Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Οι δεσμοί που δε λύνονται, κόβονται

Επισήμανα, προ ημερών, ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, συμφωνούν στη συνέχιση της παρουσίας της τρόικας στα ελληνικά πράγματα -«αναδιαπραγμάτευση» την έχουν βαφτίσει- ενώ η παρουσία αυτή πρέπει και μπορεί να τελειώσει. Άλλες κομματικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας είναι η αποχώρηση από το ΕΥΡΩ, ακόμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, τέλος, διάφορα σχήματα διεκδικούν τη ψήφο που δε θέλουμε να δώσουμε σε κανένα από τους προηγούμενους, χωρίς να μας λένε όμως τι θα κάνανε τη ψήφο αυτή, αν τους την εμπιστευόμαστε. Όπως φάνηκε καθαρά στις πρόσφατες εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού (με όποιο τρόπο και να εκφράστηκε) δε συμφωνεί με τίποτα από αυτά και, γι αυτό ακριβώς, οι περισσότεροι αισθανθήκαμε «κοψοχέρηδες».

Στη πραγματικότητα, αυτό που ζητάμε και κανείς δεν προσφέρει είναι μια εξασφάλιση ότι οι μεγάλες προσπάθειες και θυσίες των τελευταίων χρόνων δε θα πάνε χαμένες, σε συνδυασμό με ένα δικό μας σχέδιο ώστε να ζήσουμε καλύτερα. Ποιο κόμμα άραγε θα μπορούσε να καταφέρει κάτι τέτοιο; Μέχρι πριν λίγα χρόνια, μια συνηθισμένη απάντηση θα ήταν: «Μα φυσικά το ΠΑΣΟΚ!» Μόνο που η λύση αυτή, δυστυχώς, δεν υπάρχει πια. Ο λόγος δεν είναι μόνον (ούτε καν κυρίως) η χρέωση του ΠΑΣΟΚ με το «πολιτικό κόστος» των μνημονίων, που περιόρισε την απήχησή του στο λαό. Λόγος είναι η σύμπραξή του στη κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά, παρά τη καθαρή λαϊκή εντολή των εκλογών του 2012 να πάει στην αντιπολίτευση. Λόγος είναι ακόμα η μη συμμετοχή του στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, που μεθοδεύτηκε με τη διάχυσή του στο εικονικό σχήμα «ΕΛΙΑ». Λόγος είναι, τέλος, η αυτοκατάργησή του με το χοντροκομμένο τέχνασμα της διοργάνωσης Συνεδρίου άλλου, ανύπαρκτου κόμματος. Ας μη ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα πλήγματα που αφάνισαν το Κίνημα κατάφερε ο σημερινός του Πρόεδρος, ο κύριος Βαγγέλης Βενιζέλος, επιμένοντας, ακόμα και σήμερα, ότι έτσι πρέπει!

Έ, αυτός ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί για λόγους εθνικού και δημοσίου συμφέροντος. Για να μη πάνε χαμένες οι προσπάθειες και θυσίες, για να αποκτήσουμε, επί τέλους, το δικό μας σχέδιο για το μέλλον και για να μην αισθανθούμε ξανά «κοψοχέρηδες» είναι ανάγκη δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ και όμορους χώρους στις επόμενες εθνικές εκλογές να δώσουμε μια θετική επιλογή. Με βάση την, ιστορικά θετική, εισφορά της μεγάλης παράταξης στα δημόσια πράγματα, με επίγνωση των λαθών που έγιναν ώστε να μην επαναληφθούν και, κυρίως, με νέους συμπατριώτες αποφασισμένους να πάρουν την υπόθεση αυτή στα χέρια τους… γίνεται!

Παντελής Οικονόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.