Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Η Άσπα Παπαηλιού στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟK :«Η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο»

«Η χώρα με αυτό το βίαιο πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόζεται δεν βγαίνει από την κρίση» σημείωσε η κ. Παπαηλιού στην ομιλία της στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΑΟΚ τονίζοντας ότι «οι συνθήκες ζωής επιδεινώνονται βίαια για την πλειονότητα της κοινωνίας».

Όπως είπε «το πρόγραμμα προσαρμογής και ο τρόπος που εφαρμόζεται έχει λανθασμένες παραδοχές, λάθος σχεδιασμό, κατανέμει άδικα τα βάρη στη κοινωνία και οδηγεί σε τεράστια αναδιανομή πλούτου υπέρ των ισχυρών» και πρότεινε μια «νέα συμφωνία με τους εταίρους δανειστές, ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, άμεσα από εθνική συνεννόηση με έμφαση στην ανεργία και στην κοινωνική συνοχή»

Επεσήμανε τέλος ότι «η πολιτική ζωή της χώρας είναι εγκλωβισμένη σε μια τεχνητή πόλωση και σε έναν αδιέξοδο δικομματισμό» και πρότεινε

Αναλυτικά η ομιλία της κ. Παπαηλιού έχει ως εξής:
Η χώρα με αυτό το βίαιο πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόζεται δεν βγαίνει από την κρίση. Οδηγείται σε αδιέξοδο.

Οι συνθήκες ζωής επιδεινώνονται βίαια για την πλειονότητα της κοινωνίας. Τεράστια ύφεση, ανεργία, υπερφορολόγηση, καθίζηση της αγοράς και της ζήτησης, άδικη κατανομή βαρών, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και μεγάλη αύξηση των ανισοτήτων.Το ερώτημα που προκύπτει,είναι αν πράγματι ήταν μονόδρομος αυτή η

βίαιη προσαρμογή. Και η απάντηση πλέον είναι παραπάνω από προφανής: Όχι.

Το πρόγραμμα προσαρμογής αλλά και ο τρόπος που εφαρμόζεται έχει λανθασμένες παραδοχές, λάθος σχεδιασμό, κατανέμει άδικα τα βάρη στη κοινωνία και οδηγεί σε τεράστια αναδιανομή πλούτου υπέρ των ισχυρών.

Χρειάζονται άμεσα λύσεις για όλους τους πολίτες που σπρώχνονται στο οικονομικό, και κοινωνικό περιθώριο.

Χρειάζεται νέα συμφωνία με τους εταίρους δανειστές. Και τέλος χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανάπτυξης ,άμεσα από εθνική συνεννόηση με έμφαση στην ανεργία, στην κοινωνική συνοχή και με αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Η πολιτική ζωή της χώρας είναι εγκλωβισμένη σε μια τεχνητή πόλωση και σε έναν αδιέξοδο δικομματισμό. Απο τη μια η λογική του μονόδρομου της κυβέρνησης και από την άλλη ένας στείρος αντιμνημονιακός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι φανερό πλέον ότι η χώρα ασφυκτιά και χρειάζεται κάτι άλλο.Μια διαφορετική κατεύθυνση. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτικη πρόταση με προοδευτικό περιεχόμενο.

Αντί για την Κεντροαριστερά καλύτερα είναι να μιλήσουμε για την ανασύνταξη της μεγάλης δημοκρατικής σοσιαλιστικής παράταξης.Μεταξυ Δεξιάς και Αριστεράς ιστορικά υπάρχει η δημοκρατική παράταξη.

Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για αυτή την ανασύνταξη ?

Τοποθετείται με σαφήνεια στο μη συντηρητικό δημοκρατικό φάσμα. Εχει σταθερή ιδεολογική και πολιτικη αντιπαλότητα με τον συντηρητικό χώρο και τους φορείς του. Δηλαδή Νέα Δημοκρατία, ΧΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες κ.λ.π.

Δεν στοχεύει να γίνει δορυφορικό σχήμα μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Δεν πρέπει να είναι μια τακτική συμπόρευση για την αντιμετώπιση των ευρωεκλογών.

Δεν είναι εκλογικό σωσίβιο του ΠΑΣΟΚ,ούτε μετωπικό σχήμα του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές.

Πρέπει να αφορά την κοινωνία και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της. Να αναγνωρίζουν οι πολίτες ότι εκφράζει τα συμφέροντα τους .Οι παρατάξεις έχουν κοινωνική αντιστοίχηση,εκφράζουν συγκεκριμένες κοινωνικές δυνάμεις και τάξεις και συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά συμφέροντα.

Όχι στους αποκλεισμούς. Απευθύνουμε πρόσκληση σε όλο το πολυκερματισμένο δυναμικό του ΠΑΣΟΚ που προήλθε από την καθίζηση του. Και στις δυνάμεις που απελευθερώνει η κρίση από αλλά σχήματα της αριστεράς. Κομβικό σημείο αποτελεί η στάση του ΠΑΣΟΚ [και η στάση των ρευμάτων και κινήσεων που εκφράζονται στο εσωτερικό του] καθώς και η επίσημη στάση της ΔΗΜΑΡ.

Διαφωνούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλα δεν είμαστε αντί-ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ούτε εμείς επιδιώκουμε να γίνουμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Αριστερά. Και δεν υπάρχει κεντροαριστερά σε αβυσσαλέο πόλεμο με την Αριστερά. Η δημοκρατική παράταξη ήταν πάντα πιο κοντά στην Αριστερά σε σχέση με την Δεξιά. Και αν το ΠΑΣΟΚ πέτυχε,αυτό οφείλεται και στο ότι αγκάλιασε δυνάμεις και από την κομμουνιστική αριστερά.

Η πολιτική για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς δεν γίνεται αφ’ υψηλού,με ελιτίστικο τρόπο. Δεν γίνεται μόνο με αρθρα στις εφημερίδες και με εμφανίσεις στην τηλεόραση. Η απροκάλυπτη και δυσανάλογα έντονη προβολή από τα Μέσα Ενημέρωσης, μάλλον συκοφαντεί την προσπάθεια .Φθαρμένα πρόσωπα από το παρελθόν, εκ συστήματος αξιωματούχοι και γυρολόγοι, με σταθερή επιθυμία την συμμετοχή στην άσκηση εξουσίας, επίσης συκοφαντούν την προσπάθεια.

Συμπερασματικά,η ανασύνταξη της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης είναι μια μεγάλη διαδικασία. Δεν χωράει μέσα στο περιορισμένο πλαίσιο των 58. Τους εμπεριέχει, όπως και πολλούς άλλους. Ο καταλύτης αυτής της διαδικασίας πρέπει να διαθέτει αξιοπιστία, φερεγγυότητα και την ευρύτερη δυνατή αποδοχή.

http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.