Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Την κατάργηση του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές προαναγγέλλει ο Ulysses -

Την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών περιγράφει, σε άρθρο του στα Νέα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Οποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αποδεχόμαστε την πρόκληση της πολιτικής ανασυγκρότησης της παράταξης, σημειώνει. [iefimerida]

Βρισκόμαστε πάντα σε ένα σταυροδρόμι. Κρίσιμο το αποκαλούμε. Αλλά και κρίσιμο είναι.

Για τρία συγκεκριμένα πράγματα θέλω να μιλήσω:

Για τη δημοκρατική παράταξη. Τι είναι, τι μπορεί να αντιπροσωπεύσει.
Για την Ευρώπη, την Ευρώπη που μας προκαλεί και μας δοκιμάζει.
Για την πορεία μας, για αυτό που έχουμε μπροστά μας.

Η δημοκρατική παράταξη συμμετέχει στην αναμέτρηση που βρίσκεται μπροστά μας με την «Ελιά», σε μια ενιαία πολιτική πλατφόρμα θέσεων και δεσμεύσεων. Ο ρόλος της είναι σήμερα κεντρικός για τη σταθερότητα της χώρας.

Με το σχήμα της «Ελιάς», η δημοκρατική παράταξη επιμένει να συνεχίσει να εκφράζει τα θεμελιώδη, όπως: η αναζήτηση της κοινωνικής συνοχής, η άρνηση της κλειστής κοινωνίας και η εξωστρέφεια της χώρας.

Η αξία αυτού του σχήματος, οι ιδέες και η προσδοκία που εκφράζει, είναι πέρα από την αναμέτρηση του Μαΐου και την αριθμητική καταγραφή, όπως θα προκύψει από τις κάλπες. Η δύναμη αυτής της παράταξης θα αποδειχθεί έμπρακτα, τόσο απέναντι στους λαϊκιστές, όσο και απέναντι στους αρνητές της ευθύνης της διακυβέρνησης. Για αυτό και θα αποτελέσει το συνεκτικό στοιχείο της αναγκαίας μεταβολής και ανασυγκρότησης στη φάση που θα ακολουθήσει. Για αυτό και σε κάθε τι που προσπαθεί να κρατήσει τη δημοκρατική παράταξη καθηλωμένη, εντάσσοντάς την σε προσωπικά σχέδια, βρισκόμαστε απέναντι.

Έχοντας μπροστά μας τις Ευρωεκλογές, πρέπει να σταθούμε με ευθύνη στο ακανθώδες ζήτημα της Ευρώπης. Με πολιτική ειλικρίνεια. Όλοι. Τα τελευταία χρόνια η σχέση μας με την Ευρώπη δοκιμάστηκε. Και η μεγάλη αυτή επιλογή, υπήρχαν ώρες που κλονίστηκε στις συνειδήσεις. Η κουραστικά επαναλαμβανόμενη επίκληση της ανάγκης να αλλάξει η Ευρώπη, δεν έχει καμία πολιτική αξία, αν δεν υπάρξει μια μακρά, επίπονη και ειλικρινής συζήτηση – με αυτογνωσία πάντα – για μια αναζωογονημένη σχέση με τον ευρωπαϊκό χώρο. Η σχέση αυτή πρέπει πολιτικά να επαναθεμελιωθεί. Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου. Ούτε το κέντρο της Ευρώπης. Είμαστε μέρος της και μόνο μέσα από τις στάσεις μας και τις επιλογές μας μπορούμε να διεκδικήσουμε την προσοχή και να αποβούμε καθοριστικοί συντελεστές της εξέλιξής της. Αφήνουμε τις διακηρύξεις στους άλλους. Διαλέγουμε την πολιτική της ευθύνης. Έτσι βλέπω την πρόκληση των ευρωεκλογών. Και της μέρας που θα ακολουθήσει.

Στην πορεία, σταθερές επιλογές ορίζουν τα βήματά μας:

Η επίγνωση των συνθηκών. Ο προσανατολισμός στο συγκεκριμένο. Η ειλικρινής αποτύπωση της κατάστασης. Η αληθινή επικοινωνία με τους ανθρώπους. Η συνειδητή άρνηση της παγίδας του λαϊκισμού. Η επίμονη εναντίωση στις πολιτικές της οπισθοδρόμησης.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εύκολο. Πρόκειται για δοκιμασία. Όλοι εμείς – και αναφέρομαι στους νεότερους που στρατεύονται στη δημοκρατική παράταξη σήμερα - , αυτό το δρόμο θα βαδίσουμε. Ενώ σηκώνουμε ένα μεγάλο βάρος από το παρελθόν, διαβάζουμε το παρόν και αποδεχόμαστε την πρόκληση της πολιτικής ανασυγκρότησης που βρίσκεται μπροστά μας. Εύκολο δεν είναι. Και εμείς, αυτό που δεν είναι εύκολο, έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε δυνατό.

Epikairo: Ένα προκαταρκτικό σχόλιο: Ο Ulysses υποτίθεται ότι είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Όπως θα είδατε όμως στο άρθρο του δεν αναφέρει ούτε μια φορά την λέξη ΠΑΣΟΚ, αφού ΠΑΣΟΚ δηλώνει ο Παπανδρέου π.χ.

Κατά δεύτερον ο Ulysses αποκαλύπτει έμμεσα τον από κοινού σχεδιασμό Σαμαρά-Βενιζέλου την επομένη των ευρωεκλογών. Ο μεν Σαμαράς θα μετεξελίξει την ΝΔ σε Νέα Ελλάδα". Ο δε Βενιζέλος, μέσω του his master voice Κωνσταντινόπουλο θέλει να φτιάξει την "Ελιά", ανεξάρτητα απ' ότι φαίνεται της εκλογικής της επίδοσης. Σε απλά ελληνικά ο Κωνσταντινόπουλος προαναγγέλλει σώνει και ντε κατάργηση του ΠΑΣΟΚ και δημιουργία της "Ελιάς", ακόμα κι όταν αυτή μαυριστεί στις ευρωεκλογές.

Αλήθεια ποιος έχει δώσει την συγκατάθεσή του σ' αυτό; Διαβουλεύτηκε η βάση του ΠΑΣΟΚ για τον εάν θέλει να γίνει συνιστώσα της "Ελιάς"; Συνήλθαν τα ακρωτηριασμένα κομματικά όργανα, συγκλίθηκε Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που να αποφασίσει την αυτοδιάλυσή του. Στο Συνέδριο του Μαρτίου του 2013 απλά δόθηκε η εξουσιοδότηση ευρύτερων συνεργασιών, όχι όμως η αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και η απορρόφησή του από την "Ελιά".

Στο όνομα τίνος λοιπόν μιλάει ο Ulysses; Των πολιτικών εργοδοτών του, τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, ερήμην της εναπομείνασας βάσης του ΠΑΣΟΚ. Προτείνουμε, για να μην υπάρχει διαφωνία ως προς την εκλογική στρατηγική των δύο εταίρων (γιατί για κόμματα ούτε λόγος), να βγουν φόρα παρτίδα και να αποκαλύψουν τις πραγματικές του προθέσεις.

Να φτιάξουν από κοινού τη "Νέα Ελλ(ι)άδα"..

- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.