Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑ ΚΕΛΥΦΟΣ

Την εκτίμηση ότι «δεν λειτουργεί τίποτα στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς είναι ένα κέλυφος» διατυπώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Πεταλωτής, που συνυπογράφει κείμενο μαζί με 4.000 μέλη του κινήματος, με το οποίο ζητείται η άμεση διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. «Όσοι αγωνιούμε βρισκόμαστε μέσα στο ΠΑΣΟΚ και έχουμε την υποχρέωση να εκφράσουμε την αγωνία μας με κάποιον τρόπο. Επειδή υπάρχουν και μεταμορφώσεις του ΠΑΣΟΚ, μετά την Ελιά έχουμε τη Δημοκρατική Παράταξη, θέλουμε απαντήσεις από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πώς γίνεται, πώς αποφασίζεται».

Σχολιάζοντας την κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πεταλωτής τονίζει: «Είναι διαφορετικό να μιλάμε για συναινέσεις και τελείως διαφορετικό να μιλάμε για ταυτίσεις χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα. Μάλιστα, ένα σχέδιο που δεν εγκρίθηκε από κανέναν. Καλό θα ήταν να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι θεσμοί, όπως είναι τα κόμματα, στα οποία γίνονται συζητήσεις, λαμβάνονται αποφάσεις, που δεν μπορεί να είναι αποφάσεις κορυφής μόνο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο προσέγγισης της κίνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πεταλωτής τονίζει: «Έβαλα την υπογραφή κάτω από ένα κείμενο. Δεν με ενδιαφέρουν ούτε τα πάρε-δώσε ούτε ενδεχόμενες προεκλογικές ή μετεκλογικές συμφωνίες. Η συζήτηση πρέπει να στραφεί στην ουσία και όσοι πραγματικά έχουμε τις ίδιες αναζητήσεις, αγωνίες και στοχεύσεις, μακριά από προσωπικούς καυγάδες, τότε νομίζω ότι μπορούμε να συμπορευθούμε για τη χώρα».

Η συνέντευξη του πρώην υπουργού και στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Πεταλωτή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε υπουργέ, με ένα κείμενο-βόμβα, θα έλεγα, κατά της στρατηγικής που ακολουθεί τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κάπου 4.000 στελέχη του Κινήματος ζητούν σύγκληση συνεδρίου, ώστε να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, επανακαθορισμός των συμμαχιών, αλλά και να τερματιστεί η σύμπλευση με τη Δεξιά. Τι σημαίνει αυτό;

-Είναι ένα θέμα που μας ανησυχεί όλους, το πώς φθάσαμε εδώ, πού πάμε. Το πώς φθάσαμε είναι θέμα μιας ανάλυσης που ποτέ δεν έγινε, αλλά το πού βρισκόμαστε σήμερα και το πού πάμε νομίζω είναι εμφανέστατα. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι όσοι αγωνιούμε βρισκόμαστε μέσα στο ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάνε όσοι κάνουν διαρροές ή απαντούν μέσω κύκλων, έχουμε την υποχρέωση να εκφράσουμε την αγωνία μας με κάποιον τρόπο. Επειδή υπάρχουν και μεταμορφώσεις του ΠΑΣΟΚ, μετά την Ελιά έχουμε τη Δημοκρατική Παράταξη, θέλουμε απαντήσεις από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πώς γίνεται, πώς αποφασίζεται, το ΠΑΣΟΚ συν ποιοι άλλοι; Είναι κάποια πρόσωπα; Όσο δεν υπάρχει οργανωμένη συζήτηση, όσο κατά την άποψή μου είναι επιλογή της ηγεσίας να μην υπάρχουν για να μη λειτουργούν νομαρχιακές οργανώσεις, είμαι ο τελευταίος που θα μπορούσε να κατηγορηθεί για κομματισμό. Αλλά σε ένα κόμμα που σέβεται στοιχειωδώς τις λειτουργίες του, πρέπει να υπάρχει και συζήτηση στη βάση και ας λαμβάνονται μετά οι αποφάσεις. Επειδή είναι πάρα πολλοί αυτοί που ανησυχούν. Ίσως να μην ταυτιζόμαστε όλοι 100%, αλλά εγώ έβαλα την υπογραφή μου κάτω από ένα κείμενο γιατί επιτέλους πρέπει να εκφράσουμε την αγωνία μας και την ανησυχία μας. Όσες φορές κι αν την εκφράσαμε δεν ακουστήκαμε με κανέναν τρόπο. Ίσως αυτή τη φορά κάτι να γίνει.

-Ο κ. Βενιζέλος τονίζει πως έχει στηρίξει όλη του τη στρατηγική, αλλά και την τακτική στη σωτηρία της χώρας, τονίζοντας ότι είναι μονόδρομος η συνεργασία με τη ΝΔ. Το αμφισβητείτε;

-Είμαι υπέρ των συνεργασιών και των μεγάλων συναινέσεων ειδικά σε αυτή την περίοδο της κρίσης, αλλά είναι διαφορετικό να μιλάμε για συναινέσεις και τελείως διαφορετικό να μιλάμε για ταυτίσεις χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα. Μάλιστα, ένα σχέδιο που δεν εγκρίθηκε από κανέναν. Εκεί είναι τελείως διαφορετικό το ζήτημα και καλό θα ήταν να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι θεσμοί, όπως είναι τα κόμματα, στα οποία γίνονται συζητήσεις, λαμβάνονται αποφάσεις, που δεν μπορεί να είναι αποφάσεις κορυφής μόνο.

-Σε μία παράγραφο του κειμένου που υπογράψατε αναφέρεται ότι η αναζήτηση εσωτερικών εχθρών και η χρησιμοποίηση όρων, όπως πέμπτη φάλαγγα, υπονομευτές, καλικάτζαροι και άλλων ανεπίτρεπτων χαρακτηρισμών για στελέχη που, όπως λέτε, όχι μόνο δεν κλήθηκαν ποτέ να συμβάλουν στη διαμόρφωση των εξελίξεων, αλλά αποκλείστηκαν, συνιστά επικίνδυνη και αντιδημοκρατική εκτροπή για την παράταξή μας. Βαριές κουβέντες…

-Δεν λειτουργεί τίποτε στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς είναι ένα κέλυφος, το λέω με μεγάλη λύπη και στενοχώρια, και όσο κι αν ακούγεται παράδοξο αυτό -γιατί περνάμε και την περίοδο που το μεγαλύτερο ανάθεμα της πολιτικής, αλλά και της κοινωνικής ιστορίας, το ελκύει το ΠΑΣΟΚ- το λέω αυτό γιατί δεν παίρνω αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να απαξιώνεται με τέτοιον τρόπο. Όποιος έχει διαφορετική άποψη και το πώς εκφράζεται είναι θέμα δικό του και θέμα αντιμετώπισης. Αλλά όταν από τη μια μιλάμε για «Πέμπτη φάλαγγα» και από την άλλη η απάντηση -τυπική και ουσιαστική- είναι κάτι ανάλογο, όσο κατακριτέο είναι, για κάποιους «καλικάτζαρους», είναι το ίδιο κατακριτέο, όταν προέρχεται μάλιστα από επίσημες απαντήσεις ενός κόμματος. Και φυσικά με όλα αυτά αποφεύγουμε να απαντήσουμε στην ουσία. Λένε ότι «μα και εσείς όταν μπήκαμε στο μνημόνιο δεν ρωτήσατε και το αποφασίσατε μόνοι σας». Ποιοι είμαστε εμείς και ποιοι εσείς, εκείνη την περίοδο; Δεύτερον, μέχρι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα λειτουργούσε το κόμμα, γίνονταν συζητήσεις, οι ανησυχίες εκφράζονταν. Κάποιοι αποφάσισαν να γίνουν αντι-μνημονιακοί, να πάνε σε άλλες παρατάξεις, κάποιοι άλλοι αποφάσισαν να πάνε στο σπίτι τους, αλλά οι συζητήσεις υπήρχαν. Το να μην συζητάει κανείς με κανέναν οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό.

-Μιλήσατε για διαρροές εναντίον της κίνησης των 4.000 υπογραφών από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι κάνουν λόγο για υπογραφές «πρώην ανθρώπων του Γ. Παπανδρέου», που μπαίνουν και πάλι στο φως της δημοσιότητας..

-Τα κόμματα έχουν θεσμούς, έχουν γραφεία Τύπου που δίνουν απαντήσεις, είτε μας αρέσουν είτε όχι, είναι σεβαστές. Όταν αποφεύγεται συστηματικά να ανοίξει ένας διάλογος και υπάρχει πλήρης απαξίωση σε πρόσωπα, στελέχη και σε όργανα, τότε τέτοιου είδους συμπεριφορές θα υπάρχουν όχι μόνο από τις διαρροές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από άλλες πλευρές που αναζητούν τρόπους έκφρασης, οι οποίοι δεν είναι συμβατοί και αξιοπρεπείς. Όσο δεν συζητάμε, τέτοια θα ακούμε.

-Κύριε Πεταλωτή υπάρχει και το θέμα των πρόωρων εκλογών. Η κυβέρνηση το απεύχεται, η αξιωματική αντιπολίτευση το επιδιώκει με κάθε τρόπο. Εσείς πού κατατάσσεστε;

-Αν αυτή η κυβέρνηση ήταν μια συγκυβέρνηση ευρύτερων δυνάμεων και είχε: Πρώτον, ένα ευρύτερο σχέδιο -που κατά την άποψή μου δεν υπάρχει- και δεύτερον, στόχους οι οποίοι έχουν συζητηθεί και έχουν συμφωνηθεί έτσι ώστε να υπάρχει μια προοπτική για την κοινωνία, τότε νομίζω ότι όλα αυτά περί πρόωρων εκλογών, Προέδρου της Δημοκρατίας και όλο αυτό το μεγάλο επικοινωνιακό παζάρι, δεν θα υπήρχαν. Ή όσοι το προωθούσαν θα αναλάμβαναν και το κόστος. Η συζήτηση θα περιστρέφεται γύρω από τις εκλογές όσο δημιουργείται από την πλευρά της κυβέρνησης η ψευδαίσθηση ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, ότι γινόμαστε ξαφνικά αντιμνημονιακοί, άρα βγαίνουμε από την κρίση -τη στιγμή που υπάρχουν απαντήσεις από τους εταίρους μας στο Παρίσι, στο ΔΝΤ αλλά και στο Eurogroup ότι η πρόωρη έξοδος ίσως μας στοιχίσει πάρα πολύ. Κατά την άποψή μου θα πάμε σε πρόωρες εκλογές, αλλά αυτό έχει να κάνει με το τι γίνεται μέχρι τώρα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε δύσκολη θέση όπως και η κυβέρνηση. Με την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση πήρε μια ανάσα για κάποιους μήνες, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει επίσης μια ανάσα γιατί θέλει να εμπεδώσει στους ψηφοφόρους του ή τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του τη στροφή προς την πραγματικότητα, που δεν ξέρω αν μπορεί επίσης να το κάνει.

-Υπάρχει ενδεχόμενο προσέγγισης της κίνησής σας με τον ΣΥΡΙΖΑ; Είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά;

-Έβαλα την υπογραφή κάτω από ένα κείμενο. Δεν με ενδιαφέρουν ούτε τα πάρε-δώσε ούτε ενδεχόμενες προεκλογικές ή μετεκλογικές συμφωνίες. Όποιος ενδιαφέρεται να ανάγει τις προσωπικές του στρατηγικές πάνω από την ανησυχία μας για τη χώρα και το κόμμα, μπορεί να το κάνει, θα είναι κατακριτέος. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Η συζήτηση πρέπει να στραφεί στην ουσία και όσοι πραγματικά έχουμε τις ίδιες αναζητήσεις, αγωνίες και στοχεύσεις, μακριά από προσωπικούς καυγάδες, τότε νομίζω ότι μπορούμε να συμπορευθούμε για τη χώρα.

http://agenda-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.