όποιοι κι αν κερδίσουν, η Δικαιοσύνη θα έχει σίγουρα χάσει.

http://www.parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.