Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Το 92% των πολιτών επιθυμεί την παραμονή Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ

Αρνητικό είναι το κλίμα στις δημοσκοπήσεις για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί το τελευταίο διάστημα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να ιδρύσει μία νέα πολιτική κίνηση, αντιδρώντας έτσι στην πρόθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου να σβήσει το όνομα ΠΑΣΟΚ από το κόμμα και να το ονομάσει δημοκρατική παράταξη. [iefimerida]

Ωστόσο τα ποσοστά που του δίνει τα τελευταία δημοσκόπηση της ALCO είναι μάλλον απογοητευτικά. Στο ερώτημα αναφορικά με την πρόθεση υποστήριξης σε ένα νέο κόμμα υπό τον πρώην πρωθυπουργό, οι πολίτες με το συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 92% απαντούν «όχι», ενώ μόλις το 5% απαντά θετικά.

Δεν θα τολμήσει την ίδρυση κόμματος

Αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida αναφέρουν ότι, παρά τις πιέσεις που δέχεται ο πρώην πρωθυπουργός από φίλους και δικά του στελέχη, δεν θα τολμήσει τελικά να κάνει το μεγάλο βήμα. Και αυτό γιατί τόσο τα γκάλοπ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όσο και οι μυστικές μετρήσεις που έχει κάνει ο ίδιος για λογαριασμό του, προκειμένου να διερευνήσεις τις προθέσεις του εκλογικού σώματος για τυχόν επάνοδό του στην πολιτική ζωή, είναι λίαν απογοητευτικά.

Όλα δείχνουν ότι οι Έλληνες πολίτες δεν ξεχνούν τη διετία Παπανδρέου, τον τρόπο με τον οποίο έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη και έβαλε την Ελλάδα σε μνημόνιο, αλλά και τις σκληρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις μετά το Μάιο του 2010.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι βουλευτές που πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου (Σαχινίδης, Μωραΐτης) αλλά και πρώην βουλευτές όπως ο Γιώργος Πεταλωτής, το έχουν πάρει απόφαση ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα αυτονομηθεί πολιτικά και ξεκίνησαν από τώρα προεκλογική εκστρατεία για τη Δημοκρατική Παράταξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος στο νομό Αχαΐας, εφόσον οι σχέσεις του δεν διαταραχθούν περαιτέρω με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος δεν κρύβει στους συνομιλητές του ότι «Αν ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλάβει τις άθλιες επιθέσεις εναντίον μου θα τον διαγράψω». Epikairo: Το χρονικό μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας: Ήταν σίγουρο ότι, μετά τα όσα έγιναν το τριήμερο 1-3 Σεπτεμβρίου, θα έβγαινε μια δημοσκόπηση-"ράπισμα" εις βάρος του Παπανδρέου, η οποία θα τον "έβαζε στη θέση του". Προσπερνώντας το ύφος της δημοσίευσης του iefimerida, που για κάποιο λόγο θέλει να παρουσιάσει τον Παπανδρέου ως ταπεινωμένο και χαμένο σε κάτι, ας βάλουμε τα πράγματα σε μια λογική σειρά:

1ον) Σε ακόμα μια δημοσκόπηση "μετράται" το εάν ο Παπανδρέου θα κάνει νέο κόμμα. Είναι απίθανο που ο Βενιζέλος διαλύει το ΠΑΣΟΚ για να φτιάξει την Δημοκρατική Παράταξη των προθύμων, αλλά ο Παπανδρέου μετράται ότι θα κάνει νέο κόμμα, όταν ο ίδιος δεν έχει αφήσει επουδενί να εννοηθεί κάτι τέτοιο. Ο Παπανδρέου μιλά μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά φαίνεται ότι αυτό ενοχλεί. 2ον) Η απάντηση στο ερώτημα αναφορικά με το εάν θα στήριζαν ένα "νέο κόμμα" Παπανδρέου μπορεί να ερμηνευθεί ως εξής: Αυτό το 92% γιατί να μην είναι ένα μεγάλο μέρος της βάσης του ΠΑΣΟΚ, όπως εκείνη παρουσιάστηκε την 1η του Σεπτέμβρη, το οποίο θέλει τον Παπανδρέου εντός του ΠΑΣΟΚ; Και γιατί δεν

τολμούν να κάνουν ένα απλό ερώτημα: "Το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου θα το ψηφίζατε;" Παρά μόνο αναλώνονται σε περιφερειακά ερωτήματα, γιατί και μπορεί να φοβούνται να θέσουν το καίριο και απλό.

3ον) Ακόμα και έτσι, ένα 5% των ελλήνων πολιτών θα ψήφιζαν ένα κόμμα υπό τον Παπανδρέου, προσοχή, ένα νέο κόμμα, όχι το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί κάποιος μεγαλοσχήμων να μας πει πόσο παίρνει η "Ελιά" του Βενιζέλου; Πόσο του δίνει η τελευταία δημοσκόπηση; Μήπως λίγο πάνω από το 4%, και προσέξτε με όλους μέσα (Λοβέρδο-Μπίστηδες κλπ) και όχι μόνο με το όνομα Παπανδρέου. Αυτό τι σημαίνει; Ότι το 5% θα ψήφιζε Παπανδρέου σε ότι κι αν έκανε. Τι θα γινόταν αν ο Παπανδρέου ήταν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Λογικά δεν θα έπαιρνε κι ένα κομμάτι της "Ελιάς" του Βενιζέλου; Σ' αυτή την περίπτωση μπορεί να μιλάμε όχι για 5%, αλλά ίσως και 7% με τον Παπανδρέου, εκείνον που τον μισούν όλοι και θέλουν να τον καταδικάσουν σε πολιτικό θάνατο. Έχουμε ξαναπεί ότι αυτές οι δημοσκοπήσεις στόχο έχουν να κάμψουν το φρόνιμα και τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύουν απλοί υποστηρικτές της ατζέντας Παπανδρέου, να μεταδώσουν μια ανασφάλεια και φοβία ότι αυτό που υποστηρίζουν είναι αντιδημοφιλές και "απόβλητο". Ωστόσο τα νούμερα, έστω και από εχθρικά ΜΜΕ, άλλα δείχνουν. Και στην τελική, αυτό το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στα χέρια του Βαγγέλη και της ομάδας του, απολαμβάνει μεγαλύτερης δημοφιλίας από τον "επάρατο" Παπανδρέου; Βλέπουμε τα ποσοστά της "Ελιάς" να θριαμβεύουν και ο Παπανδρέου είναι το πρόβλημα; Ας μην ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε. Οι εικόνες από την 1η Σεπτέμβρη και από την προσέλευση του κόσμου που ήρθε να ακούσει τον "αντιδημοφιλή", θα στοιχειώνουν για πολύ ακόμα τα συστημικά δημοσιογραφικά στέκια. Άντε, καλώς να ορίσει και η δημοσκόπηση του Πρετεντέρη τον Οκτώβρη..




- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.