Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστροφή στην «κανονικότητα» / του Πάσχου Μανδραβέλη

Του Πάσχου Μανδραβέλη

 Και ενώ τα κανάλια παρακολουθούν και αναμεταδίδουν με κομμένη την ανάσα «την υπονόμευση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου από τον προκάτοχό του» οι ευνοϊκές ρυθμίσεις –ήτοι τα ρουσφέτια– νομοθετούνται βροχηδόν στη Βουλή....

Ετσι, το ένα ήμισυ του κυβερνητικού συνασπισμού (διά χειρός Ανδρέα Λοβέρδου) έκανε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το έτερον ήμισυ (δηλαδή 16 βουλευτές της Ν.Δ.), η οποία προβλέπει: 1) αφορολόγητο για τους συνταξιούχους μοναχούς για καθαρό ποσό σύνταξης 9.500 ευρώ· για την ακρίβεια δεν υποχρεούνται καν σε υποβολή φορολογικής δήλωσης, 2) για εκμίσθωση ακινήτων από Μονές του Αγίου Ορους, το τέλος χαρτοσήμου των μισθωμάτων αποδίδεται από τον μισθωτή, 3) εξαιρούμε από την παρακράτηση και απόδοση φόρου «την Ιερά Κοινότητα, τις Ιερές Μονές του Αγίου Ορους και τα εξαρτήματα αυτών», όταν απασχολούν πρόσωπα για πάσης φύσεως μισθωτή εργασία.

Αυτό προφανώς γίνεται στο πλαίσιο της... απλοποίησης του φορολογικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι Ελληνες πολίτες –ακόμη και οι άνεργοι– υποχρεούνται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης. Επιπλέον φέτος η πλειονότητα των μισθωτών (σύμφωνα με ένα πολύπλοκο νέο σύστημα) χάνει το αφορολόγητο, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήδη φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση της παρακράτησης φόρου, ακόμη και για συνταξιούχους των 300 ευρώ μηνιαίως, πλην βεβαίως όσων εργάζονται «στην Ιερά Κοινότητα, στις Ιερές Μονές του Αγίου Ορους και τα εξαρτήματα (!) αυτών».

Μέρα με την ημέρα η κυβέρνηση ξαναστήνει τις προϋποθέσεις της επόμενης χρεοκοπίας. Επαναθεσμοθετεί –όπου κι όταν μπορεί– όλες τις προηγούμενες πελατειακές διατάξεις για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και ομάδων πληθυσμού. Μπουρδουκλώνει περαιτέρω το φορολογικό σύστημα και καλλιεργεί το αίσθημα αδικίας, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι έντονο στον ελληνικό λαό. Με άλλα λόγια μάς επιστρέφει στην «κανονικότητα» του 2009, όπως διακήρυξε ο νυν και αεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Να θυμίσουμε στους αναγνώστες ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος είναι ένας από εκείνους που τσακώνονται για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Να θυμίσουμε επίσης στους αναγνώστες ότι με το άρθρο 12 του νόμου 3842, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του έτερου που τσακώνεται για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου, «καταργήθηκε από 1.1.2010 η φοροαπαλλαγή ιερών ναών, μητροπόλεων και ιερών μονών, συμπεριλαμβανομένων των Ιερών Μονών του Αγίου Ορους για τα εισοδήματα από εκμίσθωση κτισμάτων και γαιών των νομικών αυτών προσώπων». Με τον ίδιο νόμο καθιερώθηκε η φορολόγηση της μεγάλης μόνο ακίνητης περιουσίας με υψηλό αφορολόγητο όριο 400.000, και περιελάμβανε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και επομένως και τα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα. Η απαλλαγή από τον φόρο ίσχυε μόνο για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνταν για λατρευτικό/θρησκευτικό σκοπό, δηλαδή τους ναούς (άρθρο 29).

Με τον νόμο 4223/2013 η κυβέρνηση έκανε «Ενιαίο» τον Φόρο Ακινήτων προς τα κάτω. Κατήργησε το αφορολόγητο των 400.000 ευρώ, αλλά θέσπισε το αφορολόγητο της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας. Τις τελευταίες πινελιές του χύδην πελατειασμού έβαλε η τροπολογία των 16 βουλευτών της Ν.Δ., την οποία έκανε ασμένως δεκτή ο κ. Λοβέρδος και μάλιστα στο νομοσχέδιο για την «Ιδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία».

Να σημειώσουμε ότι κατά την ψήφιση αυτής της τροπολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», ενώ το 2010 είχε καταψηφίσει τον νόμο που προέβλεπε τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ηταν η εποχή που ο κ. Τσίπρας ετοιμαζόταν για τις πλατείες των Αγανακτισμένων, ενώ τώρα διαλογίζεται μπροστά στην εικόνα της Παναγιάς. Ποιος είπε ότι δεν γίνονται θαύματα;

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.