Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ο ανασχηματισμός τελικά εξυπηρετεί και μια άλλη επιδίωξη !

του Xάρη Tσιοκα

Οι κυβερνητική ενασχόληση και αυτή τη περίοδο δείχνει πλέον πως ο ανασχηματισμός δεν αφορά την αλλαγή των πολιτικών όπως ζήτησε το εκλογικο σώμα ,αλλά την συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης κατεύθυνσης. Απόδειξη ότι οι αντιπαραθέσεις των υπουργών της κυβέρνησης αφορούν θέματα διαχείρισης της ίδιας πολιτικής!

Διευθυντήριο και κυβέρνηση επιμένουν στη συνέχιση των "αναδιανομών" που βαφτίζουν «μεταρρυθμίσεις» ,σε βάρος των παραγωγικών δυνάμεων και των πολιτών!,

Συνεχίζουν στην ολοκλήρωση ενός οικονομικού μοντέλου που επιδιώκει μεταξύ των άλλων η ανταγωνιστικότητα να προκύπτει μέσω της εξαθλίωσης του κόστους εργασίας , την επιβολή ανεξέλεγκτων κανόνων κτλ.

Η πολιτική ταυτότητα του ανασχηματισμού εχει σκληρά μονοσήμαντο προσανατολισμό που αφόρα μόνο το δημοσιονομικό έλεγχο ! Πρόκειται για επιλογή που προωθεί διαχρονικά ένα σύστημα οικονομικής εξουσίας με αντίστοιχους πολιτικούς εκφραστές , προκειμένου χωρίς παραγωγή, χωρίς θέσεις εργασίας και χωρίς ανάπτυξη να μεγεθύνονται οφέλη!

Ο ανασχηματισμός τελικά εξυπηρετεί και μια άλλη επιδίωξη ! Υπακούει και στη σκοπιμότητα οτι η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε!

Τα κεντρικό ζητουμενο ,για τη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση γίνεται να ξεπεραστεί έρημην της λαϊκής εντολής ο σκόπελος της Προεδρικής εκλογής και η διαπραγμάτευση για το χρέος να γίνει με "κρυφές τις δεσμεύσεις ενός νέου Μνημονίου"-χωρις εκλογές!. Ζητούμενα ,που εφ όσον στοιχειωδώς γινόταν σεβαστοί οι δημοκρατικοί κανόνες δεν μπορούν να βρουν αντίκρισμα εφαρμογής.

--Οι απόπειρες πολιτικών και οικονομικών κέντρων για ”νέα Ιουλιανά”, με περιεργες "μετακινήσεις" κοινοβουλευτικών πρόσωπων, στην υπόθεση της Προεδρικής εκλογής ,πέραν του οτι προαπαιτούν την θέληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να επισπεύσουν σενάρια τεχνικών πλειοψηφιών, είναι προφανές οτι θα σκοντάψουν στη λαϊκή οργή της κατακραυγής και της υπεράσπισης της δημοκρατίας ... --Η επιμήκυνση του χρέους δύσκολα θα μπορούσε να κρύψει την πρόθεση των σημερινών πολιτικών συσχετισμών να αποδεχτούν την συνέχιση μιας "νέας συμφωνίας", που θα ολοκληρώνει το εγχείρημα μετατροπής του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας σε μακροχρόνια αποικία χρέους!.

Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης ! Μια εξέλιξη "προωρης" αποδοχης του νέου μνημονίου μπορει να αποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις στο νέο προϋπολογισμό και να καταστήσει ανέφικτη μια τεχνιτη πλειοψηφία 180 βουλευτών !

Αυτή η πολιτική "εικόνα" αποκαλύπτει οτι η κυβερνητική πλειοψηφία γίνεται επισφαλής , αφού πλέον θα κρέμεται σε τέσσερις κυβερνητικούς βουλευτές ,που θα αναγκαστούν προκειμένου να στηριξουν την ιδία πολιτική να ψηφίσουν και νέο Μνημόνιο και έναν ανάλογο Προϋπολογισμό ;

.Ακριβώς γι αυτούς τους λόγους πολλοί πιστεύουν οτι οι εκλογές το φθινόπωρο εμφανίζονται πολύ πιθανές !

Κάτω απ αυτές τις συνθήκες γίνεται προφανές οτι η κοινωνική πίεση για μια άλλη, βιώσιμη, ρεαλιστική αλλά προοδευτικής πορεία θα εντείνεται και οι πολιτικές δυνάμεις θα αξιολογούνται για τη σαφήνεια των επιλογών τους! Δηλαδή για ποιες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες θα επιδιωχθούν προγραμματικές , κυβερνητικές συγκλήσεις! Οι σχηματισμοί του κέντρου και της αριστεράς για να υπάρξουν , καλούνται με αλλαγές να ξεπεράσουν την κρίση προσανατολισμού και ταυτότητας!

Η εικόνα όσων επικαλούνται την "Κεντροαριστερά". παρά την μεγάλη προσπάθεια πολλών κέντρων να εμφανίσουν ότι το σχήμα ”Ελιά ” ήταν περίπου …νικητής (!) των ευρωεκλογών, δεν βρήκε στηρίγματα κοινωνικής και πολίτικης αποδοχής!

Τα προφανή συμπεράσματα για την συρρίκνωση της εκλογικής βάσης σηματοδότησαν την δρομολόγηση ζυμώσεων και συγκλίσεων που ως κεντρικό τους θέμα έχουν την διαμόρφωση όρων επανίδρυσης του σοσιαλιστικού κινήματος προκειμένου να ανταποκριθεί στις κοινωνικοπολιτικές διεργασίες μιας άλλης βιώσιμης προοδευτικής πορείας!

Τα γεγονότα δείχνουν οτι πρόκειται για ένα υπαρκτό κοινωνικο αίτημα αφού σημαντικά μεγάλα τμήματα της κοινωνικής βάσης της προοδευτικής παράταξης και στελεχών της έχουν για τρίτη φορά τοποθετηθεί θετικά σ αυτή την προοπτική!

Είναι υπαρκτή πλέον η κοινωνική και πολιτική αντίθεση ανάμεσα στο δρόμο της νεοφιλελεύθερης συνέχισης και της εναλλακτικής προοδευτικής προοπτικής!

Επομενως το πολιτικό πρόβλημα δεν είναι η διαχείριση του πολιτικού χρόνου και των εντυπώσεων όπως επιδιώκει η κυβέρνηση , αλλά η ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων απο τον προοδευτικό χώρο για να δρομολογηθούν εξελίξεις με προοδευτικό περιεχόμενο και σχέδιο ανάταξης της χώρας και ανόρθωσης της κοινωνίας!

*o X Tσιοκας είναι εκπαιδευτικος,π βουλευτης,πρωτος σε ψηφους στις εθν εκλογες στο Ν Θες/νικης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.