Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Χέρμαν Βαν Ρομπάι: «Ο Παπανδρέου σόκαρε και εντυπωσίασε με την ειλικρίνειά του τους εταίρους»


Βλέπει κανείς το post του iefimerida και για μερικά δευτερόλεπτα αναρωτιέται; "τι καταλογίζουν πάλι στον Παπανδρέου;" Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άμεσος πρωταγωνιστής της κρίσης της ευρωζώνης έγραψε ένα βιβλίο-αποτίμηση της περιόδου με τίτλο: "Η Ευρώπη στη θύελλα: Υποσχέσεις και Προκαταλήψεις" και μέσα σε όλα τα άλλα αναφέρει για τον Παπανδρέου:

".. ο Ρομπάι ξεκινά την αφήγησή του από την πρώτη του Σύνοδο Κορυφής ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 11 Φεβρουαρίου του 2010

Όπως σημειώνει, η σύνοδος είχε διοργανωθεί επτά εβδομάδες νωρίτερα με κεντρικό θέμα την ανάπτυξη και την προάσπιση του κράτους πρόνοιας στην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, καθώς «μία ευρωπαϊκή χώρα, η Ελλάδα, βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». Ηδη τον Δεκέμβριο του 2009, γράφει, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε σοκάρει και εντυπωσιάσει τους εταίρους του, αποκαλύπτοντας με «ασυνήθιστα ειλικρινείς όρους την οικτρή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας του».

Και λίγο παρακάτω, το ρεπορτάζ του iefimerida αναφέρει και πάλι για τον Παπανδρέου: "Ο πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιγράφει τις προσπάθειές του να σφυρηλατήσει τη συμφωνία για μία κοινή διακήρυξη, σε συναντήσεις με τον κ. Παπανδρέου, την Αγκελα Μέρκελ, τον Νικολά Σαρκοζί, τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τον ΖανΚλοντ Τρισέ. Ο κ. Ρομπέι, συμφιλιωτικός, ευέλικτος, κατάφερε τελικά να πετύχει τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Η κρίση, ωστόσο, δεν αναχαιτίστηκε".

Δηλαδή με άλλα λόγια ο Βαν Ρομπάι επαινεί τον Παπανδρέου για την ειλικρίνεια και την αποφασιστικότητά του στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης της ευρωζώνης, αλλά το iefimerida φρόντισε να απομονώσει μια λέξη, μόνο και μόνο για να φτιάξει κλίμα εις βάρος του Παπανδρέου!

Δεν έχει ακόμα γίνει κατανοητό το πόσο ο Παπανδρέου συνέβαλε στην διάσωση της χώρας από την ασύντακτη χρεοκοπία. Επίσης ακόμα δεν έχει συνειδητοποιηθεί ότι ο Παπανδρέου συνέβαλλε στη συγκρότηση ενός μηχανισμού διάσωσης των χωρών του ευρώ, που πριν δεν υπήρχε. Παρ' όλα αυτά μένει στο απυρόβλητο ο Καραμανλής, που παραπλανούσε συστηματικά τους εταίρους και κατηγορείται ο Παπανδρέου επειδή πορεύτηκε με όρους αλήθειας, με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και της Ε.Ε.

Όπως λέει και ο λαός, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, αλλά στην Ελλάδα φρόντισαν πολιτικές δυνάμεις να βάλουν στο ψέμα ξυλοπόδαρα και να καταδικάσουν έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που έδωσε την σπουδαιότερη μάχη μεταπολιτευτικά. Ωστόσο η συμπόρευση με την αλήθεια δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα ανταμειφθεί και ο Ρομπάι είναι μια αρχή-

 See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.