Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ο Τσίπρας τώρα λέει ότι θα ξεπληρώσουμε ολόκληρο το χρέος στους δανειστές

Αλάτι στις εσωκομματικές πληγές, σε ό,τι αφορά τις θέσεις για ευρώ και χρέος, ρίχνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ περίπου δύο μήνες προτού ανοίξουν οι κάλπες. Από την Κομοτηνή ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε πως «εμείς δεν είμαστε μπαταχτσήδες» και «δεν θα αφήσουμε το χρέος» της χώρας, ενώ φωτιές ανάβει στο εσωτερικό του και η φράση του σκιώδους υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη ο οποίος υπογράμμισε πως «θα παραμείνουμε στο ευρώ. Τελεία».

Από το Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού αναφέρθηκε στο «πρώτο και ύψιστο χρέος μας» που είναι «να ανταποκριθούμε στην ανθρωπιστική κρίση, στον πόνο, στη δυστυχία και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού», στη συνέχεια υπογράμμισε εμφατικά ότι «μετά θα ασχοληθούμε με το άλλο χρέος. Δεν θα το αφήσουμε και το άλλο γιατί εμείς δεν είμαστε μπαταχτσήδες».Και για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε κυρίως στο Βερολίνο, στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως «δεν θα είμαστε μπαταχτσήδες όπως κάποιοι άλλοι, που εδώ και 70 χρόνια έχουν ξεχάσει το γερμανικό αναγκαστικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις».
Παράλληλα, φωτιές άναψε και η ευθεία αναφορά του κ. Σταθάκη περί παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ. Και οι δύο αναφορές προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια κυρίως της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επικαλείται την πολιτική απόφαση του Συνεδρίου. Η απόφαση αφενός κάνει λόγο για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αφετέρου δεν έχει καμία «τελεία» σε ό,τι αφορά την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Συγκεκριμένα, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας υπενθυμίζουν ότι σύμφωνα με το ιδρυτικό Συνέδριο του περασμένου Ιουλίου, «πρώτο θέμα είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο». Ενώ στη συνέχεια υπάρχει η διατύπωση, «όπως συμπυκνώνει το σύνθημα "καμιά θυσία για το ευρώ", απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι, υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».
Οπως υποστηρίζει στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, τα περί «μπαταχτσήδων» και οι διαβεβαιώσεις για την παραμονή στο ευρώ «όχι απλώς είναι εκτός συνεδριακής γραμμής, αλλά ουσιαστικά υποθηκεύουν εκ των προτέρων τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με την τρόικα».

Η ΕΥΡΩΛΙΣΤΑ. Εν τω μεταξύ, λόγω των εντατικών προπονήσεων του κ. Τσίπρα και του επιτελείου του για τα ευρωπαϊκά ντιμπέιτ με Σουλτς, Γιούνκερ και Φέρχοφστατ, τα οποία θα γίνουν σε Βρυξέλλες, Αθήνα και Λονδίνο εκτός απρόοπτου, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μετατέθηκε για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου. Σε αυτή θα ανακοινωθούν και τα ονόματα της ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ, για τα οποία η πλευρά της μειοψηφίας έχει ζητήσει να ψηφιστούν το καθένα χωριστά.
Το κρισιμότερο από τα ντιμπέιτ θα διεξαχθεί την Κυριακή προτού ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές και θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της Eurovision σε όλη την Ευρώπη.

«Στην άκρη» οι συνεδριάσεις των οργάνων
Οι απαιτήσεις της ευρωπαϊκής καμπάνιας του κ. Τσίπρα αλλά και η προσπάθεια για ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές πηγαίνουν όλο και πιο πίσω τις συνεδριάσεις οργάνων στις οποίες εκφράζεται συνήθως η εσωκομματική αντιπαράθεση.

http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.