Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΠΑΣΟΚ και Κεντροαριστερά: Ούτε διάλυση, ούτε απομόνωση Το ΠΑΣΟΚ είναι απαραίτητο να έχει διακριτή και σαφή πολιτική ταυτότητα.

Θόδωρος Τσίκας

Κύριο μέλημα της επόμενης περιόδου πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός τρίτου πόλου, μιας συμπαράταξης δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, του φιλελεύθερου Κέντρου, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστεί ο δεξιός συντηρητισμός της Ν.Δ. και ο αριστερός λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να αποκατασταθεί η ισορροπία του πολιτικού συστήματος, του οποίου οι «ενδιάμεσες» δυνάμεις είναι σήμερα διάσπαρτες.

Η συνεργασία αυτή πρέπει να αποτελείται από δυνάμεις, που διατηρούν την πολιτική αυτονομία και την οργανωτική αυτοτέλεια τους. Δεν μπορεί να ζητείται από κανένα σχήμα να διαλυθεί ή να προσχωρήσει κάπου ή να συγχωνευθεί με άλλους. Ούτε μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση για κάποιον, να αρνηθεί την Ιστορία του, το παρελθόν του ή τις θέσεις του.

Η συμφωνία μεταξύ των δυνάμεων αυτών θα είναι προγραμματική. Δεν μπορεί να αφορά το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Για το πώς θα προχωρήσει η μετά-Μνημόνιο Ελλάδα: με ποιο σχέδιο, με ποιες προτάσεις, με ποιες συμμαχίες θα προχωρήσουμε στις μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές, ρήξεις και μεταρρυθμίσεις;

Το ΠΑΣΟΚ, παρά την εκλογική μείωσή του, παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου. Επιθυμεί ισότιμους συνομιλητές με σεβασμό στην αυτονομία τους. Χωρίς ηγεμονισμούς, αλλά ζητώντας σεβασμό από τους άλλους. Πρέπει να διαφυλάξει την αυτονομία του, να συμμετάσχει και να εκπροσωπηθεί με θεσμικό και συντεταγμένο τρόπο στις σχετικές διαδικασίες.

Οφείλουμε να είμαστε ανοιχτοί προς όλες τις «ψυχές», τις αποχρώσεις, τις απόψεις και τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς καχυποψίες, χωρίς δυσπιστία, χωρίς αποκλεισμούς. Η στάση του ΠΑΣΟΚ, σε αυτήν την διεργασία, πρέπει να είναι: ούτε διάχυση, ούτε απομόνωση! Ούτε διάλυση, ούτε περιχαράκωση.

Μέσα και έξω από την κυβέρνηση, είναι απαραίτητο το ΠΑΣΟΚ να έχει διακριτή και σαφή πολιτική ταυτότητα,
καθαρό προγραμματικό λόγο και αιχμηρές προτάσεις. Πρέπει η προσπάθεια αυτή να είναι συστηματική, σοβαρή, σταθερή και σε βάθος χρόνου. Είναι προϋπόθεση για την ανάκτηση της πολιτικής επιρροής του.

* Ο Θόδωρος Τσίκας είναι Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.