Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ο Καραμανλής γνώριζε τον κίνδυνο χρεοκοπίας από τον Δεκέμβριο του 2008 αλλά ασχολήθηκε περισσότερο με το Βατοπέδι

«ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν σήμερα πως η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε προειδοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από τα τέλη του 2008 για το ενδεχόμενο αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές. Ακόμη αποκαλύπτουν πως η τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ που ήλθε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2010 είχε αποστολή την κατάρτιση προγράμματος στήριξης...

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει μέσω των «ΝΕΩΝ» πως ο Στρος-Καν δεν είχε συστήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στην ελληνική κυβέρνηση κατά τον σχεδιασμό του πρώτου Μνημονίου, ενώ αποκαλύπτεται πως ο επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν ήξερε ήδη από τα τέλη του 2010 ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους ήταν αναπόφευκτο, αλλά καθυστέρησε τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

«Ο Αλογοσκούφης και ο Καραμανλής είχαν προειδοποιηθεί ήδη από το 2008 από τον Αλμούνια για τον κίνδυνο που διέτρεχε η Ελλάδα να αποκοπεί από τις αγορές. Αντί η κυβέρνηση όμως να λάβει εγκαίρως μέτρα για το έλλειμμα ασχολιόταν με το Βατοπέδι». Με τη δήλωση αυτή έμπειρος διπλωμάτης με γνώση του παρασκηνίου των Βρυξελλών παραθέτει στα «ΝΕΑ» τη μαρτυρία του για το κλίμα που επικρατούσε στις σχέσεις Ελλάδας - Βρυξελλών λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που παρακολουθούσε από κοντά τις εξελίξεις της εποχής, ο ισπανός επίτροπος είχε προειδοποιήσει στο Eurogroup της 12ης Δεκεμβρίου 2008 τον Γιώργο Αλογοσκούφη ότι στις 19 Ιανουαρίου, όταν η Κομισιόν θα δημοσιοποιούσε τις αναθεωρημένες προβλέψεις της για την πορεία της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας τα νέα δεν θα ήταν καλά και ότι θα έπρεπε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να ελεγχθεί η δημοσιονομική κατάσταση. Ο Αλογοσκούφης «ανασχηματίσθηκε» στις 7 Ιανουαρίου και δεν πρόλαβε τα κακά μαντάτα, τα οποία τελικώς τα άκουσε ο Γιάννης Παπαθανασίου.

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ. Τόσο ο Αλμούνια όσο και ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Μάρκο Μπούτι ο οποίος μόλις τότε είχε αναλάβει καθήκοντα ανησυχούσαν για το γεγονός ότι τα spreads των ελληνικών τίτλων έναντι των γερμανικών είχαν ανέλθει στο 2,28%, κάτι που θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια στη χώρα.

«Στα τέλη του 2008 όλοι φοβόντουσαν ότι ακόμη και αν η ελληνική οικονομία έμπαινε ξανά σε επιτήρηση αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να πείσει τις αγορές να δανείσουν την Ελλάδα» σημειώνει η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι «στους διαδρόμους των Βρυξελλών ψιθυριζόταν πως αφού τα ευρωπαϊκά κεφάλαια δεν ήταν αρκετά για να στηρίξουν την Ουγγαρία και τη Λετονία, που αμφότερες οδηγήθηκαν στο ΔΝΤ, δεν θα ήταν αρκετά και για την Ελλάδα». Από τότε υπήρχε η «ιδεοληψία» πως η προσφυγή μιας χώρας της ευρωζώνης στο ΔΝΤ θα υπονόμευε την αξιοπιστία της ΟΝΕ συνολικά και θα αναδείκνυε τις εγγενείς αδυναμίες της. [tanea]

Εpikairo: H ανευθυνότητα του Κώστα Καραμανλή είναι αξιομνημόνευτη. Ο ίδιος γνώριζε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας από το 2008 και επέλεξε την τακτική της αλλαγής ΥπΟικ, με τον Παπαθανασίου να κρύβει τα πραγματικά νούμερα της οικονομίας σε Ελλάδα και Ευρώπη και να δηλώνει αυθαίρετα έλλειμμα πολύ μικρότερο του πραγματικού μέχρι την τελική απόδραση της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2009. Ο Καραμανλής παρέμεινε επί 4,5 χρόνια στο απυρόβλητο και ο Παπαθανασίου επιβραβεύτηκε καθώς διορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά στα ΕΛ.ΠΕ!

Mετά από 4 συνεχή έτη προπαγάνδας, ο ΔΟΛ μέσω των Νέων αποφασίζει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που πράγματι αναλογούν. Κρίση ειλικρίνειας ή επιλογή να πάψουν να προστατεύουν τον πρώην πρωθυπουργό για τους δικούς τους Χ λόγους; Μικρή σημασία έχει το κίνητρο, αυτό που μετρά είναι η πραγματική ενημέρωση. Ίσως έφτασε εκείνη η ρημάδα η ώρα να κάνουμε όλοι τη δουλειά μας σωστά και τούτο θα είναι κάτι που θα μας κάνει περισσότερο πατριώτες από το κούνημα της σημαίας.


- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.