Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Μωραΐτης: «Ξεφτίλα να προχωράει η χώρα με τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού»

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Θάνος Μωραΐτης μίλησε στουςΒασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για την απόφασή του να μην ψηφίσει τις ρυθμίσεις για το γάλα.

Για τη συμφωνία με την τρόικα και το θέμα του γάλακτος

«Κάποιος που διαβάζει την ανακοίνωσή μου, δεν νομίζω ότι πιστεύει ότι μπορεί να ψηφίσω τη συγκεκριμένη διάταξη για το γάλα. Από χθες υπάρχει ένα προβοκάρισμα όχι απέναντι σε εμάς, τους βουλευτές, που έχουμε πάρει μια ξεκάθαρη θέση για το θέμα, αλλά γενικά για το γάλα. Και θέλω να πω ότι έχει υποβιβαστεί αρκετά, ότι δεν είναι κάτι σημαντικό και απλώς έχουν διαφοροποιηθεί κάποιοι βουλευτές που δεν θέλουν να ψηφίσουν. Είμαι σε μια γενιά βουλευτών που από το 2009 έχουμε σηκώσει στην πλάτη μας πάρα πολύ σκληρές και δύσκολες αποφάσεις και το κάναμε συνειδητά. Όλα αυτά τα χρόνια έλεγα – και δεν ήμουν μόνος – ότι η χώρα πρέπει μέσα από αυτήν την κρίση να συγκρουστεί με τις παθογένειες που οδήγησαν σ’ αυτήν την κρίση και το μοντέλο που κατέρρευσε, τον κρατικό παρασιτισμό και το πάρτι μεταπρατών. Η χώρα είχε σταματήσει να παράγει και η ιστορία με το γάλα αυτό αποδεικνύει σήμερα: ότι παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού και παρά το γεγονός ότι μια γενιά βουλευτών σήκωσε στην πλάτη της σκληρές και δύσκολες αποφάσεις, κάποιοι θέλουν να παραδώσουν τα οικονομικά κλειδιά της χώρας ξανά σε αεριτζήδες, μεταπράτες και εισαγωγείς. Η χώρα, για να μπορέσει να πάει μπροστά, θα πρέπει να παράξει και για να μπορέσει να παράξει θα πρέπει να στηριχθεί και δυστυχώς αυτό σήμερα δεν γίνεται. Η διάταξη χτυπά τους παραγωγούς γάλακτος και ετοιμάζονται για το μεγάλο πάρτι οι εισαγωγείς. Εδώ που έχουμε φτάσει, κανείς δεν μπορεί να κρύβεται και να λέει τη μισή αλήθεια και γι’ αυτό ξεκαθάρισα τη θέση μου από χθες.

Εγώ θα καταψηφίσω το συγκεκριμένο θέμα. Είμαι ξεκάθαρος και θα είναι και άλλοι βουλευτές. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και πήρα αυτές τις θέσεις για το γάλα. Το 90% της ανακοίνωσης είναι η ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που αποφάσισε πριν από μία εβδομάδα ότι η τελευταία κόκκινη γραμμή του στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι η διάταξη για το γάλα. Κάποιος πρέπει να έρθει λοιπόν και να πείσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι αυτή η διάταξη είναι προς μια θετική κατεύθυνση και ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Ήμουν από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ σε όλες τις φάσεις. Και στην πρώτη συνομιλούσα με τον κ. Χατζηδάκη και στη δεύτερη με τον κ. Σταμάτη και σας λέω ότι ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη υπήρχε τρόικα. Η τρόικα ήρθε μετά, όταν είδαν ότι το ΠΑΣΟΚ αντιστέκεται και είπε «όχι» όχι μόνο στο γάλα, αλλά και σε άλλα brand, όπως είναι το λάδι, το γιαούρτι, η ονομασία πρατηρίων άρτου σε φούρνους και όλα αυτά που εισηγούνταν ως νομοθετική ρύθμιση με προτάσεις του ΟΟΣΑ.

Δεν μπορώ μετά από πέντε χρόνια, όταν έλεγα αυτά στον κόσμο ή το ΠΑΣΟΚ δεσμευόταν σ’ αυτά δημοσίως, σήμερα να γυρίζουμε την πλάτη στις παραγωγικής δυνάμεις της χώρας και να στηρίζουμε αεριτζήδες, μεταπράτες και εισαγωγείς.

Πώς θα ρίξω την κυβέρνηση; Είμαι ξεκάθαρος και είπα ότι δεν θα ψηφίσω τη ρύθμιση του γάλακτος. Η κυβέρνηση δεν παρουσίασε θετικά που έχει η έκθεση του ΟΟΣΑ. Δεν ξέρω αν τελειώνει το πολιτικό κεφάλαιο κάποιων υπουργών, αλλά αυτό είναι αδιανόητο, γιατί η έκθεση έχει και θετικά. Έπρεπε να είναι σημαία μας και να βγούμε να τα υπερασπιστούμε. Ούτε αυτό δεν έκαναν και όταν είδαν ότι δεν μπορούν να το περάσουν, ήρθαν και έκαναν αυτό που επιχείρησαν και στην υπόθεση των πλειστηριασμών και των επαγγελματικών μισθώσεων: μπήκαν μπροστά διάφορες τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού, για να περάσουν όσα δεν μπορούσαν να περάσουν με τη διαπραγμάτευση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, να περάσει με την εισήγηση της τρόικας. Αυτό είναι ξεφτίλα. Δεν μπορεί η χώρα να προχωρήσει με βάση τις εισηγήσεις διαφόρων υπουργών…»

Για το ενδεχόμενο να έρθει το νομοσχέδιο σε ένα άρθρο
«Δεν θέλω να σκεφτώ μετά από όλα όσα έχουν περάσει και την υπεύθυνη στάση των βουλευτών και των δύο κομμάτων, με αφορμή το γάλα κάποιοι να επιχειρήσουν να εκβιάσουν τους βουλευτές. Αν το κάνουν, θα κάνουν ένα μεγάλο, τραγικό λάθος και θα προσβάλλουν την κοινοβουλευτική διαδικασία.»

Για το αν ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο
«Με τον πρόεδρο του κόμματός μου είχα και έχω συνεργασία. Δεν έκανα κάτι ενάντια στο κόμμα μου. Είμαι εισηγητής Ανάπτυξης από πλευράς ΠΑΣΟΚ που χειρίζεται αυτά τα θέματα και δημοσιοποίησα την προσωπική μου θέση, αλλά από αυτά, το 80-90% είναι θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Δεν είπα κάτι εκτός ΠΑΣΟΚ. Τώρα, αν θέλουν κάποιοι το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει άποψη και θέση και να ψηφίσει το γάλα, θα πρέπει να έρθουν και να το υποστηρίξουν στην κοινοβουλευτική ομάδα την ερχόμενη εβδομάδα. Έχω μιλήσει με βουλευτές και δεν έχουν μεν δημοσιοποιήσει τη στάση τους, αλλά δεν νομίζω ότι θα ψηφίσουν τη συγκεκριμένη διάταξη για το γάλα. Σε μια χρονική στιγμή όπως αυτή, δεν πρέπει να δηλητηριάσουμε και άλλο τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Πρέπει επιτέλους να αφήσουμε τους βουλευτές όχι μόνο να εκφράζουν την άποψή τους, αλλά να συμμετέχουν και οι ίδιοι στη διαδικασία του πώς θα περάσουν κάποια ζητήματα. Δεν μπορεί απλά να παρακολουθούν.

Από το Σεπτέμβριο, εγώ ο ίδιος, εκπροσωπώντας το κόμμα μου και μαζί με άλλα στελέχη, συμμετείχα στη διαπραγμάτευση και στη συζήτηση για τις αλλαγές που προτείνει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Δεν υπήρχε πουθενά τρόικα. Ξέρετε πότε εμφανίστηκε; Όταν το ΠΑΣΟΚ στήλωσε τα πόδια και είπε ότι δεν περνάει ούτε το γάλα ούτε το γιαούρτι ούτε το λάδι ούτε οι φούρνοι. Μπορεί να πείσει η κυβέρνηση έναν άνθρωπο στα 10 εκατ. των Ελλήνων ότι αν δεν περάσει η διάταξη για το γάλα δεν θα πάρουμε τη δόση και ότι οι βουλευτές παίζουν κορόνα-γράμματα την ιστορία της χώρας; Μη φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο! Αυτό το ισχυρίζονται κάποια παπαγαλάκια που χθες βγήκαν και μάλιστα μιλάνε και αρνητικά για βουλευτές. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι βουλευτές πρέπει να υπερασπιστούν και με την ψήφο τους κάποια πράγματα, τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, την αξιοπρέπειά τους. Και με αυτήν την αξιοπρέπεια δεν μπορεί να παίζει κανείς…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.