Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Επανέρχεται το Συμπόσιο της Σύμης – Στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Παπανδρέου

Το Συμπόσιο της Σύμης επανεκκινεί τη λειτουργία του, η οποία είχε διακοπεί το 2011. Διοργανώνεται και φέτος από το «Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου (ΙΑΠ), πιστό στην ημερομηνία διεξαγωγής του στα μέσα Ιουλίου.
Το Συμπόσιο της Σύμης επανέρχεται, λοιπόν από φέτος και θα διεξαχθεί στις Σπέτσες περί τα μέσα Ιουλίου, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί, ακόμα, η ακριβής ημερομηνία. Ως πιθανότερη, πάντως, θεωρείται η εβδομάδα που αρχίζει τη Δευτέρα 14 Ιουλίου.

Στο Συμπόσιο της Σύμης μετείχαν πολλές, επιφανείς, διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, η υποψήφια Πρόεδρος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, οι οικονομολόγοι Τζόζεφ Στιγκλιτς, Ρίταρντ Πάρκερ, Τζέημς Γκαλμπραίηθ και πολλοί άλλοι.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι το Συμπόσιο επανέρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι συζητήσεις περί επικείμενων πολιτικών εξελίξεων στο άμεσο μέλλον, μέχρι, δηλαδή, το φθινόπωρο.

Σοσιαλιστική Διεθνής


Ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, αυτές τις ημέρες βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου συνεδρίασε το Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια μετείχε στη συνάντηση του Δικτύου πρώην υπουργών Εξωτερικών.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη ο κ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στην Πόλη του Μεξικού, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με δύο βασικά θέματα: την οικονομία και τη μετανάστευση.

Το θέμα της μετανάστευσης είναι έντονο στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ειδικότερα του Μεξικού, καθώς στις ΗΠΑ συζητείται το ενδεχόμενο περιορισμού της εισόδου μεταναστών, αλλά είναι έντονο και στην Ευρώπη και ειδικότερα στον ευρωπαϊκό νότο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ενότητα οικονομία, θα συζητηθούν θέματα όπως η αύξηση της ανισότητας μεταξύ των χωρών, αλλά και μεταξύ των πολιτών στην ίδια χώρα και οι επιπτώσεις από την αύξηση της ανισότητας, η έλλειψη λογοδοσίας και ο περιορισμός των κανόνων δημοκρατικής λειτουργίας.

Διαπιστώνεται επίσης ότι το Τραπεζικό σύστημα δεν έχει σταθεροποιηθεί, παρά τη στήριξή τους και δεν έχει βοηθήσει στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη των οικονομιών.

Στο ίδιο διάστημα παρατηρείται αναστολή στην εφαρμογή όλων των προγραμμάτων που αφορούσαν στην διαπίστωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπισή τους.

Το μεγαλύτερο, ίσως, θέμα, είναι η απουσία θεσμών ελέγχου, σε παγκόσμιο επίπεδο, όλων των δράσεων που αναπτύσσονται και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στους πολίτες, άμεσες, μέσω των οικονομικών επιλογών, αλλά και έμμεσες, μέσω της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ:agenda-news.gr

http://7imeres.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.