Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΑ ΠΕΡΙ «ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ» Η «ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Σταύρος Στραβόλαιμος
Ποτέ, ο Γ. Παπανδρέου ή οποιοσδήποτε άλλος έλληνας αξιωματούχος, την περίοδο 2009-2011 , δεν χαρακτήρισε την Ελλάδα “διεφθαρμένη”. Ποτέ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε μετ’επιτάσεως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2009 το γεγονός ότι το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν οι μισθοί και συντάξεις, αλλά η συστημική κακοδιοίκηση, ανομία και διαφθορά. Και ότι το ξερίζωμα της «ρίζας του κακού» θέλει χρόνο, η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο. 

Δεν έκρυψε το πρόβλημα, που όλοι γνώριζαν και στην συνέχεια όλοι ομολογούν. Για αυτό και οι ευρωπαίοι εταίροι σταδιακά άρχισαν ξανά να ακούν την χώρα μας, παρά την απόλυτη αναξιοπιστία που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση Καραμανλή. 

Ένα χρόνο περίπου μετά, στις 9 Οκτωβρίου 2010, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker, φέρεται να δηλώνει σε πάνελ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, για την ελληνική κρίση: «Ήξερα (ότι θα έρθει) αλλά δεν μπορούσα να πω δημόσια αυτά που γνώριζα… Εδώ και 3-4 χρόνια ήξερα ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας ήταν η διαφθορά. Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Ελλάδα είχε συμπεριφερθεί με τελείως διαφορετικό τρόπο ξεκινώντας εδώ και δεκαετίες..».

Στις 14 Οκτωβρίου 2010 εκπρόσωπος του Jean Claude Juncker επεξηγεί: «Αυτό που είπε βασικά ο κ. Juncker ήταν ότι μερικά χρόνια πριν, όταν οι παράμετροι της ελληνικής ανταγωνιστικότητας έδειχναν ότι η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, όλη η υπόλοιπη Ευρώπη ήξερε ότι η Ελλάδα είχε σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς. 

Ωστόσο, ως επικεφαλής του Eurogroup, δεν ήταν σε θέση να μιλήσει για αυτό δημοσίως, γιατί οι αντιδράσεις θα ήταν τεράστιες. Για να δείξει ότι έχει αλλάξει η στάση των ελληνικών αρχών απέναντι στο πρόβλημα, επικαλέστηκε αναφορές του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, μετά τις εκλογές του 2009, όταν το συνολικό μέγεθος του ελληνικού προβλήματος είχε αποτυπωθεί, είπε ο ίδιος ότι η Ελλάδα είχε σοβαρό πρόβλημα με τη συστημική διαφθορά».

Η καταλυτική αυτή δήλωση, αναφορικά με τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή την περίοδο 2004-2009 και το πόσο υπεύθυνη ήταν η στάση της κυβέρνησης Παπανδρέου, ουδόλως πτόησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεχίζουν να παραπληροφορούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την Ελλάδα «διεφθαρμένη» και τον ελληνικό λαό «διεφθαρμένο».
Η αλήθεια είναι ότι σε καμία ομιλία, σε καμία δήλωση, σε καμία συνέντευξη, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει μιλήσει για «διεφθαρμένη χώρα» ή «διεφθαρμένο λαό».
Οι δηλώσεις του για το ζήτημα της διαφθοράς αφορούσαν πάντα τις δομές του κράτους και το πελατειακό σύστημα που γεννά τα φαινόμενα διαφθοράς.

Ήταν πάντα σαφής και ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις του: «Σε κάποιους αρέσει να λένε τώρα ότι οι Έλληνες έχουν τη διαφθορά στα γονίδιά τους. Αυτό είναι ανοησία. Πρόκειται για αποτυχία των θεσμών η οποία εξαρτάται από κοινωνικούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Μπορούμε όμως να τους αλλάξουμε» (συνέντευξη του στην FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG», 5/3/2010).

Υ.Γ Και σε αυτό το ζήτημα τα διαπλεκόμενα, ετερόκλητα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, έπαιξαν ένα άσχημο παιχνίδι παραπληροφόρησης, εν γνώσει τους ότι διαστρέφουν την αλήθεια, όπως έκαναν και με τη φράση «λεφτά υπάρχουν», που απέκοψαν από ένα ολόκληρο συλλογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.