Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Τα πασόκια τραγουδάνε ακόμα #κλακαδόροι


Kλακαδόροι σε μία συγκέντρωση χαρακτηρίζονται οι εγκάθετοι, αυτοί που δημιουργούν εσκεμμένα θετικό ή αρνητικό κλίμα εντυπώσεων, οι βαλτοί. Με αυτό τον όρο χαρακτηρίστηκαν από κάποια μέσα ενημέρωσης αυτοί που προσήλθαν στο Ζάππειο και στην ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου με θέμα ''από τον ανένδοτο στην αλλαγή''. Μάλιστα, κάποιοι προχώρησαν περισσότερο στους χαρακτηρισμούς, όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας που τους είπε χούλιγκαν και ο Ανδρέας Λοβέρδος που τους είπε τραμπούκους που δεν είναι ΠΑΣΟΚ. Θα μπορούσα να αναφερθώ περισσότερο στην κατάντια να ορίζει ο περιηγητής Λοβέρδος ποιος είναι και ποιος δεν είναι ΠΑΣΟΚ αλλά αυτό το αφήνω στην κρίση σας...

Τυγχάνει να γνωρίζω, είτε προσωπικά είτε διαδικτυακά, περισσότερους από το 90% των νέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση με συνθήματα και χειροκροτήματα. Πολλοί από αυτούς με τεράστια επιστημονική μόρφωση, άλλοι απλοί μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, κάποιοι ακόμη άνεργοι, περιθωριοποιημένοι, άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, όπως άλλοτε ήταν η ανθρώπινη σύνθεση του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, ξεμείναμε με τους κολλαριστούς.

Αυτό που σίγουρα μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν βαλτοί, ούτε χειροκρότησαν ή συνθηματολόγησαν κατόπιν υποδείξεων, αλλά ούτε η συμπεριφορά τους αυτή προέκυψε από κάποιου είδους συνδιαλλαγή. Είναι νέοι άνθρωποι, καταρτισμένοι πολιτικά, που πίστεψαν και πιστεύουν σε αρχές και αξίες, στήριξαν χωρίς ανταλλάγματα στα δύσκολα το ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν την άποψη -και όχι το πρόσωπο- του Γιώργου Παπανδρέου τα τελευταία 5 χρόνια, κόντρα στο ρεύμα.

Είναι αυτοί που δεν οργανώθηκαν σε άλλα κόμματα, αυτοί που δεν έβαλαν υποψηφιότητες με ανταλλάγματα εξουσίας, αυτοί που δεν σώπασαν επειδή η άποψή τους δεν ήταν αρεστή, αυτοί που δεν ισορρόπησαν για ίδιον συμφέρον.

Είναι αυτοί που ακόμη παλεύουν για την άποψή τους, ακόμη στηρίζουν τις αρχές, τις αξίες αλλά κυρίως τις ιδέες τους, είναι αυτοί που συγκρούονται με τα οργανωμένα συμφέροντα.

Eίναι αυτοί που στέκουν λοιδωρούμενοι, σχεδόν γραφικοί, όρθιοι κάτω απ' τη βροχή, είναι οι στρατιώτες μιας άποψης για περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, είναι αυτοί που συγκροτούν ένα πραγματικό μέτωπο απέναντι στον πελατειασμό.

Και πιστέψτε με, δε μπορείς να τους διαλύσεις, να τους εξαγοράσεις, να τους κάνεις να σωπάσουν -είναι ενωμένοι σαν γροθιά. Είναι η πραγματική δύναμη από την οποία μπορεί να ξεκινήσει η αλλαγή.

Ένας εξ αυτών, ο Θ.Κ., περιγράφει με πολύ απλά λόγια το συμβάν στο Ζάππειο [via fb]: Στα πρωτα λεπτα της ομιλίας του Βενιζέλου ακούστηκαν δυο φωνές που γιουχαϊσαν. Η βοή που ακούστηκε μετά είναι των συντρόφων που εκραζαν αυτούς τους δύο. Άντε τρεις. Σωπασαν και μόνο ο ενας ξανακουστηκε σε κάποια φάση. Τα συνθήματα ΜΑΣ δεν ηταν γιουχα. Ηταν η δήλωση μας. Η φωνή που δεν βγάζουμε τρια+ χρόνια τώρα αφού δεν συνεδριάζει κανένα όργανο και δεν λαμβάνεται καμια απόφαση. Μια είμαστε ΕΛΙΑ μια ΠΑΣΟΚ, μια δημοκρατική παράταξη μια νέα δημοκρατία...
Ηταν η φωνή και η επιθυμία των παρευρισκομένων και το αναφαιρετο δικαίωμα ΜΑΣ να απευθύνουμε επιτελούς μήνυμα και όχι να κάτσουμε να ακούμε παπαριες. Μοναδική στιγμή ντροπής και αμηχανιας (για μένα προσωπικά) ηταν μια και μόνη. Η γιουχα (ομολογουμένως απο περισσότερα άτομα 20-30) στον εκπρόσωπο της ΝΔ. Δεν συμπεριφέρονται έτσι σε εναν ανθρωπο που είχε την παληκαριά και τον πολιτισμο να έρθει μονος στην γιορτή μας.


Σήμερα, οι ίδιοι οι οποίοι έφεραν μέσα από εντάσεις και ανατροπές την προοδευτική αλλαγή στη χώρα το '81 και το '93, αυτοί που συμμετείχαν σε συνέδρια με ύβρεις και καρεκλιές, οι ίδιοι είναι που κουνούν το δάχτυλο και καταδικάζουν ένα κοινό επειδή χειροκρότησε ή γιουχάισε σε μία στιγμή στην οποία ο Βενιζέλος τους επιτέθηκε λεκτικά για το σύνθημα ''Γιώργο, γερά, να φύγει η δεξιά''.

-Σύντροφοι, το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ εκκλησία, ούτε θα το κάνετε εσείς μπαλέτο για να διατηρήσετε τη συστημική ομαλότητα που σας βολεύει. Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο που κουνάτε, όλοι ξέρουμε γιατί πήγε ο Βενιζέλος στη συγκεκριμένη εκδήλωση, για να προκαλέσει και να αξιοποιήσει τις αντιδράσεις.

Μόνο που οι 3.000 που ήταν εκεί, δεν ήταν φέικ, δεν ήταν ψεύτικοι, δεν ήταν εγκάθετοι, δεν ήταν βαλτοί, ήταν άνθρωποι χωρίς κομματικές θέσεις και προσωπικές προσδοκίες.

Και αν θέλετε να τους χαρακτηρίσετε κουρέλια ή να τους στιγματίσετε ως τραμπούκους και χούλιγκανς, κάντε το.

Αν θέλετε αυτό να περάσει στην κοινή γνώμη, έχετε τα μέσα, κάντε το.

Μόνο που υπάρχει κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε σε αυτά τα κουρέλια, να τους κλέψετε το ΠΑΣΟΚ.


- See more at: http://www.epikairo.gr

Σχόλιο αναγνώστη πάμε μαζί :

Γράφει ο Παναγιώτης Κεΐσογλου

Η απάντηση σε εκείνους που απορούν και εκπλήσσονται με τις αποδοκιμασίες πολιτών στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι μία. Όλοι αυτοί οι πολίτες δεν είναι ούτε τρελοί, ούτε κλακαδόροι όπως τους αποκαλούν διάφορα παπαγαλάκια.. Άνεργοι είναι, απολυμένοι και πεινασμένοι. Άνθρωποι δοκιμαζόμενοι από την κρίση. Οπότε δεν είχαν κανέναν λόγο να επευφημήσουν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Αντιθέτως η ενόχληση του κυρίου Βενιζέλου στο σύνθημα: "Γιώργο γερά να πέσει η Δεξιά" θεωρώντας ότι αφορά τον ίδιο, επιβεβαιώνει την λαϊκή
ρήση "όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.