Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Όταν η ιστορία αντιμετωπίζεται σαν γκόμενα..#Τατσόπουλος

Αποστροφή από τη σημερινή συνέντευξη του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου στο Vima FM και τους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο: "Το κωλοκόμμα που λεγόταν και συνεχίζει να λέγεται ΠΑΣΟΚ έχει διαβρώσει τόσο πολύ, με αυτόν τον ποπουλισμό του ότι «όλοι θα διοριστούμε, με κάθε μέσο και τρόπο και κάθε πλαστογραφία», όλες τις πολιτικές συμπεριφορές όλων των κομμάτων: από τη Ν.Δ. έως τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνεχίζει ο Τατσόπουλος: Δυστυχώς... 20 χρόνια ήταν το ΠΑΣΟΚ, αν δεν είναι υπεύθυνο αυτό, ποιος είναι; Το ΠΑΣΟΚ το καλλιέργησε αυτό. Ήταν μια νοοτροπία που ξεκίνησε από το ΤΤ, με μια ισοπέδωση. Όλα μαζί μπήκαν, πρόβατα και ερίφια μαζί, κατέκλυσαν τους δημόσιους μηχανισμούς και είχαμε το πιο φαύλο κομματικό κράτος. Δεν δαιμονοποιώ το ΠΑΣΟΚ, αλλά επί ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η διαφθορά. Και το κλειδί σε όλη την κουβέντα που κάνουμε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα, απ' ό,τι φαίνεται, δεν φέρνει διαφορετικό ήθος. Απλώς υιοθετεί το ήθος των προγενεστέρων". (ολόκληρη την συνέντευξή του μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

Epikairo: Τον περασμένο Ιούλιο, ο Πάσχος Μανδραβέλης, με αφορμή την συμπλήρωση 40 ετών από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, γράφει σ' ένα σημείο του άρθρου του: "Μελανό κεφάλαιο της μεταπολίτευσης": "Είναι δε περίεργο ότι σε μια χώρα που είχε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων για την πρόσληψη στο Δημόσιο διαβάλλεται το ΠΑΣΟΚ ως πατέρας του κομματικού κράτους. Στην πραγματικότητα, ο Ανδρέας Παπανδρέου παρέλαβε ένα εν πολλοίς κομματικό κράτος (δεν πρόλαβαν να κάνουν πολλά στην περίοδο 1974-1981 οι κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή) και το έκανε δικομματικό ή καλύτερα διακομματικό. Φυσικά η πρόσληψη Πρασίνων ως αντιστάθμισμα στην κυριαρχία των Βένετων δεν απαντούσε στις ανάγκες του σύγχρονου Δημοσίου, αλλά σάμπως απαντούσε η διάρθρωση του Δημοσίου με τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων μετά τον Εμφύλιο; Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι η πολιτική διαχείριση του μετεμφυλιακού κράτους άφησε ως κληρονομιά συγκεντρωτικούς θεσμούς, οι οποίοι ακόμη και σήμερα είναι η μεγάλη αναπηρία του ελληνικού κράτους".

Ο Τατσόπουλος μιλά πάντα λες και είναι σ' ένα τραπέζι όπου υποχρεούται να εντυπωσιάσει, να πει την προκλητική ατάκα, να προβάλλει την αστική του αθυροστομία, ως δείγμα υψηλής διανόησης. Αλλά η ιστορία δεν είναι γκόμενα, ούτε πρέπει να την παραμυθιάσεις για να την ρίξεις στο κρεβάτι με ελαφρολαϊκές αναλύσεις και χαρακτηρισμούς τύπου "κωλοκόμμα". Δεν θα κάνουμε μαθήματα ΠΑΣΟΚικού πατριωτισμού, ούτε θα πούμε τι πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ και ποιους εκφράζει. Αλλά για να μην αισθάνεται ένοχο, ή εξαπατημένο ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που το στήριξε ανά περιόδους, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι μια για πάντα:

Τι παράδεισο είχαμε πριν το 1981, όπου αυτό το κωλοκόμμα μας εξόρισε από τότε μέχρι σήμερα; Μήπως είχαμε κοινωνική δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες, αξιοκρατία στο δημόσιο, υπέρμετρη ελευθερία και ευημερία; Τι είχαμε τελοσπάντων και αυτό το ρημάδι το ΠΑΣΟΚ χάλασε με την πολιτική του ηγεμονία; Μήπως η καραμανλική ΝΔ έκανε ΑΣΕΠ και ο Ανδρέας το κατήργησε; Μήπως η Δεξιά αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση και το ΠΑΣΟΚ την αρνήθηκε; Μήπως η Δεξιά μας έκανε εθνικό σύστημα Υγείας και το ΠΑΣΟΚ το διέλυσε; Μήπως η Δεξιά εκδημοκράτισε τα πανεπιστήμια και το ΠΑΣΟΚ την ακύρωσε; Μήπως η Δεξιά κατοχύρωσε τα εργασιακά δικαιώματα και το ΠΑΣΟΚ τα απορρύθμισε; Μήπως η Δεξιά προώθησε την μαζικοποίηση των θεσμών και το ΠΑΣΟΚ την σταμάτησε;

Για να τελειώνει αυτό το παραμύθι, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ήταν το 1981 μια κοσμοϊστορική αλλαγή στα πολιτικά πράγματα, που δύο δεκαετίες πριν κανείς δεν διανοείτο ότι μπορεί ένα κόμμα με ριζοσπαστική ατζέντα να κερδίσει εκλογές. Φυσικά και όλα δεν έγιναν όπως έπρεπε και φυσικά ο καθένας να κάνει τεκμηριωμένη και καλόπιστη κριτική, όπως ο Μανδραβέλης που λέει στο ίδιο άρθρο: "Απλώς πρέπει να επισημάνουμε ότι, αποτυπώνοντας λάθος και με υπερβολές τις ιστορικές περιόδους, καταλήγουμε να διορθώνουμε τα λάθος προβλήματα. Η δεκαετία του '80 ήταν επιζήμια για τη χώρα όχι επειδή γκρέμισε τις στρεβλές ιεραρχίες που είχαν οικοδομηθεί μετά τον Εμφύλιο, αλλά επειδή τις αντικατέστησε λαϊκιστικά με χειρότερες".

Καταληκτικά, ο Τατσόπουλος κατηγορεί το "κωλόκομμα" με το όνομα ΠΑΣΟΚ για ποπουλισμό, δηλαδή λαϊκισμό. Αλήθεια, με ποια πολιτική ατζέντα εξελέγη εκείνος βουλευτής στις εκλογές της οργής του 2012; Μήπως με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων; Όχι βέβαια. Εξελέγη βουλευτής κάνοντας καριέρα στο αντιμνημόνιο, άσχετα αν διαπίστωσε μετά ότι δεν του κάνει αυτό το κοστούμι. Τώρα αυτό το κατηγορεί, το θεωρεί μπανάλ, αλλά η αλήθεια δεν είναι και η καλύτερη παρέα στο τραπέζι του Τατσόπουλου, γι αυτό και εκείνος δεν σκοπεύει να κοιμηθεί απόψε μαζί της.

.- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.