Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Οι δήθεν εμμονές της τρόικα και τα πραγματικά εμπόδια για την Ελλάδα

Της Δήμητρας Καδδά [via capital]:Η ιστορία από τα κείμενα 50 σελίδων των πρώτων μνημονίων του 2010 έως τις 150 σελίδες εκατοντάδων δεσμεύσεων των τελευταίων κειμένων που υπεγράφησαν τον Απρίλιο – Μάιο του 2014 είναι μεγάλη και δεν έχει ... τελειώσει. Η χθεσινή αποκάλυψη του Capital.gr ότι η κυβέρνηση προέβη και σε νέες δεσμεύσεις για να διασφαλίσει τον Αύγουστο την απόφαση του Eurogroup για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ (σημ. τελευταίο κομμάτι τις προηγούμενης 4ης αξιολόγησης), αποδεικνύει ότι οι δεσμεύσεις είναι συνεχείς...

Μάλιστα, δημιουργούν ένα πλαίσιο το οποίο χαρακτηρίζουν όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη ως «μη διαχειρίσιμο» προβάλλοντας – εντός και εκτός Ελλάδας – ως λύση την «οικειοποίηση» του μνημονίου...

Στο κείμενο του δημοσίευσε χθες το Capital.gr αλλά υπεγράφη έναν μήνα πριν αποκαλύπτεται ότι πριν καν ξεκινήσει η 5η διαπραγμάτευση (σημ τις επόμενες ημέρες έρχεται στην Αθήνα η τρόικα) τα οικονομικό επιτελείο δεσμεύθηκε για νέο κύκλο παρεμβάσεων- σε αυτή την αξιολόγηση - σε καίριους τομείς: για τους φόρους υπέρ τρίτων (με αναφορά στο αγγελιόσημο), για νέα συγχώνευση ταμείων, για «απλοποίηση» του ΦΠΑ, για νόμο οικονομικών των κομμάτων και για νέες παρεμβάσεις στην ΔΕΗ αν κριθούν αναγκαίες.

Τι γίνεται όμως με τα κείμενα του μνημονίου; Πολυάριθμα, διογκώνονται κάθε φορά που η τρόικα κατεβαίνει στην Αθήνα και ολοκληρώνει μία «επικαιροποίηση». Η «διόγκωση» συνδέεται και με την... μετακύλιση στο μέλλον πολυάριθμων δεσμεύσεων – παρεμβάσεων.

Ο λόγος όχι (τόσο) για παρεμβάσεις «εισπρακτικού» χαρακτήρα, αλλά διαρθρωτικού: πάταξη φοροδιαφυγής, σπατάλης στο ευρύτερο δημόσιο και γραφειοκρατίας, αλλά και απελευθέρωσης επαγγελμάτων και αγορών.

Έτσι, η κυβέρνηση έφτασε τον Σεπτέμβριο να «απολογείται» για την εκπλήρωση του 55% περίπου 600 εκκρεμοτήτων όλων των λεγόμενων «παραγωγικών» υπουργείων. Και σε αυτές δεν περιλαμβάνεται το «μέλλον». Δηλαδή το μεγάλο «κύμα» νέων μέτρων του Φθινοπώρου (σημ ασφαλιστικό, εργασιακό, δημόσιο κλπ) που επιχειρείται να μεταφερθούν χρονικά αλλά η τρόικα διαφωνεί.

Όσο για την «διαύγεια» των κειμένων που υπογράφει η χώρα (σημ είναι 3 το MOU, MEFP και το τεχνικό μνημόνιο αλλά και οι επιστολές της κυβέρνησης που τα συνοδεύουν), και δεσμεύουν πολίτες και επιχειρήσεις, έχει... αντιστρόφως ανάλογη πορεία με τον όγκο των δεσμεύσεων: στην αρχή τα κείμενα του μνημονίου μεταφράζονταν και δίδονταν στη δημοσιότητα.

Πλέον, αυτό δεν συμβαίνει: η τελευταία αναθεώρηση του Απριλίου - Μαΐου υπάρχει (στα αγγλικά) μόνο στις ιστοσελίδες των δανειστών.

Ένα άλλο θέμα είναι οι «δεσμεύσεις» που αναλαμβάνει η χώρα στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών. Τα κείμενα (πχ πρόταση απόφασης συμβουλίου, απόφαση, συνοδευτική έκθεση Επιτροπής κλπ) μέχρι πέρυσι ήταν δημόσια γιατί η απόφαση λαμβανόταν στο Ecofin. Πλέον, με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη εντός και εκτός μνημονίου, την ευθύνη έχει το Eurogroup στο οποίο η συζητήσεις δεν έχουν δημόσιο χαρακτήρα....



Εpikairo: Θυμίζουμε [...] από το editorial της εφημερίδας τα Νέα, στις 9 Αυγ. 2014 [Το σημερινό editorial των Νέων και η υποκειμενική απόδοση ευθυνών]:





Εν τω μεταξύ, οι προϋποθέσεις που θέτει η τρόικα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και δεν αφορούν σε περικοπές· σημεία τα οποία θα έπρεπε να τα αναζητήσουμε, να τα αναδείξουμε στο δημόσιο διάλογο και να τα αλλάξουμε από μόνοι μας, χωρίς να μας τραβάνε από το γιακά για το καλό μας.

Εντούτοις, φαίνεται ότι ενοχλούνται τα συστημικά ΜΜΕ για τους φόρους υπέρ τρίτων (με αναφορά στο αγγελιόσημο). Η δε κυβέρνηση αντίστοιχα θεωρεί εμπόδιο τη νέα συγχώνευση ταμείων, την «απλοποίηση» του ΦΠΑ αλλά κυρίως το νόμο οικονομικών των κομμάτων!

Η πάταξη της φοροδιαφυγής βασίζεται στις θεσμικές παρεμβάσεις Παπακωνσταντίνου που έγιναν τον Μάρτιο του 2010 και μόνο αυτές. Αυτές έχουμε, αυτές εμπιστευόμαστε. Οικειοποιούμαστε και το πολιτκό όφελος. Ο περιορισμός της σπατάλης και το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας ίσως γίνουν μετά την Αμφίπολη, η οποία φαίνεται ότι απασχολεί περισσότερο την κυβέρνηση.

Είναι τέτοιο το ρεζιλίκι μας που η τρόικα επικαλείται επιστολή του Προέδρου της Βουλής που αναφέρει ότι «ο νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της επόμενης συνόδου ολομέλειας που αρχίζει στις 7 Οκτωβρίου και σίγουρα πριν από τις 13 Οκτωβρίου»! Φυσικά, δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία. Άλλωστε, ψάχνουμε για πρόεδρο τώρα...

Κατά τ΄ άλλα, φταίνε οι εμμονές του Τόμσεν:






Να το ξαναπούμε; Όχι μνημόνια, βούρδουλα θέλουμε, απ' αυτόν που χτυπάνε τα βόδια

.- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.