Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Ο Βενιζέλος το βράδυ και την επομένη των ευρωεκλογών θα βρίσκεται οπουδήποτε αλλού εκτός από την Τρικούπη;

Από την συνέντευξη που έδωσε ο Βενιζέλος στην Σοφία Παπαϊωάννου στον Alpha και την εκπομπή 360 Μοίρες (ολόκληρη μπορείτε να την διαβάσετε εδώ), μεταξύ των όσων είπε απομονώσαμε δύο αποστροφές του, μια με την απόπειρα δημιουργίας κόμματος μετά την εσωκομματική του ήττα το 2007 και βεβαίως την επίσκεψη που θα κάνει στον Παπούλια μετά τις ευρωεκλογές, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της "Ελιάς" είναι δυσμενές για τον ίδιο:

Παπαϊωάννου: Θα πείτε στον κ. Σαμαρά ότι εγώ αποχωρώ;

Βενιζέλος: Δε θα πω στον κ. Σαμαρά, θα το πω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διότι εδώ πρέπει να ξαναενωθεί το έθνος κι όλοι να έρθουν προ των ευθυνών τους. Εδώ το έθνος είναι διχασμένο σε μια βάση τεχνητή, ξεπερασμένη και επικίνδυνη. Έχουμε βρει την ευκολία τώρα, είμαστε τα θύματα εμείς που κάνουμε τη σκληρή πολιτική με κόστος και οι άλλοι είναι αντιμνημονιακοί, χαλαροί. Γιατί το βάρος της ευθύνης της χώρας το έχει το ΠΑΣΟΚ ιστορικά και δεν το έχει η ΝΔ; Γιατί δεν το έχουμε όλα τα κόμματα που κυβερνήσαμε;

Παπαϊώαννου: Ποιο ήταν ένα λάθος μεγάλο που κάνατε;

Βενιζέλος: Κατ' αρχάς εξαρτάται τι εννοεί κανείς. Θα σας πω το εξής, όταν κλήθηκα να αναλάβω το Υπουργείο Οικονομικών, που μέσα σε ώρες έπρεπε να πάρω μια απόφαση, αν την προσωπική μου «σταδιοδρομία», εντός εισαγωγικών, τη θυσιάζω. Αυτό μπορεί κάποιοι να το θεωρούν λάθος. Μπορεί να θεωρούν λάθος το γεγονός ότι μπήκα σε αυτή την περιπέτεια και ανέλαβα βάρη που δεν μου ανήκαν ως τότε, για λόγους εθνικής ανάγκης. Θα είχε το ΠΑΣΟΚ, ή η παράταξη μια αλώβητη εναλλακτική λύση, θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Θα μπορούσα να προστατεύσω τον εαυτό μου και «να βάλω τα προσόντα μου στον τόκο», όπως λέει ο ποιητής. Αυτό κάποιοι το εκλαμβάνουν ως λάθος, εγώ το θεωρώ επιτέλεση ενός εθνικού και παραταξιακού καθήκοντος.

Παπαϊωάννου: Άρα δεν είναι λάθος αυτό;

Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, για μένα δεν είναι. Άλλοι μου λέγανε «κακώς το 2007 μετά την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ έμεινες στο ΠΑΣΟΚ και δεν έκανες ένα δικό σου κόμμα».

Epikairo: Δύο σύντομα σχόλια: Ως προς την επίσκεψη του Βενιζέλου, ως Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης Σαμαρά στον Παπούλια μπορεί να θεωρηθεί έμμεσα και "αντιποίηση αρχής", ένα νέο Ζάππειο, που θα λάβει χώρα αυτή την φορά στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού. Τι λέει με άλλα λόγια ο Βενιζέλος; Ότι σαν αντι-πρωθυπουργός που είναι, θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του πει τι; Ότι παραιτείται η κυβέρνηση και προκηρύσσονται εκλογές; Ότι δεν παραιτείται η κυβέρνηση, αλλά ζητά από τον ΠτΔ να κινήσει διαδικασίες διορισμού άλλου πρωθυπουργού; Ο Συνταγματολόγος Αντιπρόεδρος έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν έχει καμιά δουλειά να πάει στον ΠτΔ. Ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να ζητήσει την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Αλλά ο Βενιζέλος, που λέει ότι δεν βάζει τα προσόντα του στον τόκο, απειλεί ότι αν το αποτέλεσμα για την "Ελιά" δεν είναι ικανοποιητικό για εκείνον, θα πάει σώνει και ντε στον Παπούλια να του ζητήσει εκλογές, ενώ π.χ. το προηγούμενο βράδυ ο Σαμαράς μπορεί να έχιε βγάλει ένα διάγγελμα ευχαριστήριο π.χ. για την εκλογική επιτυχία της ΝΔ.

Ως προς το ότι τελικά αποφάσισε να μην δημιουργήσει δικό του κόμμα, μετά την εσωκομματική του ήττα το 2007, επιβεβαιώνει εκείνο που είχε ακουστεί στις αρχές του 2008, ότι ο Βενιζέλος καη ομάδα του ετοιμάζονταν να δημιουργήσουν κατοχυρωμένη τάση στο ΠΑΣΟΚ, όπως και Όμιλο Πολιτικού Προβληματισμού, με άλλα λόγια ένα κόμμα μέσα στο κόμμα, το οποίο θα αποσχιζόταν από το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Ο Βενιζέλος, ηθελημένα ή αθέλητα, ομολογεί στην Σοφία Παπαϊωάννου ότι το 2007 δεχόταν εισηγήσεις να φτιάξει ένα κόμμα όμοιο μ' αυτό της Ελιάς, που μεταφράζεται σ' ένα κράμα βενιζελικών-σημιτικών, οι οποίοι ας μην ξεχνάμε ότι το 2007 συνεργάστηκαν στις εσωκομματικές εκλογές εναντίον του Παπανδρέου.

Η "Ελιά" άργησε κάποια χρόνια, αλλά φτιάχτηκε εκτός ΠΑΣΟΚ, και μ' ένα ΠΑΣΟΚ στα τάρταρα. Δεν γνωρίζουμε αν ο Βενιζέλος πάει στον Σαμαρά ή στον Παπούλια για να δηλώσει παραίτηση, πάντως παραδέχεται έστω και έμμεσα ότι η καρέκλα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ το βράδυ των ευρωεκλογών θα είναι κενή, με ότι αυτό συνεπάγεται.

.- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.