Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Η παγίδα του «νέου κόμματος Παπανδρέου» και η ύπουλη αποσύνδεσή του από την υπόθεση ΠΑΣΟΚ

Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ από το paraskhnio.gr, εν αναμονή της κυκλοφορίας διαδικτυακά ολόκληρης της δημοσκόπησης. Ακολουθεί σχόλιο του epikairo.

Αρνητικοί εμφανίζονται οι πολίτες στο ενδεχόμενο επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ALCO που διεξήχθη για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος το 91% δεν θέλουν την επιστροφή Παπανδρέου στο προσκήνιο με τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα (κόμμα).

Ενδεικτικό είναι πως μόλις (!) το 5% των πολιτών τον καλεί να ιδρύσει δικό του κόμμα ενώ το 8% τον καλεί να στηρίξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ.

Αποκαρδιωτική είναι η επίδοση του πρώην πρωθυπουργού και στους... υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ. Το 58% ζητά οριστική αποχώρηση του Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ και το 27% ζητά να στηρίξει τον κ. Βενιζέλο.

Epikairo: Ήταν θέμα χρόνου να σκάσει μια δημοσκόπηση για τον Παπανδρέου, ειδικά από τη στιγμή που εκείνος διάλεξε να μην νομιμοποιήσει το φιάσκο της "Ελιάς". Η δημοσκόπηση του Πρώτου Θέματος είναι απολύτως φυσιολογική. Τι περίμενε κανείς, να βγάλει κάτι καλό για τον Παπανδρέου; Σίγουρα όχι.

Η δημοσκόπηση όμως κρύβει μια παγίδα: Αν δείτε προσεκτικά την ερώτηση, θα δείτε ότι το 91% των πολιτών δεν επιθυμεί την επιστροφή Παπανδρέου με νέο πολιτικό φορέα. Αυτό έρχεται να δέσει με την ζύμωση που προσπαθεί να περάσει από το βράδυ της Κυριακής, ότι ο Παπανδρέου κάνει νέο κόμμα. Αυτό κατάλαβαν από την παρέμβασή του πριν από τη Συνδιάσκεψη; Ότι ο Παπανδρέου θα κάνει νέο κόμμα; Όταν ο ίδιος μιλάει για αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ μέσα από την Ελιά, σημαίνει ότι ο ίδιος θέλει να κάνει καινούργιο κόμμα;

Είναι προφανές ότι ο Παπανδρέου έθεσε διαχωριστική γραμμή την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ. Επομένως εμάς μας επιτρέπει να ερμηνεύσουμε την δημοσκόπηση ότι το εκλογικό σώμα δεν διάκειται αρνητικά στην όποια επιστροφή Παπανδρέου εντός του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό δεν ρωτά η δημοσκόπηση, θέλοντας να κάψει τον Παπανδρέου με την υποτιθέμενη δημιουργία νέου φορέα, όπου το 5% θα πάει άπατο.

Ωστόσο αυτή η δημοσκόπηση, αλλά και ο πανικός που διαφαίνεται στις γραφίδες του ΔΟΛ, με αποκορύφωμα το χθεσινό άρθρο του Χασαπόπουλου, μας κάνει και αναρωτιόμαστε το εξής: Γιατί εμφανίζουν τα συστημικά Μ.Μ.Ε τον Παπανδρέου σαν απειλή, εφόσον δημοσκοπικά είναι αντιδημοφιλής ακόμα και από τον Βενιζέλο; Γιατί όλες οι πρωτοκλασάτες γραφίδες επιδίδονται σ' έναν πόλεμο λάσπης εναντίον του, αλλά και πολιτικών στελεχών που πρόσκεινται στην άποψή του, όπως η Κοππά, όταν το 58% των στελεχών ζητά από τον Παπανδρέου αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ;

Θα είχε ενδιαφέρον να γίνει μια κοινωνιολογική ανάλυση των εναπομείναντων "υποστηρικτών" του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί δηλαδή δέχονται τους Λοβέρδο-Μόσιαλο, αλλά ζητούν από τον Παπανδρέου να αποχωρήσει; Αστεία πράγματα, αφού είναι γνωστό ότι η ψυχή και η βάση του ΠΑΣΟΚ απέχει επιδεικτικά από τις μεθοδεύσεις του Βαγγέλη.

Καταληκτικά: Όσο περισσότερο συζητιέται η όποια επιστροφή Παπανδρέου, τόσο περισσότερο θα βγαίνουν τα συστημικά Μ.Μ.Ε και θα παρουσιάζουν δημοσκοπήσεις τέτοιου είδους. Όπως δεν εμπιστευόμασταν δημοσκοπήσεις που έδιναν στην "Ελιά" του Μπίστη 15%, άλλο τόσο δεν εμπιστευόμαστε δημοσκοπήσεις που θέλουν να κόψουν την φόρα της άποψης Παπανδρέου.

- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.