Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Έχοντας ως ακροατήριο την δεξιά και τον εαυτό του.. #Βενιζέλος_ΔΕΘ


Είναι πολλές φορές που σε ξεπερνά η πραγματικότητα. Πας να σχολιάσεις την ομιλία Βενιζέλου στη ΔΕΘ και σου σκάει tweet του Άδωνη, που αποθεώνει τον Βενιζέλο και δίνει πάμπολλες απαντήσεις για το ποιούς εμπνέει, ποιους υπερασπίζει και στην τελική ποιους αντιπροσωπεύει πλέον ο Βενιζέλος. Προτού όμως τοποθετηθούμε ως epikairo για την ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ (γιατί η ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά σημασία πλέον), ας δούμε τα κυριότερα σημεία της φαραωνικής συνέντευξης Βενιζέλου στη ΔΕΘ [iefimerida]

Τη στρατηγική για την έξοδο από την κρίση, που στηρίζεται σε πέντε άξονες, παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ. Αφησε αιχμές για τον ΕΝΦΙΑ, ανέφερε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα αναφερόμενος στη σύγκριση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα εσωκομματικά.

Αφού προανήγγειλε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αισθητή μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 100, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και Ταμεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για τον ΕΝΦΙΑ, σημειώνοντας με νόημα «έχετε καταλάβει τώρα τι ήταν ο ΕΕΤΗΔΕ και πολλοί θα τον νοσταλγούν».

Οι πέντε άξονες του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση

Αναλύοντας το πρόγραμμα με τους πέντε άξονες, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο πρώτος αφορά την απαλλαγή από το μνημόνιο χωρίς νέα μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο της ΕΕ και εναρμονισμένος με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

«Πρέπει να καταλάβουμε εμείς οι ίδιοι ότι έχουμε βιώσιμο χρέος, βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας δεν αξιοποιούμε δεν καταλάβαμε τη διάφορα της Ελλάδας με την Αργεντινή ακόμη. Στοχεύουμε σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.» επισήμανε.

Ο δεύτερος άξονας είναι η πολιτική και θεσμική σταθερότητα προστασία θεσμών, εθνική ενότητα «πέρα από ψευδοδιλήμματα και ψευτοπολώσεις

Τρίτος άξονας σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ είναι η συσπείρωση δημιουργικών δυνάμεων της χώρας για την προώθηση του εθνικού σχέδιο απασχόλησης. «Για 720.000 θέσεις εργασίας στα επόμενα 6 χρόνια κάνει λόγο η Εθνική Τράπεζα (...) υπάρχει τεράστιο περιθώριο για ιδιωτικοποιήσεις, για προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ» τόνισε.

Τέταρτος άξονας είναι η προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων το κράτος πρόνοιας και

Πέμπτος άξονας, παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος, είναι ο ρόλος της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο. «Ζούμε σε έναν κόσμο επισφαλή. (...) Στο εξωτερικό στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων κερδίζουμε πόντους με στόχο την επάνοδο της Ελλάδας με δικαίωμα ουσιαστικού λόγου» είπε.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα
«Δεχθήκαμε εμπτυσμούς, κολαφισμούς και ραπίσματα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ταπεινωμένο στη γωνία, και η ΝΔ κόμμα εξουσίας. Πώς; Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως ένα άγουρο ΠΑΣΟΚ του '74, μία μετεμψύχωση του Ανδρέα Παπανδρέου, συγκεντρώνει τους δημαγωγούς, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Δυστυχώς, ο λαός ακούει αλήθειες, αλλά ψηφίζει το ψέμα», είπε ο κ. Βενιζέλος, ενώ σε κάποια από τις απαντήσεις του σημείωσε ότι «Η συνεργασία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ δεν έγινε επί των ημερών μου».

Σε όσες ερωτήσεις δέχθηκε για τα εσωκομματικά ζητήματα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει, παραπέμποντας στα όσα είπε την περασμένη Τετάρτη, στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε μία ερώτηση που δέχθηκε, για το αν κάποια από τα λεγόμενα του Κώστα Σημίτη σε εκείνη την εκδήλωση αποτελούσαν αιχμή για τον ίδιο, απαντώντας πως επρόκειτο για λάθος εκτίμηση.

«Το ΠΑΣΟΚ στη μεταπολίτευση πρόσφερε πολλά στη χώρα, αλλά έκανε και πολλά λάθη. Αναλάβαμε την ευθύνη των λαθών μας, αναλάβαμε την ευθύνη λαθών ανθρώπων του χώρου, που στιγμάτισαν το χώρο», είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι κακώς το ΠΑΣΟΚ σήκωσε μόνο του το βέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
[..]

Ποιητική διάθεση είχε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Κάτι που επεσήμανε μάλιστα ο ίδιος, κάνοντας και... παράπονο σε δημοσιογράφο ότι δεν τον κοιτάζει στα ματιά ενώ της απαντούσε.

Οταν ρωτήθηκε για το «Ποτάμι» και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι «Οι ηγέτες δεν γίνονται μέσα από μηχανισμούς και διαδικασίες. Προκύπτουν από το καμίνι της ιστορίας» και αμέσως σημείωσε απευθυνόμενος στη δημοσιογράφο που είχε κάνει την ερώτηση: «Δεν με βλέπετε στα μάτια όταν το λέω αυτό. Ηταν πολύ ποιητικό», με αποτέλεσμα αρκετοί στην αίθουσα να γελάσουν, όπως έκανε και ο ίδιος.

Γελώντας αντέδρασε ο κ. Βενιζέλος όμως και όταν ρωτήθηκε για το αν νιώθει να απειλείται από τον Γιώργο Παπανδρέου και για το αν υπάρχει χώρος στο ΠΑΣΟΚ για τον πρώην πρωθυπουργό. «Δεν απειλούμαι από κανέναν και από τίποτα. Για να νιώσεις ότι απειλείσαι, πρέπει να νιώθεις ότι έχεις κάτι να χάσεις», απάντησε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Υπάρχει χώρος για όλους. Εγώ έναν όρο έθεσα, να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ μέσα στο παραβάν» και έπειτα από μία μικρή παύση, πρόσθεσε με νόημα «Δεν εννοώ ότι κάποιος δεν ψηφίζει, το αυτονόητο λέω».

Epikairo: Αρχικά να σημειώσουμε ότι ο μεν Σαμαράς "σκούπισε" τη ΔΕΘ με μια ρημαδοομιλία, δίχως να μπει στον κόπο να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Από την άλλη ο Βαγγέλης είχε το προνόμιο να δώσει σήμερα στο Βελλίδειο μια φαραωνικού τύπου συνέντευξη, με την ευγενική χορηγία της κρατικής ΝΕΡΙΤ. Ο λόγος προφανής: Για να κερδίσει επικοινωνιακούς πόντους, μετά από το "τσαλάκωμα" της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο Βενιζέλος σου δίνει την εντύπωση πολλές φορές ότι μεθάει από τα ίδια του τα λόγια. Επίσης σου δίνει την εντύπωση ότι κάποιες φορές ο εαυτός του αυτονομείται από το σώμα, βγαίνει έξω, πίνει καφέ, κάνοντας κι ένα τσιγάρο, και όταν επιστρέφει πίσω στο σώμα του Βενιζέλου, τον βρίσκει εκεί που τον έχει αφήσει, να μιλά ακατάπαυστα και αυτάρεσκα, νομίζοντας ότι μπροστά του έχει ένα αμφιθεάτρο πρωτοετών και όχι ολόκληρη τη χώρα, εξ ου και ο άνωθεν θαυμασμός του Γεωργιάδη.

Ο Βενιζέλος μάχεται για την παραμονή του στην εξουσία, γιατί γνωρίζει ότι μετά το πέρα αυτής της κυβέρνησης δεν θα υπάρχει πολιτικά. Σήμερα μίλησε ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, δίχως να διαφοροποιηθεί ούτε κατά φθόγγο από τον πολιτικό του προϊστάμενο Αντώνη Σαμαρά. Τρανό παράδειγμα: Η κάλυψη που προσέφερε στην παραληρηματική ταύτιση εκ μέρους του Σαμαρά του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία.

Και από την σημερινή συνέντευξη Βενιζέλου αποκαλύφθηκε και το εξής συγκλονιστικό: Όσο κι αν ρητορεύει ο Βενιζέλος, η συμπόρευση-ταύτιση του με την Δεξιά δεν μπορεί να κρυφτεί. Ότι ρητορικό σχήμα και τέχνασμα να χρησιμοποιήσει ο Βενιζέλος, το μαύρο δεν μπορεί να γίνει άσπρο κι αυτό νομιίζουμε ότι είναι μια προκαταρκτική νίκη..

- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.