Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ΕΝΩΤΙΚΗ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 3Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Αύριο εγκαινιάζεται, στο Ζάππειο, στις 7.30 το απόγευμα, η έκθεση «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», την οποία διοργανώνει το «Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου», με την ευκαιρία της επετείου των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στην εκδήλωση απαίτησε να απευθύνει χαιρετισμό ο Βαγγέλης Βενιζέλος, κάτι το οποίο αποδέχθηκε το ΙΑΠ προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι αποκλείεται από την εκδήλωση ο σημερινός Πρόεδρος του Κινήματος. Με τον τρόπο αυτό δεν υπήρξαν παρατράγουδα στο κορυφαίο επίπεδο.

Η αποφυγή περαιτέρω «παρεξηγήσεων» στην κορυφή, πάντως, δεν αποκλείει, αυτόματα, τη δημιουργία του σε επίπεδο απλών ανθρώπων. Όσοι παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούν μια προϊούσα αντιπαράθεση μεταξύ «παπανδρεϊκών» και «βενιζελικών», με τους πρώτους να κατηγορούν ανοιχτά τον Βαγγέλη Βενιζέλο ότι εκείνος έριξε τον Γιώργο Παπανδρέου και να πνέουν μένεα εναντίον του.

Όλοι αυτοί αναμένεται να βρεθούν αύριο στο Ζάππειο και κανένας δεν γνωρίζει ποια θα είναι η συμπεριφορά τους, δεδομένου ότι δεν καθοδηγούνται από κανέναν, συντονίζονται μόνοι τους ως παρέες και είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο να ελεγχθούν. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, θα ήθελαν να αποδοκιμάσουν τον κ. Βενιζέλο, αλλά είναι άγνωστο αν τελικά θα το επιχειρήσουν.

Μια τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων δεν θα είναι ευχάριστη για κανέναν και περισσότερο για τους διοργανωτές, οι οποίοι, ωστόσο, βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να έχουν περιφρούρηση του χώρου.

Παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία σήμερα είναι «άστεγα» ή δεν μετέχουν στις κομματικές διαδικασίες, διατύπωναν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μην κυλήσουν όλα ομαλά στην αυριανή εκδήλωση. Το επεισόδιο με τον Ρέλλο, στο πεζοδρόμιο της Χαρ. Τρικούπη, τον Σεπτέμβριο του 2007, είναι ακόμα νωπό στις μνήμες των περισσότερων μελών και φίλων του Κινήματος.

Έτσι και με δεδομένο ότι το κλίμα μεταξύ των «αδέσποτων παπανδρεϊκών» είναι κακό για τον Β. Βενιζέλο, τα στελέχη αυτά δεν μπορούσαν να αποκλείσουν κανένα ενδεχόμενο. Επισήμαιναν, πάντως, ότι το θέμα αυτό, του ενδεχόμενου να υπάρξουν αποδοκιμασίες κατά του κ. Βενιζέλου, τέθηκε από τη στιγμή που ο ίδιος απαίτηση την παρουσία του, απευθύνοντας και χαιρετισμό.

Ορισμένοι καχύποπτοι, μάλιστα, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι επιτελείς του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και ο ίδιος, γνωρίζοντας το κλίμα εναντίον του, μεταξύ των «αδέσποτων παπανδρεϊκών», απαιτώντας να μιλήσει στην εκδήλωση, ουσιαστικά θέλησε να προκαλέσει τις αποδοκιμασίες ή και τον προπηλακισμό του, θεωρώντας ότι έτσι θα βγει κερδισμένος ο ίδιος, ενώ ο κ. Παπανδρέου χαμένος, καθώς τα μέσα ενημέρωσης είναι φιλικά διακείμενα στον ίδιο και εχθρικά στον κ. Παπανδρέου, τον οποίο εξακολουθεί να θεωρεί ως τον μεγάλο αντίπαλό του. Και η πρόκληση κάποιων επεισοδίων σε χώρο όπου ο πρώην πρωθυπουργός θεωρείται οικοδεσπότης, ίσως εκτιμά ότι θα τον βοηθήσει να καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στον αντίπαλό του.

Πάντως το κλίμα αντιπαράθεσης καλλιεργούν και ορισμένα «βενιζελικά στελέχη», όπως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, υποστήριξε ότι υπηρετούν την ενότητα του ΠΑΣΟΚ όσοι θα πάνε στην εκδήλωση της Τετάρτης, με μοναδικό ομιλητή τον Βαγγέλη Βενιζέλο, αλλά όχι εκείνοι που θα πάνε στην αυριανή εκδήλωση, παρότι γνώριζε ότι θα απευθύνει χαιρετισμό ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα είναι στην αυριανή εκδήλωση, αλλά μόνο σε εκείνη της Τετάρτης.

Οι νηφάλιες φωνές, πάντως, συνιστούν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δοθούν αφορμές για να επιδιωχθούν στόχοι που βρίσκονται εντελώς έξω από τους στόχους της εκδήλωσης και το πνεύμα της επετείου της ίδρυσης του μεγαλύτερου και σημαντικότερου κόμματος στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.

http://agenda-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.